kosilo-piknik
vidim,da na tem forumu dobis res veliko nasvetov. imam majhen problem. v soboto naj bi imeli kosilo-napol piknik /mogoce tudi zar!?/. problem je v tem,da bodo slavljenci starejsi ljudje. nekateri imajo sladkorno,nekateri holesterol. kaj bi pripravila,da bi vsi lahko skoraj vse jedli!? hvala ze vnaprej zala
zar-puran piscanec, super zdravo meso(če das kožo dol:)
solate na tisoč in en način ( je itak polno receptov na to temo tukaj), pač ne pretiravat z oljem in smetano.
vem da starejši ne marajo experimentov, zato za ta piknik ni treba ravno posnemati jamieja, ampak s tistim mesom in solatami, pa recimo da tudi s krompirjem pa res nimas za zgresit
Kot je že rečeno piščančje ali puranje meso (fileji), na žaru pečene bučke ali melancani – zelooo dobro, pa seveda razne solate – na forumu je veliko receptov, jaz uporabljam namesto majonez in smetane le navadni jogurt 1.6% maščobe, le izjemoma dodam žličko k. smetane. Deluje zelo lahko in osvežujoče. Tudi moja tašča se bori s holesterolom, pa je nad takšnimi solatami navdušena.
Prijetno praznovanje! Simona
Pecivo lahko narediš tako:
Sestavine:
150 g ovsenih kosmičev
1 kg lahke skute (najbolje, da je nepasirana)
4 naribana jabolka
cimet po želji
100 g grobo mletih orehov
4 dcl mleka 0,5% m. m.
4 beljaki
natreen v tekočini (ali kakšno drugo diabetično sladilo)
Postopek priprave:
pečico segrejemo na 175 stopinj C
ovsene kosmiče grobo zmeljemo
mleku dodamo 4 beljake
naribamo jabolka
grobo zmeljemo ali narežemo orehe
Kosmiče razdelimo na 3 dele v razmerju 4:3:3 (približno – pomembno je le, da je en del v malo večji količini kot ostala dva). Po dnu pekača enakomerno posipamo del kosmičev, ki je v največji količini. ½ kg skute z vilico razporedimo po pekaču, nanjo raporedimo 2 naribani jabolki, po želji posujemo s cimetom in posipamo s polovico orehov.
Nato posipamo drugi del kosmičev ter po istem postopku preostanek skute, jabolka, cimet in orehe. Na koncu posipamo še zadnji del kosmičev.
K mleku z beljaki dodamo natreen v tekočini, dobro premešamo in enakomerno prelijemo preko peciva v pekaču. Počakamo, da se tekočina dobro vpije in damo pečt – pečemo 40 minut pri temperaturi 175 stopinjah C.
Če te kakšna sestavina moti, ko zamenjaj – npr. jabolka izpustiš, orehe zamenjaš s kakšnimi drugimi oreščki ali makom…
Priporočam tudi uporabo papirja za peko.
LP
spomnila sem se jedi-oz.nacina,ki se dosti uporablja v istri in tudi dalmaciji.
recejo ji -mu “pod peko”!! po mojem bi bilo tudi za holesterolne in diabeticne bolnike.!?
pece se na zerjavici. rabimo pa ognjevarno posodo in pa -bistvo-pokrov,ki je lahko ali kovinski ali tudi iz posebne ognjevarne keramike. pokrov se mora dobro prilegati posodi.
torej- v posodo nalozimo kose jagnjetine in piscanca /soljene,popoprane,naoljene z oljcnim oljem/. zraven pa nalozimo na cetrtine narezano cebulo,paradiznik papriko- ob robu se krompir /sladkorni se mu bodo odpovedali/…lahko pa se med kose mesa malo na pol kuhanega riza. vse se malo solimo,popramo -lahko dodamo se par vejic rozmarina.
pokrijemo in damo na zerjavico. pece naj se cca 1 uro.
recept-vidim- ni ravno za splosno uporabo,saj je treba imeti res pravo posodo! no,kljub temu !! lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.