Kosila za vec ljudi
V kratkem bom gostila dve kosili v dveh dneh zapored, na vsakem bo 10 ljudi.
Kako si olajsat pripravo in delo?
Kaj bi kuhala, da se skuha v naprej, ne bi vstajala glih ob stirih zjutraj, da skuham vse do enih.
Sarm in golaza ne bi.
Juho bom skuhala en dan prej, bo za obe kosili, pa samo na dan zakuham.
Piskote bom napekla prej, pa torto in se eno sladico tudi en dan prej, medtem ko se kuha juha.
Kaj pa bi ostalo lahko naredila ze prej?
Sama večkrat delam kosilo za tam do 20 ljudi. Ker nimam tako velikih posod, naredim več vrst mesa in prilog. Ampak za dva dni zapored si pa tega ne bi naložila.
Malo je odvisno kaksne vrste kuhinjo imas v mislih. Ker enostavne priloge kot riž, ki je kuhan takoj, ali pa restan krompir, ki ga lahko imaš skuhanega naprej in ga samo končaš. Zrezki v omaki so lahko za dva dni. Celi pekač pečenke tudi. Krompirjeva in ameriška zeljna solata vzdrži. Sama naredim tudi nadevano pečeno raco ali gos in piščanca, da lahko dam iz pečice direkt na pladenj in na mizo in pol razreže mož, ko pripravljam ostale priloge. Še najlažje pa je postreči s hladno hrano.
Jaz sem pred kratkim delala za 7 ljudi, hrane pa je bilo zlahka za 10+ (če imaš več prilog, ni treba veliko vsega, ups)
pečena rebra (3 ure pred postrežbo v pečico)
popečeni puranji zrezki, 10 min pred postrežbo popečeš
v ponvi popečen, na polovice narezan brstični ohrovt s kostanjem in slanino
slanino in čebulo sem popekla 2 uri prej in narezala brstični ohrovt na polovičke
brstični ohrovt sem popekla 15 min prej, nato zmešala vse skupaj in pogrela, servirala
rdeče zelje z jaboljki, narezala in začela dušit 30 min pred postrežbo
zraven pa še mlinci, tudi rabijo cca 20 min
aja, pa še stročji fižol s slanino – tudi lahko prej pripraviš
če odštejem rebra, sem vse pripravila in pogrnila mizo v 2h urah
s tem da bi lahko par stvari naredila že dopoldne, pa se nisem tako odločila
Že v naprej si lahko pripraviš in očistiš radič ali solato, v hladilniku imaš skuhan fižol in jajca.
V pečici spečeš pečenko (s tem ni dela), se peče sama.
Za prilogo lahko skuhaš riž, krompir, torteline…Lahko si pripraviš v naprej kakšno kuhano zelenjavo npr. grah.
Ne razumem pa vas žensk, zakaj se tako martrate in vabite ljudi na kosila. Saj vendar ni nihče lačen. Zakaj raje ne povabite ljudi popoldan na kavo, čaj, sladico, morda na kakšen narezek, ali ni to bolj enostavno. Od takih obiskov in kosil si ves znerviran, skrbi te, da se ti bo kaj ponesrečilo, potem pa je treba še vse pospraviti in pomiti.
Forum je zaprt za komentiranje.