KORUZNI ŽGANCI
Kot jih je delala še moja stara mama: V večjem loncu zavreješ slan krop in
vanj streseš vso moko naenkrat, tako da se naredi z vodo oblita močnata
krogla, ki jo kuhaš npr. 5 minut, nato s kuhalnico to kroglo prebodeš, da se
prekuhava tudi skozi sredino te močnate krogle. Kuhaš še tako dolgo, da
je ta moka v krogli vredu vroča (cca 15 min). Vre naj primerno počasi.
Še to: v vodo pred kuhanjem lahko dodaš tudi žlico sv. masti.
Ko lonec odstraniš, odliješ del vode in jo prihraniš, da jo med mešanjem
žgancev lahko dodajaš do primerne gostote. Mešaš lahko na roko s kuhalnico ali moderneje z močnejšim mikserjem. Zmešano maso – žgance
natrgaš po želji in tudi zabeliš npr. z domačimi ocvirki ipd. To pa je že druga
zgodba. Na ta način lahko skuhaš po starem-se reče po kmečko tudi iz
ajdove moke ali krompirjeve žgance – za te vam podrobno tudi lahko opišem, če želite.
Mateja, recept za kuhanje je enak. Vlažnost in velikost “krogljic” je odvisna od finiša. Če želiš, da so bolj suhi, boš pri mešanju dodala (dolila nazaj) manj vode v kateri so se kuhali žganci. In če želiš, da so krogljice manjše, boš bolj na drobno z vilicami nastrgala. Posušijo se tudi, če stojijo čez noč v npr. veliki ponvi in jih potem segrevaš, ne da bi jih prej navlažila. Pa še s kuhalnico jih med tem lahko drobiš (jaz imam tako leseno, ki je kot lopar).
K napotkom bi dodala samo še to, da bi žganci morali po mešanju nekaj minut počivati pokriti, da “zadahnejo” je rekla moja stara mama.
LP Daša
Uf…zdej ste mi pa take nore luste naredili, sam ko je pa tak tezk najdit “ta pravo” moko…iz mlina. Zganci mi niso dobri iz kupljene koruzne moke. Dobri so mi pa tudi, ce jih pol mal poprazim v kaki tefalki, da dobijo mal skorjice in jih pol polijem z mlekon…njam:)
P.S. Morem izbrskat nekje v blizini en mlin:)
Forum je zaprt za komentiranje.