Najdi forum

Koruzni kruh

Živjo, mojstrice in mojstri!

Imam eno težavo, ki se ji reče koruzni kruh. Tisti, ki ga spečem jaz, je nizek, za moje pojme preveč zbit in kmalu se začne drobit.
Kako ga delate vi? Pa prosim za recepte brez “kruhomata”, ker smo še pri manualni proizvodnji;)

Lp,

Lea

Če pečeš kruh iz čiste koruzne moke, je res zbit in se drobi, ker koruzna moka ne veže tako, kot bela. Če nimaš zdravstvenih zadržkov poskusu z mešanjem koruzne in bele moke.

Vsak kruh, ki ga zamesimo doma in mu ne dodamo prečiščene bele moke tipa 500, je zbit in se kmalu drobi. Zato ga specite manj naenkrat in večkrat. Pri pekarniških kruhih, ki tako dobro zgledajo, pa vselej preverite, iz česa so sestavljeni! Mnogokrat se za imeni “polnozrnati”, “črni” in kaj vem kaj še skrivajo samo dodatki oreščkov, konzervansov in celo barvil, osnovo pa še vedno tvori moka tipa 500. Kruhom, ki so resnično to, kar so, so podelili znak varovalnega živila. Zdrav kruh je zbit, lahko pa poeksperimentirate še s kvasom. Meni kruh lepše uspe, če je kvas svež in ne tisti posušeni iz vrečke.

Takole, nekaj dejstev:
– moka je mešana v razmerju 70% bele, 30% koruzne
– kvas je svez in ne suh oz. iz vrečke
Vem, da je domač kruh drugačen od trgovinskega, to je logično. Ampak – kakšen vaš recept, ideja, namig za boljši koruzni kruh?

Lp,

Lea

Ja seveda, moka bela in koruzna, svež kvas (recimo na 60 dkg moke – 4g kvasa), olje (obvezno), sol, vodo pa lahko nadomestite z mlekom, pa imate mlečen koruzni kruh. Lahko ga tudi malo sladkate, če vam ustreza sladek kruh.
>
> Lp,
>

Ja seveda, moka bela in koruzna, svež kvas (recimo na 60 dkg moke – 4g kvasa), olje (obvezno), sol, vodo pa lahko nadomestite z mlekom, pa imate mlečen koruzni kruh. Lahko ga tudi malo sladkate, če vam ustreza sladek kruh.
>
> Lp,
>

>
> Lp,
>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close