Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Koriander-rastlina

Koriander-rastlina

Pozdravljene! Redno uporabljam koriander v zrnju, celega in mletega.Necesa pa ne najdem;njegove rastlinice,ki je malo podobna nasemu petersilju.V Angliji kupis to v loncku in scipas vejice.Ko ga ni vec,kupis novega.Je pa res,da ga moja hci noce niti takniti,kaj pa sele drobiti ali sekljati v hrano,ker ima neprijeten vonj. V hrani ga pa ima rada.
Skratka,midva z zetom ga imava rada v solatah,minestrah…Ko je v jedi,ne cutis neprijetnega vonja,le roke si moras dobro sprati.Tudi rukole vsi ne marajo zaradi vonja. No,ali je kdo od vas ze videl pri branjevkah rastlino koriander? Jaz ne.Tudi v Trstu ga nisem nasla,rada bi ga pa imela na balkonu.Vem,da uspeva v mediteranskem okolju.
Potem imam se mleto zacimbo Turmeric,oranzen prah,ki da rizu res imeniten okus in rahlo oranzno barvo,pa piscanca namazem z njim.Na etiketi je navodilo za uporabo,pa nic drugega.Ne vem,ali je to mesanica raznih zacimb(kar se mi zdi cudno,ker so Anglezi zelo natancni ,kar se sestave tice) ali je ena sama zacimba. Po barvi spominja na kurkumo,ni pa tako pakoce.Tudi zafran to ni.
Ursa,mogoce si ti zasledila to tudi na Svedskem.
Aha,se mi je kar zdelo,da imas nekaj veze s Primorsko.Med obema vojnama se je veliko Primorcev selilo v Jugoslavijo.
Lepa hvala in se vedno vroc pozdrav vsem Babi

Babi,
Kakor jaz vem je turmeric le anglesko ime za kurkumo, tako da je to ena in ista zadeva, sodi pa v druzino ingverk in je v bistvu zmleta korenina. Na sam okus verjetno vpliva podrocje gojenja, tako kot tudi na druge zacimbe.
Koriander pa mislim da se dobi na ljubljanski trznici, vendar me ne drzat za besedo. Ce se ne motim je enkrat tekla beseda o tem na kulinaricni sloveniji.
Lep pozdrav,
Misa

Hej, Babi!
Ravno sem ti odgovorila na post doli pri Lignjih.

Za koriander ne vem, ampak mogoce sem slisala, pa nisem vedela, da je to to, ker ne vem, kako se mu rece po svedsko. Kot npr. sem sele po nekaj mesecih dojela, da njihova zacimba “dragon” (pa nima veze z angleskim zmajem 🙂 v bistvu ni nic drugega kot nas pehtran. 🙂 A morda ves, kako se koriandru rece po anglesko? Potem bi lahko preverila v slovarju, kaj je to po svedsko (slovensko-svedski slovar namrec zal ne obstaja). Ali pa ce mi znas povedat latinsko ime te rastilne?

Lp, Ursa.

Draga babi!

Glede koriandra – ali si poskusila v semenarnah? V zadnjem casu so zeloooo bogato zalozene s semeni razlicnih zelisc in zacimb – ce pa ne najdes pri ans pa zagotovo v tujini v semenarnah.

p.s.
ta vikend grem na LJ trznico in v kolikor zelis (ce najdem) ti lahko posljem sadike korandra…

Lp
Nika

Pozdravljene!
Misa, sem tudi sama ze pomislila,da bi bila to kurkuma.Angl.turmeric je res bolj blag kot kurkuma,ki jo kupim pri nas,zato me je malo begalo. Glavno,da je oboje dobro in zdravo.Vcasih se v kaj upicim in ne neham tuhtati.

Ursa,v Angliji ga tudi imenujejo coriander (v Italiji coriandolo).Latinskega imena pa nisem nasla,ker v moji knjigi zdr.rastlin ni omenjen.Ce bos pogledala po suhih zacimbah,ga bos prav gotovo nasla pod tem imenom.Ce kdo nima rad na siru pekocega popra,mu nameljem koriander.Tudi v vlozene kumarice dajejo zrna,torej bi moral biti v Sloveniji poznana rastlina. Res je,kako se zdi pehtran nekaj preprosto domacega,dragon,dragoncello(it.) ali taragon (fr.) pa bolj sofisticirano.

Nika ,prav lepa hvala za ponudbo.Sosedova hcerka pride veckrat domov in bom kar njo prosila,ce ne bom prej dobila semena ali sadike kje blizje.

Koncno se je malo shladilo in lazje dihamo. Lep pozdrav Babi

Naj vas malce popravim. V ZDA pravijo koriandru cilantro (vsaj listnatem delu).
Na Ljubljanski tržnici se dobijo njegove sadike, sicer ne pri vseh branjevkah, ampak se dobi. (mislim, da sem ga prejšnjo soboto videla pri Trnovčankah)
Dobi se ga tudi na tržnici BTC.
Moraš pa vsaj približno vedeti kako izgleda, ker je meni zadnjič ena ponujala koprc in me prepričevala, da je to eno in isto. Pol je bila pa še užaljena, ker sem ji rekla, da to ni to.Svašta.
Jaz sem ga imela zunaj v zabojčku in je nekaj časa lepo rastel, ko pa sem ga porezala se ni več opomogel. Izgleda res kot peteršilj in diši božansko.
Mene njegov vonj prav nič ne moti, res pa je, da ob prvem srečanju nisva bila ravno prijatelja. Misim, da je se ga moraš malce navaditi.
Tudi jaz grem v lov za novim. Drugo leto pa ga bom gotovo sama vzgajala iz semena.

Silvy,hvala,se moram tudi sama popraviti.Ko sem zdaj prebrala se enkrat svoj post,sem se seveda zgrozila.Sinoci sem bila ze malo utrujena.Francosko se imenuje “estragon” in ne taragon;kamso moji prsti pritiskali,ne vem.Se zgodi.
V Angliji,kjer je toliko razlicnih narodnosti,se prodajalci kar prilagajajo.Zet je vedno vprasal koriander in ga tudi dobil.Tole,da prodajajo preko celega leta rastlinice v loncku,,je imenitno.Ko porabis,kupis drugo.Stanejo pa manj kot pri nas sopek rezanega petersilja,ker so branjevke vcasih res nesramno drage.
Samo primer.V zel.trgovini, kjer sem redna stranka,sem ob nakupu priblizno 3000 Sit vrednosti blaga ,ponizno prosila,ce dobim lahko en list zelja in en list ohrovta za v juho,ker pac nisem imela namena takrat kuhati cele glave.NO PROBLEM –gladko mi je dala vsak list(pa ne velik) na tehtnico in zaracunala.
Saj ni njena dolznost,da mi da gratis,ampak pri takem znesku je bilo tudi ze kaj zaokrozeno.V drugi trgovini pa ob nakupu cez 1000 sit,me doma vedno caka presenecenje(saj to naredi diskretno)–banana ali kivi,pac malenkost za pozornost.
Ko se mi je prvic to zgodilo-nasla dve hruski,sem gladko telefonirala in se opravicila,da sem nekomu pomotoma odnesla;mi se na misel ni prislo,da je zame.
No,nisem take sorte,da bi kaj zastonj pricakovala;bilo pa je prijetno presenecenje.
Koriander bom poskusila tudi jaz sama vzgojiti,le do semen moram priti. Lep pozdrav Babi

Zdravo!

Seme koriandra je koriander v zrnu. Kali zelo hitro (2-3 dni), raste tudi v lončku.

lp, Kikica

Mislim, da bo najlažje kupiti seme in ga vzgojiti, če pri nas ne opaziš semen, mi prosim javi pa bom pogledala čez zg. mejo Slovenije, če ga imajo. Najbolje je, da pokličeš v Semenarno v centalo in poveš, da te zanima ali imajo v programu.

Babi, vceraj v trgovini sem sla pogledat med zacimbe in ugotovila, da je koriander po svedsko tudi kar “koriander”. :)))
Ampak med zacimbami v loncku, ki jih prodajajo, ga pa nisem zasledila. V lonckih imajo sicer vse zivo: petersilj, zeleno, baziliko, rozmarin, citronmeliso, meto, zajbelj, itd.

Lep pozdrav,

Ursa.

Babi, pogumno posej v lonček nekaj zrn koriandra iz začimbnega kozarčka, daj lonček na svetlo polico, po pameti zalivaj in… nekaj bo zraslo, in to hitro! Je to to?

Vsem najlepsa hvala za prijeten klepet,Maja2,bom naredila tako,kot si svetovala.Na mojem balkonu raste veliko zelisc.Dala bom na polico v kuhinjo in upam,da bo uspelo. Lep pozdrav iz se vedno vrocega Kopra.Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close