Koriander – listi
Ojla punce!
Jaz sem že malo obupala nad tem, da mi bo pri nas ali kje relativno blizu čez mejo uspelo najti koriander v listih (ne semena). Če ima katera kakšno idejo, kje ga dobiti, ali mogoče celo kako priti do njegovih semen, da bi ga nekako poskusila vzgojiti tudi sama, ji bom neskončno hvaležna.
LPM
Ja no, bom pa poskusila. Z neke druge strani sem namreč dobila informacijo, da ne deluje, ker naj bi bila ta semena toplotno obdelana. OK, imaš prav, če ne poskusim, ne bom vedela. Takoj zdajle grem namočit nekaj zrn, da bo prej uspelo.
Hvala!
Ja, tudi jaz ga obožujem. Odkar sem bila pred kakšnimi 10 leti na Portugalskem, si jedilnika brez koriandra sploh ne predstavljam več.
LPM
Hej, Mateja!
Verjetno bi sadike dobila cez mejo v Italiji…Toda veliko preprosteje je vzgojiti doma. Tudi sama sem leto nazaj sprasevala po sadikcah. Povedali so mi, da jih spomladi prodajajo na lj. trznici…In potem se je vsulo:
Kar tista semena – zrna, ki jih kupis v trgovini, zagrebejo v zemljo.
Tako sem tudi naredila in zdaj ni vec problema; imam ga pozimi – na okenski polici v kuhinji, zdaj pa zunaj – med ostalimi disavnicami.
Zrna namocim cez noc. Potem pa v loncek ali manjsi zabojcek v zemljo:)
V tednu dni ali se prej vzklije. Ne zakoplji jih pregloboko. Najprej zemlja kot lezisce, potem semena, nato se rahla zemlja kot odejica. Ko rastlinice
od trganja listkov omagajo, ponovno zasejes. Cez zimo so bolj sibke kot poleti. Jaz ga imam stalno, ker ga imam rada. Nekaterim pa zelo smrdi, oziroma ima drugacen vonj kot semena.
V hrani se to ne opazi. Prste si pa kar krepko zmijem po obdelavi:)
Upam, da bo uspelo:) Miren vecer Babi
Hej, deklica z loncem! 🙂
Ko sem zacela odgovarjati, tvojega odgovora se ni bilo:) Potem mi poslji nekaj casa ni potegnil in evo…Ti si tu z nasvetom!!!
Mateja, tudi jaz sem imela pomisleke glede semen; sem poskusila po nasvetu in je uspelo:)
V Angliji prodajajo v vsakem marketu, kot vsa ostala zelisca.
Lep pozdrav Babi
Oj!
Vsega, kar kakorkoli spominja na mehiški okus (oziroma “špansko govoreči okus”), si ne predstavljam več brez te začimbe. Pretekli vikend smo recimo imeli izrazito željo po mesu (vsi skupaj, tudi mulčki).
Tako sva že v četrtek kupila dobro uležan roastbeaf narezan na centimeter debele steake, ki smo jih do sobote marinirali skupaj s koriandrom (kaj točno se skriva v tej marinadi, ti težko povem, ker je to vedno moževa njami domena), zraven smo imeli še eno “domačo izvedbo” rdečega fižola (+ paradižnik, čebula, česen, sol, malo popra, koriander, ogroooomno šetraja), mlad krompir, home made dodelava kajmaka z zelišči, popečene bučke z začimbami, pa malo popečenega paradajza …
Ta velik je izjavil, da imamo barvasto mizico pogrni se :), najmlajši mi je “padel” v fižol – ni dal miru, dokler je bil v posodi še en sam fižolček, srednji pa se ni dal motiti in je jedel in jedel, dokler je bilo kaj na mizi 🙂
Tako zelo noro dobro je bilo, pa v vsako od zgoraj omenjenih jedi bi lahko dala koriander, če bi želela.
LPM
Hvala, gotovo bom poskusila. Ravno včeraj sem namreč presadila tri rastlinice. Zrasle so iz semen, ki sem jih vrgla kar vk neki drugi roži, ker sem mislila, da tako ali tako ne bo nič. Pa so vsa vzklila.
Ja, pri fižolu pa je šetraj obvezen. Tudi ta je reden gost na mojem vrtu. Vsako leto se mi zaseje in ga pustim kar med drugo zelenjavo. Tako lepo diši in čebele ga imajo tako rade!
LP, Astra
Forum je zaprt za komentiranje.