korenčkovo pecivio
Korenčkova halva
1 kg korenja
5 dl mleka ali vode
1 skodela sladkorja
ščepec žafrana
4 žlice kuhanega masla
2 skodeli olupljenih mandljev
ščepec muškatnega oreščka
Korenje nastrgamo in ga skuhamo v mleku ali vodi. Kuhanega odcedimo, v odcejeno tekočino dodamo sladkor in žafran in jo še nekaj časa kuhamo. Čez čas dodamo še poprej skuhano korenje, premešamo in kuhamo toliko časa, da tekočina povsem povre. Dodamo maslo, drobno narezane mandlje in muškatni orešček. Vse skupaj zvrnemo v pekač in še toplo narežemo.
Postrežemo lahko prekrito s srebrnimi listi. Tako pripravljena havla izvira iz Indije, čeprav ima vsaka orientalska država svoj način pripravljanja havel (turška, grška itd.)
Korenčkovi piškoti 1
1 kg moke Farina
pol kg svinjske masti
pol kg naribanega korenja
2 pecilna praška
malo soli
marmelada
sladkor v prahu
Vse sestavine zmešamo v testo, ki naj počiva 1 uro. S kozarcem oblikujemo kroge, ki jih namažemo z marmelado, prepolovimo in robove stisnemo z vilico. Pečemo 20-40 minut. Povaljamo v sladkornem prahu.
Korenčkovi piškoti 2
Sestavine:
100 g mletih lešnikov
100 g mletih mandljev
130 g naribanega korenčka
2 strta prepečenca
2 žlici moke
1/2 č.žličke pecilnega
4 rumenjaki
4 beljaki (sneg)
175 g sladkorja
1 vanilin
ščep soli
Glazura: 100 g sladkorne moke, 2 jedilni žlici marascina
Stepemo rumenjake in sladkor, da postane belo in naraste. Dodamo vse ostale sestavine, prav nazadnje sneg. Damo na peki papir, na pekač iz pečice in spečemo: 175st.C, 35 minut.
Naj se ohladi čez noč, drug dan pa razrežemo in nato prevlečemo z glazuro, ki smo jo naredili iz sladkorja in marascina
Nataša
Jaz posiljam pa en svedski prispevek. Tukaj je korenckovo pecivo zelo priljubljeno, mogoce bo komu tale varianta vsec:
Biskvit iz korenja in mandeljnov (Morotsmandelkaka)
Sestavine:
300 g korenja
200 g mandeljnov
4 jajca
2 dcl sladkorja
naribana limonina lupinica
2 zlici moke
1 zlica pecilnega praska
sladkor v prahu
Korenje ocistimo in naribamo. Mandeljne olupimo in
zmeljemo v multipraktiku. Jajcne rumenjake stepemo
s sladkorjem, dodamo korenje, mandeljne, limonino lupinico,
moko in pecilni prasek ter dobro premesamo. V zmes dodamo
sneg iz beljakov. Pecemo 45 min na 175C. Ko je peceno,
pustimo, da se ohladi v modelu. Preden postrezemo, biskvit
posujemo s sladkorjem v prahu.
Pa dober tek in lep pozdrav,
Ursa.
Iona,hej!Recept za korenckovo pecivo sem napisala pod Se 1x za Babi-peka biskvita–Miranda 26.3. 21:45 pri odgovorih bolj proti koncu
Avtor: babi za Barb. Ko sem zdaj prebirala recept,sem ugotivila,da sem napisala 15 orehov,namesto 15 dag orehov.Upam,da je Barb razumela,da gre za napako. Lep dan babi
Zivjo, Babi! Ja, zdaj sem po kratkih pocitnicah spet nazaj online in spet veselo berem tale forum. :))
Hecno je, da jaz korenckovega peciva nisem prevec marala, preden sem prisla na Svedsko, sedaj sem se pa ze kar navadila na okus in ga veckrat specem. Vcasih tudi s prelivom (limonin sok zmesam s sladkorjem v prahu in ga namazem cez biskvit).
Pa en lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.