Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kore in gibanica

kore in gibanica

Predstavljam si kako izgledajo (brala sem Gužvara za Oli). Zanima pa me, kako naj jih pripravim iz doma vlečenega testa? Se jih samo osuši (na prtu, ko razvlečem testo) ali se morajo speči (na koliko stopinj in koliko časa)?

Morajo biti za prekmursko gibanico kore ali lahko samo razvlečem testo? Kakšna je debelina testa? Lahko orehe zamenjam z lešniki, mandelji (zaradi fantove alergije)?

To sem natrosila vprašanj…

Hvala za odgovore,

Nina

Za gužvaro ti ne vem svetovat, za prekmursko pa testo samo tanko razvleči. Brez skrbi pa uporabi lešnike oz. mandeljne.

lp, Maja

Nina, sama velikokrat delam gibanico in uporabim kar kupljeno vlečeno testo, ki je v bistvu tako kot kore….je krasno, en predebelo, ne pretanko, fino se ga da rezati in tudi nasploh se super obnese tako pri gibanici kot pri ostalih stvareh z vlečenim testom – ravno malo prej sem delala kuhane štruklje v smetanovi juhi in sem jih naredila s temi kupljenimi korami oz. vlečenim testom. Res se super obnese in se sama nikoli ne mudim z doma vlečenim testom, razen če ga mama naredi in lepo tanko razvleče za domač zavitek 😉
LP, zala

Hej, Zala! Mogoce si pod nekim drugim postom prezrla.
Ponovno : Si se lepo imela? Je pripotovala s tabo tudi polenovka?:)) Babi

Nina oprosti nisem pogledala post zato komaj zdaj odgovarjam. Osebno kore vedno kupim, ker imajo na tržnici (to že toliko ponavljam, da že ptički čivkajo) res dobre in se je brez veze mučiti doma. Če jih delaš doma zmešaš ca 1 kg moke z nekaj posoljenega mleka, dobro imesiš in narediš hlebčke – male. Te hlebčke razvaljaš malo pokapljaš z oljem in jih pečeš v pečici na zelo visoki temperaturi nekaj minut, lahko tudi v mikrovalovki ca 2 min.

Testo za prekmursko gibanico je drugače. Narediš vlečeno test (moka malo olja, jajček, voda, malo kisa) preglneteš in narediš hlebčke, ki jih pustiš na toplem počivati. Jaz vzamem bolj globok pleh, prej pripravim vse sestavine:
mak s sladkorjem, orehe (ali lešnike) s sladkorejm, jajca in kislo smetano zmešam, rozine, skuto z jajcem in malo smetane, jabolka. Potem pa razvlečeš testo, da dobro gleda čez pleh in nadevaš, to verjetno veš kako gre. Vsakič, ko daš novo vrsto nadeva testo potegneš (razvlečeš). Ko ti zmanjka uporabiš nov hlebček.

Lahko pa tudi tako delaš, da razvlečeš testo v velikosti pekača in ga obrežeš. Vsako plast tako. Lahko pa uporabiš kupljene kore (tanke) na trgu za gibanico, je tudi zelo, zelo dobra. Sama sem dolgo let živela v Prekmurju in vem kakšna je prava gibanica, tako, da je tudi ta “z kupljenimi korami zelo fina. LP Silvia

Živjo Babi,
oprosti ker odgovarjam tako pozno – sem že zadnjič videla post pa se mi je nekam zelo mudilo in nisem imela časa da ti odpišem.
Ja, na “severu” je bilo super, letos smo si vzeli čas (in denar;) še za Amsterdam in Pariz in bilo je res super – no, v parizu smo zamudili vlak :)), in še zdaj se smejimo ko se spomnimo tega, nič se pa nismo smejali takrta, ker smo morali že plačano povratno vožnjo še enkrat pošteno plačat -buh!!
Ne, polenovka pa iz Ostenda ni pripotovala zraven mene, ker tiste suhe ribe sploh niso bile polenovke (menda?!)……prodajalec mi je rekel da je nekja drugega..imena pa si nisem zapomnila….no ja, bom že prišla do te polenovke… :))
Sončen pozdrav iz koroške,kjer se že čisto narahlo čuti, da sonček sije jesensko,
zala

Silvia,

najlepša hvala za opisana postopka. Sem dobila nov zagon za peko…

Lp, Nina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close