Kopiranje DVD-filmov na DVD ali ripanje v divix
Zanima me vaše mnenje.
Kaj je boljše (slabše)?, kopiranje DVD-filmov na DVD ali ripanje v divix in peka več divix filmov ne en DVD. Mislim, da je pri zadnji možnosti potem problem dobit kolikor toliko v redu podnapise na netu. Pri prvi pa rabiš pač več DVD-jev.
1) Ali se da podnapise iz original DVD-ja spremeniti v podnapise za divix?
2) Kako je s predvajanjem divix filmov, zapečenih na DVD, v “hišnih” DVD playerjih? Jih sploh zaznajo?
3) Kako je z obstojnostjo DVD?R medijev. Kolko let lahko računam, da bodo zdržali?
4) Je razlika v kakovosti med DVD zapisom in divix zapisom velika (zvok, slika…)?
5) Kateri riper uporabljate?
Za BSA pa izjavljam, da vse zgoraj napisano sprašujem le zaradi tega, ker si nameravam narediti rezervno kopijo mojih legalno kupljenih filmov (razen tistih, ki sem jih posnel sam) na legalnem trgu (v Azerbajdžanu :)).
Ker si napisal lepo izjavo, potem se nadaljevanje te teme dovoli, čeprav so me že prsti srbeli, pa si nisem mogel kaj, da ne malce klikal na opcijo Pobriši nit, ampak ker te očitno skrbi za izdelavo rezervnih kopij tvojih legalnih stvari in ker je to v interesu širše javnosti – le kar pišite, bom pa bedel, da ne bi tema zašla v kakšne Warez reke in morja.
lp
Klemenxx
4) Zelo je odvisno pri samem ripanju kakšne nastavitve nsataviš – kvaliteta slike v pikslih in bitni globini ter kvaliteta zvoka v bitrate/s.
Če te nastavitve nastaviš na zelo kakovostno, se zna zgoditi, da po ripanju film sploh ne bo zasedel veliko manj kot original zapis na DVD-ju.
Veliko ripperjev pa ima že prednastavljene “programe ripanja” kjer zripa na točno velikost enega 700 MB CD-ja.
Pa še to: dokazano je, da so filmi kodirani z XViD kodekom le boljše kvalitete kot pa tisti z DiV-X.
5) Gordian Knox
Kramer napisal:
> Zanima me vaše mnenje.
>
> Kaj je boljše (slabše)?, kopiranje DVD-filmov na DVD ali
> ripanje v divix in peka več divix filmov ne en DVD. Mislim, da
> je pri zadnji možnosti potem problem dobit kolikor toliko v
> redu podnapise na netu. Pri prvi pa rabiš pač več DVD-jev.
Za DVD ripanje uporabi ustrezen program, najenostavnejši je DVD Shrink (išči v Googlu), ker če maš 2 slojni DVD potem moraš to zmanjšati, če seveda nimaš 2 slojnega pekača.
Postopek prtetvorbe v DivX je malce težji, imaš pa one-click orodja kot npr. Dr.Divx (stane caa 50$).
> 1) Ali se da podnapise iz original DVD-ja spremeniti v
> podnapise za divix?
To ne vem, verjetno se da.
> 2) Kako je s predvajanjem divix filmov, zapečenih na DVD, v
> “hišnih” DVD playerjih? Jih sploh zaznajo?
Moraš imet tak player, delajo pa podnapisi (tudi čšž-ji) v določenih player-jih – poglej si oglase prodajalcev. Ponavadi je potrebno upgrade firmwarea napravit (vsaj pred kakim mesecem je bilo tako, ko je kolega ene par naprav testiral).
> 3) Kako je z obstojnostjo DVD?R medijev. Kolko let lahko
> računam, da bodo zdržali?
Za CD-R pravijo 10-20 let, za DVD-je ne vem verjetno nekaj takega. Če pa misliš pouščat na soncu, pa nma vročini potem pa manj.
> 4) Je razlika v kakovosti med DVD zapisom in divix zapisom
> velika (zvok, slika…)?
Je, praviloma ni večkanalnega kanalenga zvoka, če maš tak hifi potem..
Tudi v kakovosti slike je razlika, ki pa je odvisna na koliko krčiš film, kaki daljši filmi so zato precej slabše kakovosti, če jih tlačiš v 700Mb.
> 5) Kateri riper uporabljate?
Glej gor. Maš pa bolj kakovostne postopke – poglej na:
http://www.doom9.org/index.html?/divx-encoding.htm
> Za BSA pa izjavljam, da vse zgoraj napisano sprašujem le zaradi
> tega, ker si nameravam narediti rezervno kopijo mojih legalno
> kupljenih filmov (razen tistih, ki sem jih posnel sam) na
> legalnem trgu (v Azerbajdžanu :)).
LP
Forum je zaprt za komentiranje.