kopiranje CD
Sicer vem, da se to ne sme, pa vseeno…
Je že kdo poskušal presneti CD Sidharta RH- ? Rezultat?
Na CD je opozorilo, da na PC/MAC ne gre predvajati in res z nobenim programom na računalniku ne morem…Z raziskovalcem pa vidim seznam, kaj je posneto. Rada bi si naredila kopijo zase, pa se ne bi rada zaj** cel dan, če je že kdo poskusil in ne gre.
Tole bom objavil, saj se mi zdi, da ima kupec vso pravico poslušati kupljeno ploščo med drugim tudi na svojem PCu. Konec koncev so kaznovani tisti, ki kupijo legalno kopijo namesto onih, ki jo poberejo z neta. Kako bo metodo posameznik uporabil, je pa njegova odločitev. Metoda baje v večini primerov deluje.
1. Vzames CD v roke in ga pogledas na strani, kjer je zapis
2. Opazis, da je na zunanjem robu nekaksen 3 ali 4 milimetrski pas zapisa, ki ima drugačen odsev, kot ostala površina
3. Vzames izolir trak
4. Na dveh ali treh koncih na CDju nalepis izolir trak tako, da bo prekril ta 4 milimetrski pas (ali pa pobarvas z alk. flumastrom)
5. Das CD v enoto
6. CD player bo verjetno zacel divje mleti in po nekaj casa se bo v windows explorerju CD enota prikazala kot navaden AUDIO CD.
7. Ce se to ne bo zgodilo, odstrani izolir trak, in poskusi korake 4,5,6 se enkrat, tako da izolir trak nalepis na drugih koncih CDja
8. ….. potem pa kakor veste in znate.
Nekaj o temi najdete pa tudi na:
:)) Sam plošče nimam, zato ne vem točno kaj gor piše, ampak kot sem razumel je opozorilo, da naj ne bi delal na PCju. Ampak dobro, recimo drugače. Ali ima nekdo, ki kupi ploščo z njo pravico početi karkoli želi, dokler ne krši pravic, ki jih ima lastnik avtorskih pravic? Če ima pravico ploščo žagati, lomiti, zažigati, potem mislim, da mu pripada tudi pravica do barvanja s flomastrom, ali lepljenja selotejpov po njem. Ravno tako kot me ne bo noben tožil, če bom dal ploščo DVD v cdplayer, me ne bi smel noben tožiti, če dam vanj kako drugo ploščo, ki ni CD. Mimogrede, tako zaščitena plošča ni več CD (compact disc), saj ne ustreza oranžni knjigi-standardu kompaktnih plošč. Na pritožbo philipsa je zato sony odmaknil napis compact disc s tako zaščitene plošče Celine Dion. Pa če potem izpeljemo naprej, se bo našel proizvajalec audio komponent, ki ne bo dal garancije na CD predvajalnik, če bo uporabnik vanj vstavljal kakršnekoli druge predmete kot CDje. To se kaj lahko zgodi. Potemtakem je najbolje da tako zaščitenih glasbenih plošč sploh ne kupujemo.
Torej, moje mnenje je, da s svojo ploščo lahko vsi počnejo karkoli želijo, dokler ne kršijo avtorskih pravic.
Tole z lepilnim trakom se mi pa ne zdi preveč posrečeno.
Hitri CD predvajalniki zavrtijo ploščo tudi z do 10.000 obrati na minuto, če ne vedo, da je notri glasbeni CD. In kaj se zgodi pri tej hitrosti s ploščo, ki ni uravnotežena, saj nikoli ne moreš popolnoma centričo nalepiti trak?. Pobesni zaradi centrifugalne sile, zato mehanske poškodbe predvajalnika niso izklučene !
Jaz sam tega nisem preizkušal, sem pa iz večih koncev slišal da deluje. Kar se tiče centriranosti si pa zaradi majhnih koščkov selotejpa ne bi delal preveč problemov. Upam si trditi, da v 99,5% primerov ne bi prišlo do česa hujšega kot ropotanja.
Pa sem se posvetil nekoliko računanju:
predpostavil sem 1cm2 velik košček selotejpa in vso njegovo težo za ekscenter(torej nalepim samo enega in ne treh po obodu): ob teži 80g/m2 (povprečna teža pisemskega papirja za primerjavo) znaša teža tega koščka selotejpa m=0,000008kg, zunanji radij cdja je 0.006m
Silo se pa izračuna po formuli F=m*r*w*w (w= kotna hitrost v radianih na sekundo in pri 10.000obr/min znaša w=1047rad/s)
Vstavi v kalkulator in boš dobil silo ki dela ploščo nemirno F=0,53N oziroma zemeljski ekvivalent 50g, kar je teža salame v povprečnem sendviču. Taka sila ne sme poškodovati ničesar v predalu CDplayerja, občutljivi deli pa tako nikoli ne pridejo v stik s ploščo.
Forum je zaprt za komentiranje.