Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice kontrola na hrvaški meji

kontrola na hrvaški meji

Tisti, mi ste bili na dopustu čez mejo, a je bilo kaj težav na meji, ker sem slišala, da baje kontrolirajo na veliko in ne bi rada nakupila stavri, ki bi potem morala pustit na meji oz. jih stran vreč. V mislim imam hrano in pijačo.

Še nikoli opazila, ene par hrvatov je moralo odpret kufer svojim carinikom, da kaj ne švercajo, turistom ni bilo potrebe.

Ne kontrolirajo na veliko, niti približno, se pa zgodi. Meni sicer ne, nekaj prijateljem pa in so pač morali pometati vsa živila v smetnjak.

Vsak petek se odpravim v Istro čez Dragonjo, nikoli še niso nikogar kontrolirali, ko sem prečkala mejo, pa tudi “morskih” sosedov ne.

A delaš antipropagando?
Če bi že, naj ne bi vozil doma zapakiranega mesa, za trgovinsko kupljeno naj ne bi bil problem, pa iatk saj Hrvati hodijo kupovat k nam, a misliš, da pol na meji pustijo. Seveda pa v normalnih količinah. Valda ne rabiš cel kufer šniclov za teden ali dva.

Tud Sečovlje, Starod ali Jelšane ne.

Grem kar precejkrat v sezoni na Hrvaško, pa me vsaj zadnjih 10 let niti enkrat niso kontrolirali.

Gremo skoraj vsak vikend v Istro. Nam tudi osebnih izkaznic ne pogledajo prav natančno, parkrat so vprašali, če imamo kaj za prijavit, preveril pa nihče nič, skoraj vedno le zamahnejo, naj se speljemo naprej.

Hhiiii, na Dragonji carinki sploh cajta nimajo, da bi bi folk pregledovali, jim Joško daje enormno dost dela!

Ti veš, da imaš na Slovenski meji carino in policijo, prav tako na Hrvaški meji policijo in pa carino?
In k Joškotu šiba policija, carina pa ne.

Ti veš, da imaš na Slovenski meji carino in policijo, prav tako na Hrvaški meji policijo in pa carino?
In k Joškotu šiba policija, carina pa ne.[/quote]

Hihihi, ampak Joško je na Sečovljah:)

In k Joškotu šiba policija, carina pa ne.[/quote]

Hihihi, ampak Joško je na Sečovljah:)[/quote]

Pojma nimam, jaz hodim na Jelšane in ne hodim po naši obali. Vem samo, da ga vsako sezono sračka tam od Kopra proti meji.

A vsi hodite na hrvaške samotne otoke, da vas tolk hrano in pijačo s sabo tovori?

A vsi hodite na hrvaške samotne otoke, da vas tolk hrano in pijačo s sabo tovori?[/quote]

Niti slučajno, z nama gre hrana za prvo večerjo in zajtrk (vedno greva dol popoldan) ter pijačo za po poti. Vse ostalo kupujeva spodaj.
Ne da se mi iti pri nas v trgovino, doma shranit, potem prestavljat v avto k ostali prtljagi … bolj enostavno skočit spodaj v trgovino in nabavit. Cene so itak primerljive z našimi.

Jaz ja. In večinoma do trgovin lahko le plavam…

Pred kratkom dva fanta iz našega avtobusa nista bila všeč policaju, pa je enega enga pregledoval četrt ure, drugega pa pol ure. Našel ni nič prepovedanega, avtobus z ostalimi potniki pa čakal na meji eno uro.

Jaz ja. In večinoma do trgovin lahko le plavam…[/quote]

Potem si pa še hrano ulovi.

Mi smo bili žal med tistimi, ki so morali pustiti hrano na meji. Kaj bodo delali z njo, ne vem. Do zadnjič nas še nikoli niso po ničemur vprašali, tokrat pa je bilo drugače. Naslednjič bomo bolj previdni. Imamo namreč alergično punčko in zato radi vzamemo hrano s sabo, ker ne vemo, kaj bomo v kraju bivanja na počitnicah sploh dobili. Na meji jih ni posebej zanimalo, kakšnega potrdila pa tudi nismo imeli.

Hrane vam niso pobrali, da bi oni z njo kaj počeli. So pač taki carinski predpisi, da se hrane ne nosi čez mejo. In vi ste pač imeli smolo, da je nekdo carinske predpise upošteval. Ker očitno jih večina carinikov ne.
Poleg tega se najbrž na Hrvaškem, če res ne greš ravno na samotni otok, v štacunah dobi več ali manj enake stvari kot pri nas.

Ne bo držalo, odvisno, kaj kdo je.
Kjer koli sem bila na hrvaški obali, tudi v turistično bolj razvitih in obiskanih krajih, nisem v marketih nikjer opazila sojino-riževega mleka, bio tofuja, seitana, rastlinskih hrenovk, wakam, norija, mešanice začimb brez ojačevalcev okusa ipd. in sojino omako samo v marketu v Poreču, pa še ta ni bila bio. Če greš na dopust za kak vikend ali nekaj dni, še preživiš od kupljenega sadja in zelenjave pa kakšnih testenin z vege omako. Če greš pa za en mesec, je pa druga pesem, rabiš tudi nekaj beljakovinske hrane z železom, cinkom, B12,… in si jo pač moraš vzeti nekaj s seboj.
Zgoraj našteta živila sicer spadajo pod ”prehrambne artikle, ki ne vsebujejo svežega ali predelanega mesa ali mleka oziroma vsebujejo manj kot polovico predelanih jajc ali morskih sadežev”, tako da se jih lahko po zakonu neomejeno pripelje na Hrvaško. Enako kot kruh, pekovsko pecivo, sladkarije, olive, brezmesne testenine, brezmesne juhe in začimbe.
Koliko se pa cariniki tega predpisa držijo, je pa druga zgodba. 🙂 Meni k sreči niso nikoli zatežili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close