Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kontracepcijski implantanti

Kontracepcijski implantanti

Odpiram zanimivo debato:

Zanima me, ali morda veste, da bodo na ljubljanski ginekološki kliniki letos poleti uvedli uporabo kontracepcijskih implantatov (implikacija kapsul v podkožje nadlahti) – prvi pri nas. Čakajo le še na odobritev s strani slovenskega UVZ. Kot večina kontraceptivov tudi ta metoda zaščite prihaja iz Amerike, kjer je v uporabi že od leta 1980 in po nadaljnih raziskavah zelo zanesljiva in dokaj brezskrbna za 3-5 let. Gre za hormnon estradiol pod različnimi zaščitenimi imeni (npr. Norplant). Tovrstna kontracepcija zaobide prebavni trakt in je s tem manj težav, nima toliko vplivov na povišanje krvnega tlaka kot npr. hormonske injekcije Depo Provera. Le-te sem uporabljala tudi sama, a sem jih zaradi hudih stranskih učinkov morala opustiti. Ker sem že 3x rodila, se odločam za tovrstno kontracepcijo, saj sterilizacija še ne pride v poštev (imamo namen še povečati družino čez cca. 3 leta).
Sploh pa naj bi bili hormonski implantanti zelo priporočljivi za tiste ženske, ki so že rodile in ki iz zdravstvenih ali pa osebnih razlogov ne morejo uporabljati ostale kontracepcije (KT, MV, Mireno, kondome, …)

Morda katera izmed vas že razmišlja o uporabi tovrstne kontracepcije?

Hvala za vaša mnenja in lp,

alina

Tudi mene bi ti implantati zanimajo. Zadnje čase imam težave s krvnim tlakom in mi ginekologinja grozi, da mi bo ukinila kontracepcijske tabletke. Sicer zdaj jemljem Cilest in sem z njimi zelo zadovoljna. Ker nisva z možem za variante kot kondomi, mat. vložek ali Mirena, bi namta takšni implantati prišli še kako prav.
Ali morda veš, ali bodo takšne implantate imeli tudi po drugih ginekoloških ambulantah. Ali ga morda tudi jaz lahko dobim v Ljublani ali to velja le za tiste, ki imajo svoje ginekologe izbrane tam?
Pozdrav,
V.

Ja meni je ginekologinja predlagala to vrsto kontracepcije, samo pravi da jo do maja še ne bo in mi v zameno do takrat ponudila inekcije do katerih pa sem skeptična zaradi stranskih učinkov, saj ko ti jo vbrizgajo naj bi delovala 3 mesece, v telesu pa ostane baje 6 mesecev, torej če ti ne odgovarja moraš 6 mesecev trpet stanske učinke ali pa sem jaz narobe razumela.
Aliana katere stranske učinke si občutila?

Lp P.

Pozdravljena !

Po informacijah, ki sem jih dobila na lj. ginekološki kliniki, bo implantante možno dobiti tudi po ostalih ginekoloških ambulantah, vendar ne takoj, ker bodo osebje strokovno usposobljali za ta poseg postopoma – za začetek le na gin. kliniki, nato pa še drugod. Sicer pa imam naslednji mesec pregled in posvet glede tega, tako da bom še kaj več iz prve roke izvedela takrat….Bom javila tu gor.

Lp,

alina

Zdravo, Pika!

Kot sem že omenila, z Depo Provera injekcijami sama nimam preveč dobrih izkušenj; pridobila sem zelo visok krvni tlak (v povprečju 155/110), čeprav pred uporabo pa tudi v nosečnostih nisem imela nobenih težav z njim. Postala sem tudi zelo zelo zaspana, občasno omotična, nerazpoložena, pridobila sem zelo suho in luskasto n srbečo kožo, pričela sem se rediti cca. 2 kg na mesec ob normalni prehrani, počutila sem se napihnjeno. Naj še omenim, da v rodbini nimamo težav z visokim tlakom ali pa prekomerno telesno težo, tako da za to ne morem “kriviti” dednosti. Injekcije sem uporabljala 6 mesecev, nato pa sva z ginekologom ugotovila, da to ni zame.
Skratka – postala sem čisto druga jaz, pa še želja po seksu se je zmanjšala za pol – za slednje sem se glede na stanje pred uporabo injekcij pričela pritoževati že sama sebi :-)))

Še najbolj od vsega pa me je motila huda zaspanost, saj si pri svojih 3 kratkohlačnikih enostavno ne morem vsakodnevno privoščiti po dva “obroka” spanca – pa še čisto se ti potem podre bioritem.

Lp,

alina

Najlepša hvala za odgovor, sama imam še nekaj časa da se odločim za kontracepcijo (beri sem 9 dni čez rok poroda), torej vsaj 6 tednov. Na internetnih straneh sem zasledila kar nekaj negativnih novic o inekcijah samo vse iz amerike, in pol si misliš o.k. sej njih je itak ful tko da če je 5 kritik to še nič nepomeni, vendar mi je vsseno vlilo dvom. Sploh pa mi je blo že med nosečnostjo več kot preveč slabo, tko da ne bi rada da se mi to nadaljuje.
Res hvala za odgovor, in se beremo ko bodo nove informacije o implatantih.
Lp P.

Se beremo, pa hiter in lep porod ti želim!

Veliko sončka,

Alias

:-))) Alias alina….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close