Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kontaktirati

Kontaktirati

Zanima me kaj je pravilno:

Kontaktirajte Marijo
ali
Konntaktirajte z Marijo.

Vse pogosteje namreč slišim, da se uporablja prva varianta (Kontaktiraj tistega direktorja, sodelavca, firmo …), ampak meni enostavno ne gre v uho (čeprav je mogoče pravilna).

Hvala

Sara

V SP 2001 je zveza “kontaktirati koga” označena s krožcem, torej kot nepravilna, torej je pravilna “kontaktirati s kom”.

Se pa ta nepravilna res ogromno uporablja in ni rečeno, da ne bo sčasoma prevladala.

V dvomih pa lahko še vedno uporabimo. “stopiti v stik/zvezo s kom, biti v stiku/zvezi s kom … (bognedaj pa “biti na vezi s kom)(!!!).

no, meni se oboje zdi popolnoma obupno, ampak kakor je že zadnje čase v navadi, ljudje vse bolj navdušeno sprejemajo vse mogoče tuje domislice….
v angleščini se zadeva glasi Contact him/me…. in glej ga zlomka, takoj smo pametni slovenčki to prevedli v: kontaktiraj me. joj prejoj. ali smo res pozabili, da smo v davnih, davnih časih (res tako davnih??) lepo rekli: Marijo pokličite na telefonsko številko…./poiščite na naslovu….

se to res sliši prestaromodno za današnji vse hujši kult mladosti in modernosti?????

Maja_b, žal res 🙂 pač nekaterim se zdi zelo “fensi”, če uporabljajo tujke, saj s takim načinom mislijo, da bodo delovali bolj pametni, izobraženi, itd. In na žalost vedno več bo tega.

New Report

Close