Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Konkurenčna klavzula

Konkurenčna klavzula

Pozdravljeni,

pravkar sem svojemu delodajalcu izročila odpoved, ker bom zamenjala službo.
Precej verjetno pa je, da bom morala podpisati konkurenčno klavzulo.

Ker o tem ne vem skoraj nič, bi prosila za par pojasnil…

– ali jo *moram* podpisati, ali je to moja osebna odločitev? V pogodbi ni bilo o tem nič omenjenega.

– skrbi me, ker bo moja nova služba v podjetju, ki prodaja podobne izdelke, kot smo jih v moji prejšnji službi. Je pa res, da imata obe podjetji prijavljeno različno vrsto dejavnosti. Ima to kaj vpliva na klavzulo?

Hvala in lp

V našem podjetju je delal kolega, ki je imel zelo specifičen poklic (v Sloveniji je najbrž samo ene 20 ljudi s takim znanjem). Drugo podjetje mu je ponudilo boljše pogoje, zato se je odločil da gre k njim. Direktor mu je ob tem povedal da bo podjetje uveljavljalo konkurenčno klavzulo (imeli smo jo tudi v pogodbi) kar bi pomenilo da človek v bistvu 2 leti ne bi mogel delati v svojem poklicu. Model je šel k odvetniku, ki mu je povedal, da podjetja ponavadi ne povedo drugega dela o konkurenčni klavzuli in sicer da če podjetje uveljavlja konkurenčno klavzulo, imaš ti možnost zahtevati povračilo izgube dohodka zaradi konkurenčne klavzule. V kolegovem primeru bi to pomenilo da bi mu moralo podjetje v primeru konkurenčne klavzule 2 leti izplačevati normalno plačo z vsemi dodatki. Ko je odvetnik o tem seznanil podjetje so se odločili da ne bodo uveljavljali konkurenčne klavzule in ljudek je odšel drugam. Aja on je svoje znanje pridobil že pred prihodom v naše podjetje, možno je da je stvar drugačna če te podjetje šola in izobražuje.

Konkurenčna klavzula mora biti zapisana že v pogodbi v zaposlitvi. Zdaj NE SMETE nič podpisovati. Odpoved ste dali, počakajte da izteče odpovedni rok in čau bau. Tudi če je v pogodbi navedena pa sama po sebi še ne velja. Določeno mora biti tudi ustrezno nadomestilo za ta primer, ki ga delavec prejema ves čas ko klavzula velja. In v končni fazi mora delodajalec to nadomestilo tudi izplačati/izplačevati, sicer je tudi delavec prost svojih obveznosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close