Konkurenčna klavzula
Pozdravljeni,
pravkar sem svojemu delodajalcu izročila odpoved, ker bom zamenjala službo.
Precej verjetno pa je, da bom morala podpisati konkurenčno klavzulo.
Ker o tem ne vem skoraj nič, bi prosila za par pojasnil…
– ali jo *moram* podpisati, ali je to moja osebna odločitev? V pogodbi ni bilo o tem nič omenjenega.
– skrbi me, ker bo moja nova služba v podjetju, ki prodaja podobne izdelke, kot smo jih v moji prejšnji službi. Je pa res, da imata obe podjetji prijavljeno različno vrsto dejavnosti. Ima to kaj vpliva na klavzulo?
Hvala in lp
V našem podjetju je delal kolega, ki je imel zelo specifičen poklic (v Sloveniji je najbrž samo ene 20 ljudi s takim znanjem). Drugo podjetje mu je ponudilo boljše pogoje, zato se je odločil da gre k njim. Direktor mu je ob tem povedal da bo podjetje uveljavljalo konkurenčno klavzulo (imeli smo jo tudi v pogodbi) kar bi pomenilo da človek v bistvu 2 leti ne bi mogel delati v svojem poklicu. Model je šel k odvetniku, ki mu je povedal, da podjetja ponavadi ne povedo drugega dela o konkurenčni klavzuli in sicer da če podjetje uveljavlja konkurenčno klavzulo, imaš ti možnost zahtevati povračilo izgube dohodka zaradi konkurenčne klavzule. V kolegovem primeru bi to pomenilo da bi mu moralo podjetje v primeru konkurenčne klavzule 2 leti izplačevati normalno plačo z vsemi dodatki. Ko je odvetnik o tem seznanil podjetje so se odločili da ne bodo uveljavljali konkurenčne klavzule in ljudek je odšel drugam. Aja on je svoje znanje pridobil že pred prihodom v naše podjetje, možno je da je stvar drugačna če te podjetje šola in izobražuje.
Konkurenčna klavzula mora biti zapisana že v pogodbi v zaposlitvi. Zdaj NE SMETE nič podpisovati. Odpoved ste dali, počakajte da izteče odpovedni rok in čau bau. Tudi če je v pogodbi navedena pa sama po sebi še ne velja. Določeno mora biti tudi ustrezno nadomestilo za ta primer, ki ga delavec prejema ves čas ko klavzula velja. In v končni fazi mora delodajalec to nadomestilo tudi izplačati/izplačevati, sicer je tudi delavec prost svojih obveznosti.
Forum je zaprt za komentiranje.