Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Konkurenčna klavzula

Konkurenčna klavzula

Ali delodajalec lahko od mene zahteva, da mu povem, kdo bo moj prihodnji delodajalec, če sem mu dala odpoved? Ali ima pravico ne podpisati moje odpovedi, če mu ne povem, kam grem?

Ali sam lahko na kakršen koli način preveri po uradni poti, kje bom zaposlena? Če ne, se lahko kar nekaj izmislim, kam grem…

Ali sem mu dolžna sploh povedati, kje se bom zaposlila?

Ali je dovolj, da mu napišem izjavo, da se ne bom zaposlila pri konkurenčnem podjetju?

sploh ga nima kaj zanimati kam odhajaš

Če ste v pogodbi o zaposlitvi imeli dogovorjeno konkurenčno klavzulo, potem ste mu dolžni povedati kje se boste zaposliti. Če to ni direktna konkurenca, vam nima kaj očitati. Tudi če bi se zaposlili pri konkurenci, vam on tega ne more preprečiti. On lahko samo zahteva odškodnino in pa pogodeno kazen, če je bila v pogodbi o zaposlitvi dogovorjena. Za to bo moral zoper vas vložiti tožbo. Verjemite, da zneski niso majhni. Vse je odvisno od tega, kako daleč se bo spustil delodajalec.

Vi mu načeloma lahko prikrijete, da se boste zposlili pri konkurenci, vendar vedite, da bo zvedel, takrat pa mo verjetno manj prizanesljiv.

Torej ne drži kar nahavaja predhodnica pika+, da ga to nič ne briga. Torej, če imate v pogodbi dogovorjeno konkurenčno klavzulo ste nanjo vezani v kolikor dajte odpoved vi.

Spoštovani,

če vas prav razumem, ste podpisali pogodbo, katera vsebuje konkurenčno klavzulo z bivšim delodajalcem. Ta konkurenčna klavzula lahko traja največ do dve leti.

Konkurenčna klavzula v vašem primeru velja, le če je poleg tega kar ste napisali, v vaši pogodbi konkurenčna klavzula natančno opredeljena in vsebuje tudi zapis o denarnem nadomestilu, ki vam pripada za primer “vašega”spoštovanja konkurenčne klavzule in katerega bi vam bivši delodajalec tudi moral mesečno izplačati.

Če tega ni storil ali to v “pogodbi ni zapisano”, konkurenčna klavzula v vaši pogodbi NI VELJAVNA in zato lahko nadaljujete z delom pri novem delodajalcu, lahko tudi v enaki dejavnosti.

Če je to tako, niste dolžni povedati, kje se boste zaposlili, TER NE PODPISUJTE NIKAKRŠNE IZJAVE!!!

Lahko pa še preverite pri inšpektorju za delo ali odvetniku.

Veliko sreče vam želim in prosim vas, da mi sporočite kako ste uredili.

Srečno!

Še to: če se z bivšim delodajalcem ne bo dalo mirno dogovoriti, mu mirno brez agresije povejte, da se boste obrnili na inšpektorja za delo, saj vas bivši delodajalec samo ustrahuje, ker meni, da delavci ne vedo ničesar.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close