konkurenca
Zdravo!
zanima me naslednje:
sem zaposlena v nekem podjetju za nedoločen čas, kjer imam omejitev v pogodbi: konkurenčno klavzulo. sedaj me zanima, če lahko grem opravljati konkurenčno službo? namreč ponudila se mi je možnost za odhod na drugo precej podobno delovno mesto v podjetje z enako dejavnostjo.
kaj v prasksi sploh pomeni konkurenčna klavzula? iz ZDR-ja se ne znajdem…
hvala in lep pozdrav!
Najprej je treba pogledati, kaj vsebuje vaša pogodba o zaposlitvi. Če govorimo le o konkurenčni prepovedi (37. člen ZDR), da torej v času vašega dela pri tem delodajalcu ne smete opravljati podobnih del za druge, potem je to eno. Če pa govorimo še o konkurenčni klavzuli (38. in 39. člen ZDR), potem pa govorimo o zadevi, ki vas muči.
ZDR izredno določa, da mora biti denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule določeno s pogodbo o zaposlitvi, sicer konkurenčna klavzula ne velja. Načeloma velja tudi, da je delodajalec že med trajanjem delovnega razmerja dolžan delavcu plačevati nekaj za konkurenčno klavzulo (pri minimalki torej nikakor ne more priti v poštev, da jo delavec sploh ima; pri višji plači pa bi se lahko izgovarjal, da je to že del plače, čeprav mislim, nisem pa prepričana, da tudi to težko pride čez sodišče).
V praksi bi to izgledalo nekako takole – ko se da odpoved, ima delodajalec nekaj časa možnost uveljavljati konkurenčno klavzulo. Če jo uveljavlja, to pomeni, da vam mora plačevati nadomestilo za čas, za katerega ne smete delati podobnih del pri drugem delodajalcu. Če pa on uveljavlja konkurenčno klavzulo (uveljavlja jo lahko le, če je dogovorjena s pogodbo), potem pa ne smete opravljati teh del (kar je manj verjetno, ker to delodajalca stane), ste mu pa vi dolžni povrniti znesek, določen v pogodbi.
Upam, da je približno razumljivo:)
še vedno ne razumem čisto…
bom navedla kaj mi piše v pogodbi in mi prosim pomagajte:
“v obdodju 1 leta po prenehanju pogodbe o zaposl. se delavec ne sme zaposliti na podobnih dejavnostih.
v primeru, da delodajalec uveljavlja po prenehanju te pogodbe določila iz prejšnje vrstice, pripada delavcu za čas uveljavljanja prepovedi mesečno nadomestilo v višini x…
če delavec prekrši prepoved konkurenčnega ravnanja, lahko delodajalec zahteva odškodnino v višini y… “
se pravi lahko odidem h konkurenci ali ne?
najlepša hvala za odgovor
H konkurenci lahko greste, možno pa je, da bo delodajalec uveljavljal plačilo po tej klavzuli. V tem primeru ste mu dolžni plačati odškodnino v višini y. Če pa se zaradi tega ne zaposlite pri konkurenci, vam je on dolžan plačevati mesečno nadomestilo v višini x.
Kako pa je sedaj vaša plača urejena? Ali vam delodajalec tudi plačuje za konkurenčno klavzulo?
Takole na hitro – mislim, da ja. Je pa tako, da lahko delodajalec razlaga, da je to nadomestilo zajeto že v plači, glede na to, da imate višjo.
Moram preveriti sodno prakso.
Ali pa vam ta znesek Y, ki bi ga mogočem morali povrniti delodajalcu, predstavlja problem? Vam novi ponuja dosti več/boljše pogoje? Meni se namreč zdi, da ste se že odločili. Bistveno pa je, da imate z novim delodajalcem sklenjeno pogodbo, preden karkoli urejate s sedanjim.
Pozdravljeni,
ko govorimo o konkurenčni klavzuli in konkurenčni dejavnosti in nadomestilu, ne moremo govoriti o tem, da je znesek za prepoved že sam po sebi vsebovan v plači. Kljub temu, če je le-ta višja. Prav tako niso pomembne dejavnosti, ki jih imata firmi registrirani. Pomembne in upoštevne so le tiste, ki jih dejansko opravljata.
Hvala in lep pozdrav,
Daša Modic Gorjup
Klavzulo imam, mislim da, za 5 let. ob podpisu pogodbe sem vprasala kaj to tocno pomeni, pa mi je bilo receno, da vracam denar, ce se zaposlim pri konkurenci oziroam da mi firma placuje nadomestilo, ce se ne zaposlim pri konkurenci – a mi ta ponudi delo.
Torej, bi morala dobivat nadomestilo?
Hvala za odgovor.
Kot je bilo že omenjeno, sta predpostavki za možnost uveljavljanje konkurenčne klavzule njena pisna opredelitev v pogodbi o zaposlitvi vključno z določenim zneskom in plačilo nadomestila v teku zaposlitve za to (sodna praksa). Pomembna je tudi narava dela.
Če vam delodajalec nadomestila ne plačuje, ne gre za kršitev same pogodbe z njegove strani, le konkurenčne klavzule ne bo mogel uveljavljati, če se zaposlite na enakem delu.
Zaposlitev pri konkurenci je pa širok pojem. Če sedaj delate recimo programiranje točno določenega programa, jutri pa greste h konkurenčnemu podjetju in tam delate kot tajnica, seveda delodajalec ne more uveljavljati konkurenčne klavzule. Če pa greste v sicer nekonkurenčno podjetje, pa opravljate točno tako delo kot sedaj, pa jo lahko.
Zelo pomembno je tudi, kako točno je določilo zapisano v pogodbi.
Forum je zaprt za komentiranje.