Konec tiskanih računov – kako bo v praksi
Berem, da naj bi s tem petkom (ali soboto) trgovine prenehale izdajati račune v tiskani verziji. Itak velika večina temu še ne bo sledila.
Mi je všeč ideja, si pa ne predstavljam izvedbe. A ni tako, da je kupec dolžan vzeti račun – FURS pa to?
Bo zdaj blagajničarka poleg vsega na koncu tipkala še moj email, da mi račun takoj pošlje, da ga lahko preverim? Lažje bo pri trgovcih, ki imajo svojo kartico zvestobe, ker tam ti samo odčita kodo (kot to naredi že zdaj zaradi popustov) in v programu so že moji podatki – pri takem trgovcu bo račun res takoj v mojem inboxu / aplikaciji.
Je kdo, ki dela v kaki trgovini in bodo že v soboto začeli samo z e-računi in nam lahko kaj več pove kako bo to v praksi? Npr Lidl?
Kako bo v praksi? Zahtevala boš, da ti ga natisnejo, kje je pa problem?
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/od-sobote-izdaja-racuna-le-se-na-zeljo-stranke/609071
Grunt, 20.01.2022 ob 00:35
Frka bo ko pri blagajni ne boš vedel koliko česa so ti zaračunali,ker ne boš mogel preveriti računa. Še vedno goljufijo. Kupiš 2 jogurta,računa 3. Če ne preveriš računa na mestu,sploh ne veš,da so te spet ogoljufala. Brez računa na blagajni bo pa tega še več. Zato pa so trgovci takoj za.
Stranka bo še vedno lahko zahtevala natisnjeni račun in ga bo tudi dobila.
me res zanima, 20.01.2022 ob 00:34
Me res zanima, kako bodo zivilske trgovine to speljale…
Pa ce kupis kje kaj vecjega, ok, racun na mail, kaj pa, ce se ta mail izgubi se preden pride od tebe?
Ne, meni je tale stvar debilna!
Je ba la te ta famozna digitalizacija! Zacnite razmisljat, kje boste delali cez pet let! Nima veze z razvojem, ma pa veze s kontrolo, to pa
Že zdavnaj sem rekla, da nam bodo nekoč (kar verjetno sploh ni več tako daleč) namontirali čipe, pa se boš samo sprehodil čez trgovino, nabral stvari, pri izhodu se bodo pa zadeve evidentirale, tako kot zdaj na blagajni, račun pa bo priletel na telefon ali pa kar direkt v spletno banko. Pa še blagajn in blagajničark ne bo več treba.
to ne pride v upoštev v živilskih trgovinah. lol. saj mi pa ne morejo samo zneska povedat za plačat. mora bit črno na belem, koliko hočejo.
to pride v upoštev za razne storitve, kjer vnaprej veš, koliko bo kaj stalo in se z zneskom strinjaš. drugače pa bodo še vedno morali dat nek papir, če bodo hoteli imet denar.
čipka, 20.01.2022 ob 09:55
Že zdavnaj sem rekla, da nam bodo nekoč (kar verjetno sploh ni več tako daleč) namontirali čipe, pa se boš samo sprehodil čez trgovino, nabral stvari, pri izhodu se bodo pa zadeve evidentirale, tako kot zdaj na blagajni, račun pa bo priletel na telefon ali pa kar direkt v spletno banko. Pa še blagajn in blagajničark ne bo več treba.
Saj takšne trgovine že obstajajo. Samo telefon mora nadomestiti čip.
https://www.theverge.com/2018/9/17/17869294/amazon-go-store-chicago-cashier-less
Koliko namenoma ali nenamenoma goljufanj pri nakupu ste preverili pri računih izdanih v trgovini?
Blokirana dva zavitka namesto enega?
Označena cena se razlikuje od dejansko zaracunane?
Koliko je bilo neznanih računov v barih… ko so se komaj spravili nad goljufije bare, ki so v letu pred 2011 bogatili na račun utaje davkov?
Seveda je brezpapirno poslovanje lažje vendar ali je naša družba tega sposobna?
Bodo pa tiskali v živilskih. Če ne preverim ravno takoj, se je že zgodilo, da je bila cena ena, računala druga. Ali, imajo v akciji, a akcijsko ceno niso vnesli v sistem. Konkreten primer, zadnji dan akcije kupujem zašinek v Mercatorju, na računu pa resna cena. Ok vrne razliko. Ampak za ostale je pomenilo, da so vse ostale dni kupovali po redni ceni, ker nihče ni porajtal.
Kupim telefon pri A1 na daljavo, zraven dobiš garancijski list in papirnati račun. Ko sem želela garancijski potrditi v eni izmed poslovalnic, pa misija nemogoče. In četudi bi npr. e račun shranila v gsm, kaj mi pomaga, če se gsm sesuje, e račun pa v telefonu. Hodila do operaterja najprej, da grem potem lahko na servis?
Ostalo bo oboje.
replika neprijavljena, 21.01.2022 ob 10:30
Al pa kako boš zamenjal artikel, če nimaš računa? Pa recimo da nimam glih printerja doma, da
bi si sprintala račun z maila?
pa dobro, a razumete, da bo za večino stvari še vedno obstajal račun? zaradi zaščite potrošnika?
karkoli z obvezno garancijo – moraš dobit račun
nakup več artiklov – moraš dobit račun
računi bodo lahko odpadli pri takih stvareh, kot so avtobusne karte, žetoni, znamke, parkirnine kjer je vrednost tega, kar kupuješ jasno razvidna in je bilo do sedaj nesmiselno, da so se sploh morali izdajat.
Tiskani računi me ne zanimajo več, mi je všeč ideja o e-računih.
Zdaj je znano že malo več, kako bi potekalo:)
En izmed dobrih programov za na telefon
.https://www.zurnal24.si/slovenija/revolucionarna-novost-vecina-o-njej-ne-ve-nic-380068
Všečna aplikacija, še na potek garancije te spomni. Dobra!
Tudi opcija pri ponudnikih kartic zvestobe mi je ok, odčita kodo in imaš račun že na mailu.
Ne glede na to, kako bo potekalo pošiljanje računov, gre za par sekund vse skupaj, tako da brez problema takoj pregledaš in preveriš račun. Tudi če greš samo na kavo;)
Forum je zaprt za komentiranje.