koncno pravi 100% naravni jabolčni sok
Imel sem velik problem pri pijači za moje otroke ( lara 5let in sabina 7let ter marko 3 leta ). Piti so hotl bolj sladko, ne pa vode, pa sem dolg casa iskal res neki naravnega, no pa se mi je zgodil, da mi je znanec povedal, da kupuje domac jabolcni sok, v katerem ni nicesar dodanega, pa tut iz neskroplenga sadja (neke stare sorte sadja so to- carjevic..) je narejen. Pa sem reku, naj mi da cifro, pa da jaz stopim v kontakt s to kmetijo, ki dela ta sok. Sm jih poklicu, pa smo se zmenl za prvic, naj mi dostavijo 1 zaboj. Od takrat narocujem vsaj zaboj na teden, pa se to dogaja ze vsaj pol leta, pa se se niso otroc navelical tega soka.
Noro, otroci ga zelo radi pijejo, ne morem verjet. Tut midva z zeno cedalje vec.
Zato sem vam to napisu, ker je res neki dobrega in zdravega.
Nocem pa delat reklame za tisto kmetijo, vam pa lahko posredujem tel. cifro od cloveka, ki je kontaktna oseba za to kmetijo, pa se sami prepricajte. za nas je je ta sok najboljsi.
Lojze.
Moj brat pa to dela sam in ima zastonj sok in sicer tako: pri ženinih starših imajo velik star nasad jabolk tam jih dobi, pelje v prešo-ne vem kje je to (sempatja se kdo najde). Domov pripelje sok , ki ga skuha in da v sod na pipico (200 litrov). Celo leto ga imajo dovolj-no mogoče še kaj kupijo. Otroka, ki sta prava zbirčneža nasplošno pa ga obožujeta.
Je zdrav -meni pospeši prebavo.
če imaš jabolka (predvsem domača-neškropljena-skoraj bio) je nesmiselno taka jabolka prekuhat, ker uničiš skoraj vse vitamine in encime.Ostanejo samo minerali.
Ali ni bolj pametno kupit sokovnik in stiskat vsaki dan sveži sok, poln vitaminov in encimov.Jaz imam manjši sadovnjak in vsaki dan stiskamo in pijemo zdrav sok vse do februarja meseca, potem pa jabolka niso več dobra za stiskanje, jih pa v mešalniku zmiksamo z dodatkom vode in kakšne limone.
O prekuhanem ,ali kupljenem soku ne more biti govora o ZDRAVJU-to bodite prepričani.
No, pri nas se to ne bi obneslo, ker nimamo niti prostora za shranjevanje take količine jabolk, kot jo lahko konec oktobra naberemo v sosedovem sadovnjaku. Sokovnika tudi nimamo tako, da je ta možnost optimalna. Seveda je sveže stisnjen sok boljši in veliko več vitaminov je v njem, samo če nimaš druge možnosti je tudi prekuhavanje zlata vredno.
Se moram še jaz malo pohvalit. Tudi mi smo pridelali sok iz neškropljenih jabolk. Nekaj smo ga prevreli in vstekleničili, nekaj pa dali v rosfrei cisterno in segreli na 80 stopinj, nato zalili s parafinom. Moram rečt, da je tisti iz cisterne boljši. Verjetno zato, ker ni prevret, pa še več vitaminov ohrani na ta način.
pozdrav, Marta
pozdrav!
tut jaz sem kuhal doma, pa je tezko ujeti tisto pravo temperaturo, da ne bi vsega koristnega unicil…pa se casa nimam, na tej kmetiji pa sem vidu, kako in iz kaksnega sadja ga delajo, pa se celo leto ga imam na razpolago, pa nic vec tistega “svinjarjenja” (oprostite izrazu).
Ja, svezih pa ne pijemo (vsaj ne prevec, razen v sezoni) predvsem zaradi mikrobioloske kontaminacije ( sem prebral dosti literature, pa se na jabolkih najde veliko, sploh, ce jih ne bi prali-npr. E. coli, razne Salmonele…), zaradi tega zaupam pasterizaciji, a pod 80 stopinj, tukaj, na tej kmetiji pasterizirajo na 72- 75 stopinj in takoj polnijo v ciste steklenice ter navojni zamasek, ohladijo sok zaradi nastanka neke “cudne” substance, ki nastaja, ko se sok pocasi segreva in jo drugace ni v sadju in hranijo na temnem in suhem. Imajo pa tut HACCP, tako, da je s higiensko-zdravstvenega stalisca stvar tudi urejena- ne “kuhajo” v “hlevu”
……hehehe.
ko sem videl, sem se preprical, sedaj zaupam in veselo pijemo (se posebej otroci).
Lp,
P:S: tel. stevilka kmetije za narocila: 041391340
P.P.S se opravicujem za narecje!
Lojze
Forum je zaprt za komentiranje.