koncentracija otroka
Pozdravljeni,
sem babica v pokoju in pomagam učiti vnuka, ki je v drugem razredu. Njegov uspeh bi ocenila med dva in tri. Ima težave pri koncentraciji. V prvem razredu je v šoli jokal. Ko sem ga vprašala ali učiteljica vidi, da se joče mi je odgovoril, da se skrije oziroma glavo prisloni na zvezek, tako, da je imel zvezke popackane od solz. Tudi doma je jokal. Skratka, ko sva sedla za mizo in mu skušala razložiti snov je migal z nogami, se praskal, iskal izgovore…., skratka bilo je zelo težko. Poizkušala se na več načinov, kako ga pomiriti, večkrat sem tudi sama ostala brez idej in sem skoraj obupala. Vedela pa sem, da nekje je rešitev …ni šlo in ni šlo. Vseskozi sem morala biti ob njem in ga bodriti,če sem uporabila strogi ton pa je popolnoma zablokiral. V drugem razredu sem sem pristopila sistematično in sva se najprej pogovorila, kako je bilo v šoli, kje ima težave?, kako se je počutil, ko ni razumel?, kaj bi on predlagal, da bi bilo boljše itd… Skratka sedaj se veliko pogovarjava, domačo nalogo včasih delava tudi po 2 uri. Moram povedati, da je odgovoren in takoj , ko pride iz šole začne odpirati zvezke in rešuje sam, če kaj ne razume me vpraša. Velikokrat pa tudi prosi, da samo tiho sedim ob njem. Želela bi, da bi do konca tretjega razreda lahko bil 95 % samostojen pri učenju, kar mislim, da mi bo uspelo. Morda se boste vprašali, kje so pa starši…., delajo in se borijo za službe, tako, da pridejo domov pozno popoldne. Kar pa se mi zdi pomembno je, da ima otrok ustaljen urnik in se mu snov podaja v isti razlagi, kot se je učijo v šoli, sama imam toliko časa, da lahko to spremljam . Starši pa so že izčrpani od svojega vsakdana. Napisala sem kar nekaj, ne vem, ali ravnam pravilno?. Morda ima kateri izmed vas še kakšen predlog, ga bom zelo vesela.
babica668, 11.11.2021 ob 10:03
Pozdravljeni,
sem babica v pokoju in pomagam učiti vnuka, ki je v drugem razredu. Njegov uspeh bi ocenila med dva in tri. Ima težave pri koncentraciji. V prvem razredu je v šoli jokal. Ko sem ga vprašala ali učiteljica vidi, da se joče mi je odgovoril, da se skrije oziroma glavo prisloni na zvezek, tako, da je imel zvezke popackane od solz. Tudi doma je jokal. Skratka, ko sva sedla za mizo in mu skušala razložiti snov je migal z nogami, se praskal, iskal izgovore…., skratka bilo je zelo težko. Poizkušala se na več načinov, kako ga pomiriti, večkrat sem tudi sama ostala brez idej in sem skoraj obupala. Vedela pa sem, da nekje je rešitev …ni šlo in ni šlo. Vseskozi sem morala biti ob njem in ga bodriti,če sem uporabila strogi ton pa je popolnoma zablokiral. V drugem razredu sem sem pristopila sistematično in sva se najprej pogovorila, kako je bilo v šoli, kje ima težave?, kako se je počutil, ko ni razumel?, kaj bi on predlagal, da bi bilo boljše itd… Skratka sedaj se veliko pogovarjava, domačo nalogo včasih delava tudi po 2 uri. Moram povedati, da je odgovoren in takoj , ko pride iz šole začne odpirati zvezke in rešuje sam, če kaj ne razume me vpraša. Velikokrat pa tudi prosi, da samo tiho sedim ob njem. Želela bi, da bi do konca tretjega razreda lahko bil 95 % samostojen pri učenju, kar mislim, da mi bo uspelo. Morda se boste vprašali, kje so pa starši…., delajo in se borijo za službe, tako, da pridejo domov pozno popoldne. Kar pa se mi zdi pomembno je, da ima otrok ustaljen urnik in se mu snov podaja v isti razlagi, kot se je učijo v šoli, sama imam toliko časa, da lahko to spremljam . Starši pa so že izčrpani od svojega vsakdana. Napisala sem kar nekaj, ne vem, ali ravnam pravilno?. Morda ima kateri izmed vas še kakšen predlog, ga bom zelo vesela.
Kaj pa če bi si starši le vzeli čas in odšli do psihologa in pedopsihiatra, da otrok dobi odločbo? Ker da otrok v 2 razredu dela domačo nalogo po 2 uri ni normalno. Za take otroke specialna pedagoginja najkasneje v 3 razredu pozove starše, da si gredo zrihtat odločbo, ker bo otrok potreboval strokovno pomoč. Vi ne boste dovolj
Pri nas otroci od 1 do 5 razreda vse naredijo v šoli. Doma edino berejo in pred kontrolno ponovijo snov. Popoldnevi in vikendi so njihov prosti čas.
Draga babica, lepo, da spremljaš vnuka in mu pomagaš. Pravilno si ugotovila, da s strogim načinom ni v redu, ker otrok rabi pomoč in prisotnost, pogovor, vlivanje samozavesti in pozitiven pristop.
Žal pa je tvoja želja, da bo otrok naslednje leto v tretjem razredu praktično samostojen pretirana…
Imam več otrok, vendar po zdajšnjih programih 9. letke je nemogoce pričaakovati to od otrok.
Otrok je po moje lačen bližine in da je nekdo tam za njega, da verjame vanj.
Koliko je na elektronskih napravah?
Vzami stran pc tv in gsm. Gibanje gibanje gibanje na svežem zraku. Utrjevenje snovi v naravi.
2 uri pred spanjem NIČ elektronike – vem težko – če ne druga ata gleda poročila, ko je treba se spat spravljat.
Žal davek od 7_17:00 ure odsotnih staršev plačujejo otroci.
Sta tretji in drugi razred, med boljšimi v razredu, učiteljici vedno pohvalita njuno znanje, razumevanje, branje, delanje nalog in samostojnost, pa vseeno doma če druga ne, jima čisto vsak dan pogledam, kaj so delali tisti dan in potem mi hitina pripovedovat o čem so se učili (tako neved ponovita snov), pokažem jima še kaj dodatnega o tej snovi ipd. V glavnem popolnoma samostojni nista.
Otrok v začetku 1.in 2.razreda je star 6.in 7.let. To so leta , ko otroci morajo kar na hitro spremeniti svoj način življenja.V tem hitrem učnem sistemu potrebujejo veliko pozornosti in pomoči pri učenju . Žal ,niso vsi takoj super uspešni in potrebujejo čas……….
Vaša pomoč pri učenju vašega vnuka že v 1.raz. se je obrestovala tako, da se je njegova volja do učenja povečala . In sedaj že v 2.raz.se vidi rezultat vaše pomoči ,ker ima že željo po učenju in to je velik napredek. .Lahko bo še naprej potreboval vašo pomoč pri učenju , bo pa vsako leto boljše .Čestitke.
moje punce, 11.11.2021 ob 11:29
Sta tretji in drugi razred, med boljšimi v razredu, učiteljici vedno pohvalita njuno znanje, razumevanje, branje, delanje nalog in samostojnost, pa vseeno doma če druga ne, jima čisto vsak dan pogledam, kaj so delali tisti dan in potem mi hitina pripovedovat o čem so se učili (tako neved ponovita snov), pokažem jima še kaj dodatnega o tej snovi ipd. V glavnem popolnoma samostojni nista.
Kmalu bosta tudi tebe naučila pravilno pisati.
Imam enega takega nemirneža doma. Ni vse za odločbo, veliko naredijo že v šoli sami, najprej ko to prepoznajo in prvo poskušajo s svojimi strokovnimi službami. Žal pa je potrebno veliko sodelovanja tudi s strani staršev. Ni ravno prav, da je vse to na vas, babici. Šola sicer zna to tako narediti, da se otrok ne počuti odrinjenega, dobi razne pripomočke med poukom, potrebni so tedenski sestanki. Usklajevanje.
Kaj je pomagalo pri nas – najprej malo več strogosti. Namreč popuščanje in toženje staršem, je najslabše kar lahko naredijo. Strogi – torej če ni dobro narejeno – še enkrat. Tudi doma. Ko naredi tretjič ali petič ugotovi, da je pač potrebno bolj počasi in bolj umirjeno. Potem drugi pomembni element je – čim manj elektronskih naprav in čim več miganja. Moj je vključen v trening nogometa, tako da 4x tedensko trenira po uro in pol. Ja po uro in pol pri 7ih letih. Rezultat je super! Če zanemarimo najpomembnejše – da je zdrav, je tako utrujen, da v šoli ne more ves čas nekaj migati. Je bolj umirjen, manj se mu ljubi migati in nagajati in ve, da mora nalogo narediti odlično že v prvo, drugače zamudi trening.
Moj sicer nima težav z učenjem – pesmice, računanje (brez prstov), branje… gre odlično. Problem je pri natančnosti, ker je vse narejeno na hitro.
Tudi moja hčerka dela domačo nalogo po dve uri v 2. razredu. Ampak to izgleda tako, da vmes poje pesmice, razlaga, kaj so delali v šoli, kaj je rekla učiteljica, mi kaže zvezke in učbenike, se igra učiteljice itd. Nima koncentracije, da bi po celem dnevu v šoli takoj sedla za mizo in zbrano delala. Če le gre, zato po šoli ne gremo takoj domov, ampak na sprehod, igrišče, ven, kjer lahko pove vse o šoli in se malo zdivja, nato doma poje kosilo, šele potem pa sledijo naloge.
Vedeti pa morate, da obstajajo tudi velike razlike v tem, koliko nalog dajejo učitelji v prvi triadi. Ponekod nič, ponekod pa pri vsakem predmetu kaj. Tudi če je samo nekaj za pobarvati, pa nekaj za nalepiti, se naučiti pesmico itd., to otroku vzame kar nekaj časa, nauči se pa s tem otrok ne kaj preveč.
Pri nas se sicer s tem, koliko časa dela za šolo, ne obremenjujemo, bolj pazimo, da ima dovolj časa za igro in druge dejavnosti, da dovolj spi in zdravo je. S tem, da je načeloma hčerka pri šolskem delu kar samostojna: vse naredi sama, potrebuje pa vseeno nekoga ob sebi, da komunicira, ga kaj vpraša itd. Meni se to v prvi triadi zdi normalno in logično je, da smo tudi starši do neke mere vključeni v šolsko delo.
Pa ste smešni.,…kake 2 uri domače naloge v 2. razredu???
Delam do 16:00, domov pridem ob 17:00, spat gremo ob 21:00 in tu not še naj stlačim sedenje pri domačih nalogah 2 uri? Zvečer, ko je otrok že utrujen? Zraven tega imam več otrok. Kaj me bo sedaj vsak čakal, da bom imela 2 uri čas zraven njega sedet ali bom laufala od enega do drugega cel čas?
Pri nas se ve – naloga se naredi v podaljšanem ali takoj, ko prideš domov. Ob 17:00 moraš bit oblečen in obut in spakiran pred vrati, da samo skočiš v avto, če želiš bit pravočasno na dejavnostih.
Če se jim kje zatakne pri nalogi, vprašaš sorojenca, če ne ve počakaš starša. Ampak to je en dva računa/primera ne pa cela naloga.
Otroke imam v 2 in 3 in 5 razredu.
In ne – ne dela 5ičar vsega, ker ima 4x tedensko trening, in večino gre sam in prihaja okoli 16:30 šele domov.
Vsi top učenci.
Vaši imajo preveč časa.
Forum je zaprt za komentiranje.