Komunikacijska zasebnost
V začetku aprila je Evropsko sodišče za človekove pravice izdalo sodbo, ki je izjemno pomembna tako za delodajalce kot za delavce. Govori namreč o mejah posega v delavčevo zasebnost pri komuniciranju s službenimi sredstvi (e pošta, internet). Sodišče je delavki v tem primeru priznalo širok krog pravice in presodilo, da je delodajalec neupravičeno posegal v njeno zasebnost. Ključni element sodbe je, da delavka ni bila v naprej opozorjena, kdaj in v kakšnih primerih lahko delodajalec nadzira e pošto.
Sodba je dosegljiva na naslednjih povezavah:
European Court of Human Rights – Copland vs. The United Kingdom (3.04.2007)
Hmmmmmmmmmm, ja in..
V službi so službene zadeve zato, da delaš za službo.
Po mojem osebnem mnenju bi moral vsak delavec podpisati
neko izjavo, da ve, da delodajalec lahko kadarkoli:
– občasno preverja službeno pošto
– NE pusti privatne pošte sprejemat in pošiljat, oz. se to
šteje kot lažja kršitev delovne discipline.
Kar se tega tiče sem pa jaz zelo zoprn :))) človek je v službi zato, da
dela, ne zato da si pošiljajo privat filmčke, ppt-je in podobne neumnosti.
potemtakem lahko jaz jutri pripeljem psa v službo, pa ga občasno
peljem ven na luft, pa še malce ga nahranim, ali se pa igram z njim :)))
grrrrrrrrrrrrr presneti ponedeljki – zopet grizem :)))
lp
ps. saj bo jutri bolje…
Kar se reda in dela tiče se s teboj strinjam. Ni pa prav, če delodajalec takšen nazdor počenja brez vednosti zaposlenih in morebitne tako pridobljene podatke celo uporabi v njihovo škodo. Do tega pa ponekod prihaja, bodisi zaradi precejšnje neobveščenosti zaposlenih, njihovega pomanjkljivega znanja o računalništvu in tem, kaj vse lahko počnejo administratorji, ali celo zaradi nerazumljivih teženj delodajalcev po totalnem nadzoru zaposlenih. Delavci so v nekaterih firmah (zlasti tam, kjer so lastniki tuje kompanije) že kar preveč zastrašeni, čeravno jih do neke mere varuje (ali naj bi jih) slovenska zakonodaja, ki pa je itak vse bolj naklonjena delodajalcem.
Nenormalen pojav izmenjave raznih slaboumnih šaljivih filmčkov, pps-ov in druge nepotrebne navlake, ki vse bolj duši poštne strežnike in tudi mobilno telefonijo – pa je seveda potreben kritike in ukrepanja odgovornih. To seveda drži. Ponekod se tem pojavom hitro naredili konec.
Forum je zaprt za komentiranje.