Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev komu pripada 4 ali 6-urni delavnik

komu pripada 4 ali 6-urni delavnik

Mamice lahko delajo do otrokovega 6 leta starosti po 4 ure,
mene pa zanima ali ti to pripada tudi, če je bil otrok rojen leta 2005? torej še ni star 6 let.

Ja, normalno ne?

Tinchi

??
v čem je problem?

mislim, da je zakon začel veljati z 01.01.06, otrok pa je bil rojen 2005, to je tisto kar me grize…

Do 3 leta starosti za prvega otroka in do 6 leta starosti drugega otroka. Torej, če imaš enega otroka lahko delaš po 4 ure dokler otrok ne dopolni 3 leta.

Mamice z enim otrokom delajo lahko polovični delovni čas do otrokovega tretjega leta starosti, mamice z dvema ali več otroki delajo polovični delovni čas lahko do dopolnjenega šestega leta najmlajšega otroka. Če pa imaš dobrega delodajalca, ti polovičko lahko podaljša 😉 – pri nas stalna praksa.
Anjar, otrok, ki je v času koriščenja pravice star manj kot tri oz. šest let…

Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas.

Eden od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, ima pravico iz prvega odstavka 48. člena oziroma iz prvega odstavka 48.a člena tega zakona podaljšati do dopolnjenega šestega leta starosti mlajšega otroka.

To pomeni, da imaš kadarkoli do otrokovega dopolnjenega tretjega leta možnost uveljavljati pravico do skrajšanega delovnika, to pa lahko v primeru,če imaš dva otroka, nato podaljšaš do dopolnjenega šestega leta starosti mlajšega otroka.

V primeru, da tvoj otrok še ni star 3 leta, imaš možnost začeti delati s krajšim delovnim časom, če pa je že star 3 leta, pa si do sedaj delala poln delovni čas, pa ne moreš več uveljavljati pravice do dela s skrajšanim delovnim časom. Prav tako ne moreš delati krajši delovni čas do 6. leta, če imaš samo enega otroka.

Te določbe veljajo ne glede na to, da je tvoj otrok rojen leta 2005, saj v zakonu ni nič določeno o tem, da bi bile v teh primerih kakšne izjeme.

Če nimam prav, naj me katera popravi.

seveda velja tudi za otroke, rojene 2005-sem koristila.
1.10.2006 pa je začela veljati novela tega zakona, opisana pravica je bila uzakonjena že prej!
brez skrbi

LP

Brez skrbi, da velja. Koristim za drugega otroka rojenega l. 2004

velja, koristim za otroka rojenega v 2005

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close