Komu oddati?
Kaj narediti?
Oddajam stanovanje in najeti ga želi par z “juga”, dekle je noseča.
Bojim se komplikacij, oz. stanovanje bom čez eno leto nujno rabila in si komplikacij niti pod nujno ne morem privoščit.
Bi ga vi oddali takim najemnikom? Sicer nimam nič proti njim ampak malo me je strah, ker je stanovanje vse moje premoženje…
Če ne želiš stalnih najemnikov, potem oddaj študentom. Ti običajno niti ne potrebujejo v tvojem stanovanju prijave stalnega bivališča, saj ga imajo pri starših.
Družino z malim otrokom pa boš čez eno leto z elo težko ven metala. V pravnem kot tudi v čisto človeškem smislu. Čisto upravičeno te je strah.
to, če je nekdo z juga ali iz severa, ni važno. komplikatorje in zatežence najdeš povsod. se boš morala zanesti na svoj instinkt o teh ljudeh…in pa, skleni pogodbo pač samo za eno leto, in jima že vnaprej povej, da naj po datumu XXX ne računata na to stanovanje (mogoče tudi to napiši v pogodbo, da sta seznanjena, da se morata z dnem XXX definitivno izseliti, in da se s tem strinjata in blabla). pa overit pogodbo, priglasit pri ustreznem organu in je.
Jaz sicer ne vem, kjer potem živiš ti, verjetno še pri starših ali možu (fantu), ampak ko vzameš najemnika imaš lahko zmeraj smolo. Če se ti zdijo na prvi pogled ok še ni nujno, da bo tako tudi ostalo. Če pa ne kdo noče iz stanovanja ne bo šel in ga lahko prisiliš samo s sodiščem po veliko letih. Vmes pa ne dobiš ne najemnine, stroški se nabirajo… Ampak tako je ne glede na to, koga dobiš za najemnika. Nekateri imajo rajši študentje, ampak ti julija in avgusta grejo in ostaneš brez najemnine. Otrok – dojenček ne poškoduje prav dosti, ampak ko je star 2 leti pa lahko stori marsikaj… Odločitev je tako tvoja, ampak riziko z oddajanjem obstaja VEDNO!
Upam, da si ze na zacetku povedala, da stanovanje oddajas za eno leto. To je vsekakor pomemben podatek za nekoga, ki stanovanje najema. In edino pravilno je, da najemodajalec to ze v naprej pove, tako so vsi seznanjeni s pogoji preden najamniki najamejo stanovanje in podpisejo pogobo. In tako tudi ne bi smela imeti nekih komplikacij ob poteku pogodbe.
Glede na to, da ze zdaj ves, da bos stanovanje potrebovala cez eno leto, nikar ne okolisi z enomesecnim odpovednim rokom – ker, ce bi par rad stanovanje za daljse obdobje (sploh glede na to, da pricakujeta otroka), bodo same komplikacije in slaba volja na njihovi strani, saj bodo z nekajmesecnim otrokom prisiljeni iskati nov dom, za kar bodo imeli samo mesec casa.
Pogobo napisite in podpisite z vsemi pogoji najema vred, zahtevaj varscino, ki jo ob izselitvi ob upostevanju pogodbe vrnes in ne vidim razloga, da bi imela kaksne probleme z oddajanjem.
To je res pri vseh najemnikih, ne samo pri “tistih z juga”, ki imajo “čuden naglas”. A tisti s severa, npr. če bi prišli iz Avstrije in bi govorili slovensko, ne bi imeli čudnega naglasa?
Če daješ v najem, je treba vedeti za tveganje. In tveganje je, da se ti najemnik ne izseli, četudi je pravica na tvoji strani. Jaz celo mislim, da se tujci ne bodo toliko preseravali kot bi se lahko kakšen domačin in da bodo bolj spoštovali dogovore, kot jih bi kdo drug. Težave pa imaš lahko tako s Kranjskim Janezom kot z Đevadom Mehmetovićem.
Pa zakaj pol oddajate,če so vsi najemniki kritični. Denarčke imate pa vsi radi stanodajalci in to večina na roke. Cene pa take, da komaj dohajamo. No saj se bo ustavilo. Zdaj smo pa mi, ki delamo za plačevat najemnine oderuške vsi kritični. A mislite, da smo radi.A vam kdo puško na čelo drži, ko oddajate.
Sama oddajam trisobno stanovanje v Ljubljani studentom. Preden sem se odlocila za oddajo sem si temeljito prebrala Stanovanjski zakon, kjer so navedene tudi pravice najemojemalcev. Za studente sem se odlocila zato, ker so pravice mladoletnih otrok, ki zivijo v najetem stanovanju nad pravicami najemodajalca. Torej … Pogodbo ze lahko odpoves, ce pa se najemniki z mladoletnimi otroci ne izselijo najemodajalca caka dolga pot preko sodisca.
Forum je zaprt za komentiranje.