Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija kompatibilnost gonilnikov (NVidia)

kompatibilnost gonilnikov (NVidia)

Namreč, imam grafično GeForce 6600 GT (Gigabyte). Ko sem inštaliral driverje za to grafo od Gigabyte (71.84), je delalo vse lepo. Ko pa so prišli ven driverji od NVidie (Version: 77.72), sem stare od Gigabyte izbrisal in inštaliral te od NVidie (misleč, da bo delovalo hitreje in bolje). Po inštalaciji, sem opazil da deluje vse nekam bolj počasi kot prej, pa tudi igre so blokirale (zasilni izhod: trdi reset).

Včeraj je izdala NVidia spet nove driverje 77.77 in upam, da ne bo spet prihajalo do kakšnik napak, ali pač.

Zakaj takšna nekompatibilnost med NVidio in njenimi grafičnimi karticami od drugih prizvajalcev, če se lahko temu tako reče in ali ima še kdo probleme s temi driverji od NVidie?

Lp, Max

pobris use diverje, pa jih na novo posnam

______________________________ Zgubiš pri kartah, dobiš v ljubezni, eni so srečni, drugi pa trezni.

Jaz imam enako grafično kartico in sem namestil gonilnike 77.72 brez da bi stare gonilnike odstranil, res pa da nisem nikdar namestil gonilnikov, ki so prišli zraven grafične kartice, ampak sem namestil gonilnike nvidie starejše verzije. Vse igre, ki so najbolj problematične delujejo brez problemov. S starejšo verzijo gonilnikov sem imel samo probleme z simulatorjem letenja Lock On, ki je po zagonu igre resetiral računalnik.

Predvidevam pa, da tudi gigabyte na namestitveni cd prilaga forceware gonilnike nvidie in še nek dodaten utility.

Ima pa ta grafična kartica vsaj v mojem primeru velike težave z pregrevanjem, ker uporablja pasivno hlajenje. Jaz sem imel v računalniku vgrajen tunel, ki je pretok zraka usmeril samo čez procesor in se je kartica ob igranju iger segrela na prek 100 stopinj. Potem sem tunel odstranil in se sedaj segreva tja do 85 stopinj.

Res da Gigabyte na namestitveni CD prilaga Forceware gonilnike (Nvidie), ampak so ti gonilniki prilagojeni ravno samo za njihove grafične kartice (Gigabyte/vsak model posebej). Zato gonilniki Nvidie verjetno niso kompatibilni z vsemi grafičnimi karticami od raznih proizvajalcev (zato verjetno vsak proizvajalec posebej izdaja svoje gonilnike).

Kar se tiče pregrevanja v mojem primeru pa lahko rečem tole, da ko sem imel inštalirane gonilnike od Nvidie, se je temperatura grafične med igranjem povzpela tudi do 70 stopinj. Po zamenjavi gonilnikov z Gigabyte, pa temperatura ne presega 60 sopinj. Tudi pri zahtevnih igrah. Tako da še en + za gonilnike Gigabyte. Bom verjetno kar pri njih ostal.

Stanlee: Če uporabljaš nabor od Nvide, katere gonilnike uporabljaš, od svoje plate ali od Nvidie? Opaziš kakšno razliko?

Lp, Max

Kot rečeno jaz imam tole kartico:

http://www.giga-byte.com/VGA/Products/Products_GV-NX66T128VP.htm#

Nikdar nisem namestil gonilnikov, ki so prišli na cd romu zraven kartice, ker so bili zastarela verzija. Jaz sem sedaj namestil verzijo gonilnikov, ki sem jih dobil na spletni strani nvidie 77.72.

Tudi ko spremljam računalniške revije so priloženi na cd romih gonilniki forceware nvidie in očitno so ti gonilniki univerzalni in sam nisem opazil težav, pa tudi nikjer nisem zasledil, da bi prilagali gonilnike za asus, gigabyte in kar je še ostalih proizvajalcev. Enako velja tudi za kartice firme ati, ki jih tudi izdeluje več firm, gonilniki catalyst pa so skupni za vse.

če greš na spletno stran gigabyta in pogledaš pod rubriko driver uporabljajo tudi verzijo 77.72 in se upam staviti, da so to gonilniki nvidie. Kakor jaz razumem grafične kartice obstaja sicer več podjetji, ki dela kartice, samo integrirana vezja so pa na njih enaka in od nvidie. Razlikujejo se v načinu hlajenja, morda frekvencah pomnilnika in še kaj.

Glede tega, da se ti je temperatura spremenila ker si zamenjal gonilnike me sicer čudi, samo sam sem pa opazil, da praktično edina zadeva, ki grafično kartico segreva so igre. Vse ostalo je zanemarljivo, vključno z gledanjem filmov.

Pa še pri igrah sem opazil ogromne razlike. Ena izmed iger, ki očitno najbolj izkorišča 3d pospeševalnik je Splinter Cell Chaos Theory in kar sem sam spremljal ta igra najbolj segreje kartico. Na drugi strani recimo igra Call of Duty bistveno manj in je razlika v temperaturi grafičnega procesorja pri meni tudi 10-15 stopinj med obema igrama.

Ima pa moj model kot rečeno slabost, ki se reklamira kot prednost, da nima ventilatorja. Zato če ni dobro rešen pretok zraka okoli grafične kartice se ta enormno segreva. Dober pretok zraka pa temperaturo zniža tudi do 20 ali več stopinj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close