kompaktni fotoaparat s 14.7 MP
Če govorimo o pikslih, potem h kvaliteti slike prav gotovo ne prispevajo, prej nasprotno. Omogočajo pa kar precejšnje ‘digitalno zumiranje’ z izrezovanjem slike. Za povsem sprejemljivo 10×15 cm sliko lahko tako raztegnemo zoom še vsaj za faktor 2,5, torej skupaj na 10, pri tem pa kvalitete slike še ne zmanjšamo. To je pa tudi nekaj.
Če pa govorimo o ceni, se pa strinjam z Juretom – povsem nepotrebno.
Med ‘nekaterimi’ sem tudi jaz in zoomiranje z izrezovanjem brez težav uporabljam tudi na 6 MP slikah. Seveda to ni isto, kot optično zoomiranje, rezultat je pa komaj kaj drugačen.
Če sem motim, naj me kdo popravi, ampak jaz zadevo razumem takole: Tiskane fotografije so narejene s približno 300 ppi, za sliko 10×15 cm torej potrebujemo slabih 1200×1800 točk (2,16 MP), na razpolago jih imamo pa 3312×4416 (pri Ixusu, o katerem je govora tukaj). Če iz te slike izrežemo tistih nujnih 1200×1800 točk, ne zmanjšamo kvalitete slike, navidezno pa pozoomiramo še za dodaten faktor 2,4.
Se pa strinjam, da je bolj pametno imeti malo manj točk na sliki, pa tiste bolj kvalitetne, zraven pa daljši optični zoom.