Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Koliko vas sploh še prisega na staro hrano?

Koliko vas sploh še prisega na staro hrano?

Tudi pri nas še prakticiramo stare jedi, a gre fantoma kakšna jed bolj težko po grlu navzdol. Smo pa dosegli kompromis, da vsi vse jedi vsaj poskusimo:
pečenice, jetrne klobase, matevž- jemo po starem, vsi iz ene sklede – na sredi je kupola matevža, okrog je kislo zelje – vse zabeljeno z ocvirki, svinjski želodec v juhi, vampi, žganci, domače kislo mleko, domača repa, enolončnica s krompirjem, fižolom in korenjem, stročji fižol s smetano oz. zame “oprana župa” – to jed je krstil stari ate – je pa le stročji fižol in krompir kuhan in nato zabeljen s prepraženo čebulo..
Še bi se našlo teh starih jedi, a včasih v naglici kar pozabimo nanje..

Meni je tdi stara hrana zelo všeč, vendra ne vse. Osebno prisegam na štruklje – kuhane npr. , bi lahko jedla vsak dan. Najbolj všeč so mi skutini. 😮

LP

O ja, še poznamo in delamo. Skoraj vsak dan je ena mineštra na jedilniku (jota, ješprenka, krompirjeva skuha, pašta fažoj,..). “Industrijo” sem spustila v kuhinjo edino z ekonom loncem in ostalimi pripomočki. V teh časih so krvavice tedensko na sporedu s kislim zeljem, repo ali pa prilogo ko skuhaš vrzoto in krompir skupaj, odcediš in zabeliš z ocvirki in česno.
Me je učila kuhati moja stara mama in sem ji za tole dediščino zelo hvaležna.

lp

mmmmm, tudi jaz obožujem “staro” hrano. Kislo zelje, kisla repa, murkov zos, šmorn (na tega ste pozabile?!), ampak ne s kompotom, temveč z veliko skledo zelene solate;-))
LP, Jasna

Hej! Kot upokojenka rada pogledam oddajo Barve jeseni.
Danes so predstavili skupino kuharic(vkljucene v izobrazevalni program za 3.zivljensko obdobje),ki na Jesenicah zbirajo stare recepte,znacilne za
rudarske druzine. Ker so prihajali rudarji se iz drugih krajev,je vsaka druzina prinesla nekaj iz domacega okolja.

Upokojenke se zbirajo,te recepte preizkusajo in ucijo druga drugo,da bi jedi ohranile se naprej.
Kar pridruzila bi se jim,pa je do Jesenic tako dalec.
Mogoce bi jih Primoz lahko povabil ali bi pa me sle k njim. :)) Da me ne bo za usesa. Lep pozdrav Babi

Babi, ko si ravno omenila da te kuharice zbirajo stare rudarske recepte – -ali katera od vas mogoče pozna “funštrec”- “rudarsko sonce”? Enkrat sem videla recept na kulinariki pa me je zelo zamikal…..ALi katera dela to doma?
LP

Zala, funšterc (no, temu kar mi doma pravimo funšterc – babica je doma iz okoli rudnika) ni nič drugačnega kot šmorn, le da se ga ne razkosa in je tako v bistvu bolj debela palačinka.

Lp, mishika

v Prekmurju temu tudi pravijo šterc, lahko je ajdov, koruzni ali čisto navadni pšenični, pač odvisno od tega katero moko uporabiš za testo, zliješ v pekač in spečeš.

mmmmm, ga ni čez krvavice, pečenice, matevža, repo, zabeljeno zelje, pa zabeljen krompir, sirovi štruklji…

Najboljša hrana in včasih nam zapaše, da bi se odpeljali kam na kakšno dobro ‘staro’ nedeljsko kosilo, pa prave oštarije kar ni.. samo šnicli, pice, ribe, testenine na 742 načinov… Saj s to hrano ni nič narobe, le polne riti jo imamo 🙂

Stara hrana je zakon in jo imamo najraje, še posebno vse v zvezi z zelenjavo. Krvavice žal nič več – strup za nas holesterolne. Zato pa vse iz zelja, repe, matevž, radi imamo ribe, zelenjavne rižote … v glavnem koroško in dolenjsko hrano.
Murke s krompirjem mi že potegnejo tja na Koroško, pa štranklnova župa tudi. Naša bica je dotikrat ocvrla cvetove bezga, kar pa meni ni preveč šlo.

Mishika in vera, hvala za pojasnilo 😉
LP

Vse zgoraj naštete jedi iz “starih časov” mi obožujemo in pogosto jemo. Spomniti vas moram še na močnik. Ko so gobe, ga mi pogosto jemo za kosilo-močnik na juhi z jurčki zabeljen. Za večerjo pa jemo mlečni močnik. Deklini se kar stepeta za “štrukeljčke” – ko ga usukam, pustim kar nekaj takih večjih kepic, da je veselje za mizo. Pa prosena kaša gre pri nas za med. Včasih jo naredim z naribanimi jabolki. Občasno pa z breskovim kompotom. Breskve z malo soka zmiksam in to vmešam v kuhano kašo. Malo sladkorja ali medu, povrhu nekaj žlic sladke smetane in v pečico. Zraven take sladke kaše pijemo kompotovo vodo (upam, da veste, kaj imam v mislih).
Premalo pa poznam ajdovo kašo. Če katera kaj ustvarja, lepo prosim za kakšen recept.
Prijazen pozdrav
deka

delam ajdovo kaso z gobami. to najveckrat…. kaso na pol skuham, na olju / +malo masla/ preprazim salotko,strok cesna,dodam gobe,poprazim,sol,poper, dodam kaso in se nekaj casa kuham-dolijem malo vode ali juhe. na koncu dodam se malo smetane in potresem s svezim petrsiljem. kolegica pravi,da ima najraje ajdovo kaso z vmesanimi jajci…recept podoben. lp petra

Hvala, Petra. Ko bo sezona, zagotovo poskusim ajdovo kašo z gobami. Tisa druga z umešanimi jajci pa pade ta vikend.
deka

Hej! Moj moz jo ima rad kot prikuho k mesni omaki ali dusenemu zrezku.
Je cisto preprosto po receptu iz moje Kuharice:
Ajdovo kaso splaknem pod tekoco vodo in jo dam kuhat v slan krop.Kuhano odcedim.Posebej na cebuli preprazim malo slanine in jo uemsam v kaso;dodam se nasekljan svez petersilj.

Podobno kot petra naredim tudi juho.V vodo,kjer se je kuhala kasa, dam se malo nakrhljanega krompirja, korencka .Ko se skuha, malo pretlacim,dodam kuhano kaso in zabelim z na slanini poprazeno cebulo,strt cesen,malo poprasim z moko in prilijem malo juhe,da se lepo razpusti,nato vlijem v lonec.Zacinim in na koncu se svez petersilj in malo smetane,tudi kaplja limoninega soka prija. Lp Babi

ZA SILVIJO
TE NEPRIJETNE DIŠAV VKRVAVICAH ,SO LAHKO LE TRI
1.PRESLABO OPRANA ČREVESA,(MI SMO JIH PO ROČNEM
IZPIRANJU DRGNILI V SNEGU,NATO PA NAMOČILI V SOL
TER “REPO”-SVEŽO,NE KISLO IN DODALI ČEBULO,DIŠALA
SO TAKO DA BI SUROVE JEDEL,KAR SMO JIH TUD V ČUDOVITI
KISLI JUHI-ČE JIH JE KAJ OSTALO OD”FUREŽA”.
TA ZADNJA PRISPODOBA,ME JE SPOMNILA DA GOVORIMO O
STARI DOMAČI HRANI.
2.PREVEČ MAJARONA IN ČESNA
3.PRESLABO ALI PREVEČ “VARJONE”-OBARJENE

P.S.
IMELI SMO MESARJA KI JE DODAL ,VSEMU KAR SLIŠI V KLOBASE-
VEGETO.ZMANJKALE SO V REKORDNEM ČASU

HAJ-GOSPA UPOKOJENKA
VERJETNO BI NAM ZNALI VSEM RADOVEDNEŽEM POMAGATI.
SPOMNIM SE,KAKO SEM HLASTAL(ŽRL),OMINO “POKLČEVO”
MLEČNO JUHO (ŽUPO).POKLIČI SO V NAŠEM KONCU ŠTAJERSKE,
DROBNE OKROGLE SLIVE.
TO JE BILO V OBDOBJU KO STE KOMAJ ZAČELI S SLUŽBO.
EDINO,KAR MI JE OSTALO V SPOMINU VSEBINE TE JUHE JE:
MLEKO,SLIVE, SOL,SLADKOR IN ZAKUHA ???’
MORDA SO BILI ŽLIČNIKI ALI VLIVANCI???
PROSIL BI RECEPT-NASVET,OD VSAKOGAR KI MU JE ZO ZNANO.
LEP POZDRAV OGI

Hej,Ogi!

Te jedi res ne poznam. Moj moz se pa spominja cespljeve kase,ki je zive ni mogel.Mu jo je pa stara mama kuhala na Bloski planoti.
Zivo imam v spominu stare jedi z Goriske. Verjetno se ti bo se kdo oglasil.
Lep pozdrav Babi

Ogi, nekaj takega so naši otroci jedli v vrtcu… mlečni močnik s slivami. In oprosti, če sem morda “brcnila mimo” .
Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Pozdravljeni,

tudi jaz se pridružujem vašim mnenjem. Uf vse te dobrote, kar sline se mi cedijo. Vendar vsaka pokarajina v naši lepi domovini ima svoje značilne tradicionalne jedi. Ker veliko hodim okoli imam čast to tudi pokušati. Sicer pa tudi doma najraje pripravim takšne tradicionalne, stare jedi, ki niso tolk komplicirane, začinjene in z maščobo prepojene kot sodobna kuhinja.

Zelo radi imamo (cela družina) ajdove žgance zabeljene s satarašem. Saj poznate to jed? Je v glavnem zelenjava. Narezano čebulo popražiš na olju, dodaš paradižnik in papriko, lahko zrežeš notri kakšen krompir ( na zelo tanke lističe) in seveda na koncu ubiješ v jed še kaken jajček – kar pa ni nujno. Zelo okusno. aha od začimb najraje in v glavnem povsod uporabljam čisto malo soli.Velikokrat jedi pozabim tudi soliti – sicer pa vsaka hrana vsebuje zadostne količine soli, le mi smo razvajeni in želimo jesti zelo slano in pikantno. No ja, odvisno od okusa posameznika!

Torej jedi naših dedkov in babic – definitivno.

Pa kako dobre marmelade so znale narediti.

Lep pozdrav vsem!

Tajna

lahko jo naredis s sampinjoni ali ostrigarji! ni treba cakati sezone: )) s “ta-pravimi” gobami pa je, seveda, boljsa ! lp petra

Petra, jaz bom kar na jurčke in lisičke počakala. Tisto drugo varianto z jajci pa sem naredila ta vikend. Meni je bila zelo dobra, mož in tavelika hčerka sta rekla, da je boljša prosena in naj ajdovo kar pospravim.
Hval za nasvete
deka

DEFINITIVNO!!! Obožuje dobro staro slo. hrano naših non. Poklon in klobuk dol!

očitno ni nobenega prekmurca, ki bi napisal naše jedi, saj večina prevladujejo primorske jedi, no bom jaz (čeravno je tema stara že ulala let) …. pri nas radi jemo bujto repo, kislo zelje, segedinov gulaš, prekmurska gibanica, domače krvavice, šmarn/bak ali po vaše šmorn, buhtelni, uuh nepogrešljivi bograč, dobra domača rdečka (rdeče vijno), seveda bučno olje ne smem pozabiti, s tem lahko tudi dosta nardiš, npr poliješ po duma kuhanem vanili pudingu ali spečeš jajca v njen..ajdovi žganci, pečena krf (kri), ocverki, zasika (zaseka), seveda nepogrešljiva prekmurska šunka. meni osebno najbolša jed dodoli in najbolša sladica rejtaši. holestorolna bomba langaš 🙂

BRAVO KOLEGA!! Sama dobra, domača in kvalitetna hrana. Ob primernem vnosu, gibanju ter uravnoteženem prehranjevanju pa NITI ENO omenjeno živilo ni greh in OH JOJ, HUDČEVO DELO za NOVO MODERNO ZDRAVO ŽIVLJENJE…J**** to.
Super si napisal. Se strinjam z vsem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close