Koliko vas postavi jaslice?
,,,nič več…
Robert Breaker / You tube / …- The Truth Abaut Christmas – …- The spirit of Christmas- …- Why Christmas isn*t All bad-
santa -satan…ne častimo več zla, Jezus se ni rodil v decembru…poganske fore rimokatolike…
imamo darila, dobro jemo in se imamo lepo…smreke ne postavljamo več, ne omela ne čaščenja Sante…samo luči in in mir v duši…in pripadnost bogu- to šteje in vsa ostala navlaka je popolnoma odveč…
Novoletne jelke so po svetu razsirili angleski kolonialisti. Bozicek v rdecih hlacah in jakni je Coca Cola. Milijon luck in okraskov in gora igrac je cisti materializem in potrosnistvo. A to vse vam je pa v redu?
Jezus je samo simbol. Ne zla, ampak novega sonca, ko se dan zacne daljsati po zimskem solsticiju. Vsi se klanjajo soncu, ki nam daje zivljenje, od revezev, ki jih predstavljajo pastirci, do bogatih, to je treh kraljev. Marija – mesec, Jozef – zemlja. Tudi v najbolj temnem koticku – hlev, sonce po solsticiju spet posveti. Ze predkrscanski ljudje so castili sonce. Podobni prazniki so Pust, ki je simbol konca zime ali Velika noc, praznik pomladi, nadaljevanje zivljenja in plodnosti (zajci, jajca). Vse to nima nobene zveze s tem, ce verujete v boga ali ne. Jaz ne verujem.
Odkar vem zase, ne. Imam bežen spomin na jaslice iz zgodnjega otroštva; ko sem figure sčasoma porazgubila (predvidevam), jih nismo več nadomestili, in to je bilo to od jaslic.
Potem sem nekje do srednje šole mami pomagala postaviti smrekico, odkar sem na svojem, pa niti te ne.
Aja, za razliko od starejše sestre nisem krščena.
CrazY FroG ?, 25.11.2023 ob 17:56
Ene manjše lesene, da se otroka igrata z njimi.. tmali navadno doda zbirko dinozavrov.. ko sm bla js mejhna smo pa bl na ornk to delali..
Lepo. Imajo otroci zelo lep odnos do tradicije. Bravo. Jaslice namesto igrač, pa dinozavre notr… Brez vrednot ste res.
Mi jih postavimo, figure so kupljene, razne Betleheme pa naredimo iz kartona, pa izrežemo z mulci okna, obzidje naredimo, vodnjake postavimo, kakšne ogenčke iz vej postavimo, kakšno jezero naredimo iz kolaž papirja oblepimo s prozorno folijo, nalijemo vodo notr…
Ja, pri nas se postavijo na 24.12 dopoldne.
Forum je zaprt za komentiranje.