Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko ste dobili ob zapustitvi domače kmetije?

Koliko ste dobili ob zapustitvi domače kmetije?

Kako ste vsi lakomni !

Avtor ne seri, ne poslušaj idiotov, če boš sral na koncu ne boš dobil nič, oziroma kolikor ti bosta starša namenila v oporoki, obstaja namreč preužitek, takoj po smrti lastnika, to je najbrž oče se brat vknjiži kot 100% lastnik, s tem se ne čaka na zapuščinsko, na zapuščinski se boš lahko samo obrisal pod nosom, glede na to da sta pa starša najbrž še relativno mlada, takrat 100 000 , tudi če ti jih namenita ne bo vredno nič.

Vzemi 100 jurjev, zemljo boš že najbrž dobil od doma, za 100 000, če boš le malo sam delal lahko narediš super hiško…

Zelo zanimiva tema, ki odpira pomembna vprašanja o pravičnosti v družini. Tudi pri nas je bila podobna situacija – domača kmetija je šla enemu od bratov, ostali pa smo dobili izplačilo. Ampak 100.000 € za kmetijo velikosti 100 ha z moderno opremo in objekti se zdi precej nizko, če pogledamo realno vrednost.

Čeprav je običajno, da kmetijo prevzame tisti, ki ostane doma, je ključno, da se ostalim sorojencem prizna pošten delež. Dejstvo, da brat nima nepremičnine in je šele začel svojo pot, bi moralo biti dodatno upoštevano. Vrednost kmetije je verjetno več milijonov evrov – zakaj bi torej nekdo dobil le droben odstotek?

Seveda je treba upoštevati tudi, da tisti, ki prevzame kmetijo, prevzame odgovornost, delo, dolgoročne obveznosti. Ampak to ne pomeni, da se ostale kar “odpiše”. Pravična rešitev bi bila, da se naredi realna ocena vrednosti in se nato izvede izplačilo, ki odraža dejansko razmerje.

Iskreni3:

Probaj prodati kmetijo za več milijonov evrov pa boš videl. Ugotovil boš, daje vsaka stvar vredna točno toliko, kolikor ti zanjo plača najboljši ponudnik.

Ja, se strinjam, da je stvar vredna toliko, kolikor ti zanjo nekdo plača. Ampak če gre za moderno kmetijo na dobri lokaciji, z urejeno infrastrukturo in potencialom za zaslužek, potem govorimo o resnem premoženju. In če to dobi en brat, drugi pa samo nekaj tisočakov – ali pa niti strehe nad glavo – je težko reči, da je to pravično.

Ni vse samo v trgu. Gre tudi za odnose, za občutek, da si bil pošteno obravnavan. Če se eden od sorojencev počuti, kot da je bil izigran, se to vleče še leta. In tega ne popravi nobena tržna logika.

Odgovor na objavo uporabnika
Iskreni3, 14.08.2025 ob 12:53

Ja, se strinjam, da je stvar vredna toliko, kolikor ti zanjo nekdo plača. Ampak če gre za moderno kmetijo na dobri lokaciji, z urejeno infrastrukturo in potencialom za zaslužek, potem govorimo o resnem premoženju. In če to dobi en brat, drugi pa samo nekaj tisočakov – ali pa niti strehe nad glavo – je težko reči, da je to pravično.

Ni vse samo v trgu. Gre tudi za odnose, za občutek, da si bil pošteno obravnavan. Če se eden od sorojencev počuti, kot da je bil izigran, se to vleče še leta. In tega ne popravi nobena tržna logika.

Odnosi se na kmetijah skrhajo še preden se ta razdeli.

Uzem denar in leti.

potencial za zaslužek je treba prigarati, ne pade iz neba, tako kot denar tistemu, ki noče delati na kmetiji, bi jo pa “tržil”. velika kmetija rabi tudi veliko delavcev, tako da lahko več sorojencev ostane na kmetiji in koristi potencial za zaslužek.

Hja, lahko ti povem za mojega moža. Dobil je simboličnih 5.000 eur. Kmetija je ogromna. Z delom na njej se preživlja tako brat kot njegova žena. Ja, praktično ni dobil nič, pa kaj naj? Zavoljo dobrih odnosov je požrl to in še marsikaj drugega. Res je bil potem brat dolžan skrbeti za starše, vendar dejansko do tega, z izjemo par mesecev skrbi za mamo pred njeno smrtjo, ni prišlo. Še ko sta starša umrla, je brat sorojence prosil, da se odpovedo dedovanju preostalega premoženja (avto, privarcevan znesek na trr). In spet – kaj pa naj? Se je mož odpovedal. Res pa je, da si nikdar ni želel prevzeti kmetije in da mu je več kot denar pomenila svoboda. Sva popolnoma sama, brez podedovanega premoženja, z lastnim delom in krediti prišla do svoje hiške.

najprej, 12.08.2025 ob 14:43

Najprej moraš vedeti, da lahko starši s svojim premoženjem počnejo kar želijo. Lahko ti kaj dajo, lahko nič. Izključno njihova volja. Nič ti ne pripada samo ker si njihov otrok.

Največ dobi tisti, ki ostane doma. Ta prevzame skrb za starša na stara leta, ponavadi pa že dolgo let skupaj živijo in jima pomaga vsakodnevno. Gre za vzajemno pomoč.

V tvojem primeru vzemi kar ti ponujajo, ker drugače ti nič ne pripada. Kaj hitro ti lahko še to vzamejo in vložijo v modernizacijo kmetije. Imajo vso pravico.

Preberi zapis kdo lahko upravlja z lastnim denarjem. 10x 100x

Le tako ti bo jasno, da s tujim denarjem in tujo lastnino nimaš pravice upravljati.
Vzel boš ponujeni denar in rekel velik HVALA!

Sam dobro veš zakaj je prišlo do te situacije! Ne sprenevedaj se!
Povej nam kolikokrat si doma pomil posodo? Kdaj si nazadnje posesal celo hišo? Kolikokrat ti oče reče da nekaj naredi preden narediš? Si kdaj kupil kaj za kmetijo iz lastnih financ? Se lahko zanesejo nate? Si zaupanja vreden?

KmetijaIinjaz, 12.08.2025 ob 11:49

Pozdravljeni, doma imamo večjo kmetijo (okrog 100 ha) z moderno opremo in objekti. Starša jo želita prepisati bratu, ki ostaja doma in bo nadaljeval kmetovanje. Meni sta ponudila 100.000 €, kar naj bi bila moja “izplačana dediščina”, saj sem ravno zaključil študij in se zaposlil, nimam pa še svoje nepremičnine.

Zanima me, koliko ste dobili vi, ki ste zapustili domačo kmetijo? Se vam zdi tak znesek primeren glede na vrednost kmetije?

Hvaležen bom za iskrene odgovore in izkušnje.

jst nevem kdo je tukaj nor pričakujete nek delež od staršev ki so še živi. Kdo ti je kriv da si šel delat se zaposlil doma bi bil če je tok fletno na kmetiji! Kmetje ste ratali ene navadne razvajene riti! 100 000€ če znaš lahko narediš 10 x več ampak ti očitno samo gledaš kok boš dobil! Imamo miljon vredno bajto pa kaj naj oba sta še ziva, živim na svojem se borim in služim denar!

1

Kaj je teh 100 ha? gozd, dravniki, pašniki, njive, ravnina, bregovi, visokogorje, močvirje, …

Njive v ravnini so zelo cenjene, medtem ko se površine v bregovih vsakodnevno  zaraščajo.

2

Če bo brat prevzel kmetijo, potem ima zagotovo zraven preužitkarstvo staršev do smrti.

V takem primeru je nerealno vrednost kmetije deliti na enakovredne deleže. Ni šans, tudi na sodišču pogrneš.

3

Takšne velike kmetije nimajo vseh površin v svoji lasti, običanjo je več kot polovica najemniških površin. Najetih površin pa ne moreš šteti zraven.

4

Zraven teh 100 ha je še kaj drugega zraven? garaža, hlev, predelovalni obrati, …

5

Koliko sta ti in brat do sedaj že vložila v kmetijo? z delom, finančno, …

jst ti iskreno še to nebi dal ker si ne zaslužiš ker ne spoštuješ več ljudi in narave! To kar sm danes dozivel ker bi me kmalu traktor zradiral s ceste zaradi nepreligojene hitrosti sem močno spremenil mnenje o kmetih! Postali ste navadne kmečke razvajene riti! Ko da vam kaj pripada počakaj na dedovanje kakšnih 100 000€ kaj pa boš z njimi revček!

Tudi jaz sem prevzel kmetijo, precej manjšo kot tukaj. Izplačal sem slabih 10% vrednosti kmetije in parcelo za hišo. Izplačal sem jaz iz svojega žepa,  starši so dali samo parcelo.  S tem da sem že pred tem vložil lastnega denarja (dokazano z računi) več kot pa sem izplačal.  Zraven sem dobil starša za preživet do smrti.

Finančno gledano sem dobil relativno poceni, ampak sem delal že od malega. Ko sem hodil v srednjo šolo so šli sošolci po pouku v gostilno na pijačo, biljard, pikado, jaz pa direkt domov. Pa mi ni bilo težko, ali da bi me bilo sram povedat, da sem iz kmetije.

Sedaj se vsi sorodniki dobro razumemo in si pomagamo med sabo.

Moja je dobila 1% vrednosti kmetije. Po nekajdnevnem premisleku je staršem kupila predsobo v enaki vrednosti, torej je vrnila “jake pare”.
Mama je komentirala: “Ja kako, a zdaj si pa vse za tele omarice dala?”

Torej, en sin bi dobil urejeno bivalisce in donosen posel, drugi pa 100 jurckov, s katerimi si danes lahko le rit obrise.

Kaj pa, ce bi namesto kmetije bilo podjetje? Bi enako razmisljali?

Ni problem, da en dobi veliko vec, a drugemu je potrebno dati toliko, da si lahko ustvari spodobno streho nad glavo, pa se kak kos zemlje ali gozda z domacije.

streha nad glavo, 17.08.2025 ob 08:02

Torej, en sin bi dobil urejeno bivalisce in donosen posel, drugi pa 100 jurckov, s katerimi si danes lahko le rit obrise.

Kaj pa, ce bi namesto kmetije bilo podjetje? Bi enako razmisljali?

Ni problem, da en dobi veliko vec, a drugemu je potrebno dati toliko, da si lahko ustvari spodobno streho nad glavo, pa se kak kos zemlje ali gozda z domacije.

Če si ti z  100 jurčki rit bišeš. Kaj pa dobijo tisti ki živijo v bloku? Objem in par solzic.

najboljši dogovor je, ko so vsi zadovoljni. Kaj bi bilo, če bi bilo, bi bila samo čebula.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close