Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Koliko slavistov?

Koliko slavistov?

Živijo!

Ko prebiram tale forum, me vedno bolj zanima, koliko nas je slavistov. Koliko (nas) je takih z diplomo in koliko študentov slavistike.

LP, S.

Nisem slavist, pravzaprav imam od resnih šol dokončano samo gimnazijo.

Sem univ. dipl. slovenistka in včasih tukaj kaj pripomnem. Sicer pa približno šest let delam kot lektorica v časopisni hiši.

Ekhm … pripomnEš??

Tudi jaz sem ca. 4 leta delala v lektoratu (večje) časopisne hiše … Morda pa se poznava.

Mogoče…

Ja, Filip, kovačeva kobila je res bosa. Mogoče je opravičilo to, da sem v službi in vmes skačem sem gor. Ali pa tudi ne … Me je kar sram.

Prof. slo. jezika in književnosti. Občasno v službi lektoriram. Ravno imamo debato, ker pravim, da je treba popravljati le to, kar je napačno, ne pa to, kar se mi zdi, da bi JAZ drugače povedala. Kaj pravite? Je to stari stil “slavističnega soljenja pameti”, res samo slavisti znamo slovensko? Saj nismo vsi slavisti puristi, ne?!

… to, kar je napačno, ne pa TISTEGA …

Hvala za odgovor, Meduza. Odgovor je torej: slovenisti smo puristi. Kaj bi debatirali, raje iščimo napake … Pa lep dan!

Kaže, da sploh ne veš, kaj pomeni beseda purizem.

khm, vcasih zajadram na tale forum in obicajno kaj koristnega izvem, koristnega zame, ki imam sicer diplomo v zepu, a ne tako, ki tu kaj steje :-)))

Se mnenje nepristranskega (beri: neslavistke) – resnicno se malce prevec med seboj lovite na tipkarske in podobne napake, to mi deluje tako……neprijazno. Saj vsebina steje, ne ovitek, a ne?
Lep pozdrav!

PS: Kdor bo sedaj prestel vse moje napakice, naj si raje prihrani trud, prav :-))))))) Ga bom imela za drobnjakarskega iskalca dlake v jajcu.

Imam “le” srednješolsko izobrazbo, ampak se mi vseeno zdi, da je purizem v jeziku nekaj drugega. Tukaj pa gre za neka pravila, ki naj bi se jih upoštevalo. Sploh, če praviš, da si prof. slovenščine. Kako potem poučuješ, ali lektoriraš?

Jaz pa se ukvarjam z zadnjimi izpiti pred diplomo iz slavistike. O, groza! Le zakaj sem si pustila same “cvetke” za konec?
No, pa saj bomo preživeli, če so drugi, bom tudi jaz.
Lep pozdrav iz Štajerske.

Ne spadam v nazivno druščino, a sem in tja prevedem kakšno zahtevno angleško besedilo.

Samouško prevajalstvo me je naučilo toliko o slovenščini, da jo spoštujem … kaj spoštujem, OBOŽUJEM!
Ali kaj šteje? Verjetno nič.
Šteje veščina … predvidevam. Tako nekako kot se drevo sodi le po sadežih, ne po zveneči sortnosti.

Mimogrede: > … imamo debato, ker pravim, da je treba popravljati le to, kar je napačno …
Nana, prav imaš. Vsak slavec naj poje, kot mu je narava grlo ustvarila. Če poje lepo, t.j. po svoje, sem’ dopade, ker me v srce gane.

A če bi vsi ptiči pevci (slovenisti) bili le slavci, bi se naveličal enoličnosti in začel bi oboževati krokarja.

No, tole si pa dobro povedal, dragi poba. Le tako naprej ; -)

P.S. Se je že kdo vprašal, zakaj imajo večino slavistov za smotane in zafrustrirane? Ko jaz omenim kaj da bom, se vsem naježi koža, ker imajo slabe izkušnje z nami iz osnovnih in srednjih šol…

Povprečna slavistka je po njihovem:
– samska
– ima vsaj eno mačko
– je naravna sovražnica otrok in moških
– je podvržena satanizmu
– ima dipotrijo nad 7
– tudi poleti nosi debele najlonke in čevlje z debelimi podplati
– in kar je še takega, vse nam pritiče….

Pa saj takšnih je tudi v resnici veliko. Spomnim se tistih “tečk” s faksa, ki so bile pri dvajsetih oblečene kot 50-letnice. Nikoli niso žurale, kaj šele spile kakšen kozarček ali dva, bila sem ena redkih, ki je kadila, faks ni bil vse moje življenje…

No, Filip&Jakob, malo si karikirala, ampak je pa resnica, da si res tako o nas mislijo. No, jaz danes nisem učiteljica in tudi nikoli ne bom, tako da tudi ne izpolnjujem niti enega od zgoraj naštetih meril. :-)))) Se opravičujem vsem profesorjem, saj vem, da ne gre vseh metati v isti koš!

Se strinjam – preveč ne smemo posegati v tekst, saj se potem izgubijo slogovne značilnosti. Tudi sam občasno nastopim v vlogi lektorja za manjši lokalni časopis, in, verjemite mi, predihati moram zelo različne prispevke. V nekaterih sta potrebna najmanj dva popravka v vsakem stavku, pri drugih pa skoraj nobeden. Kadar moram le preveč poseči v besedilo, dam prečiščeno zadevo nazaj avtorju v potrditev – avtorizacijo.

Slavisti so imeli simpozij. Razpravljali so, ali je bolj prav, če se reče “dežuje”, “dež pada” ali “dež gre”.
“Spoštovani kolegi, po obsežnih raziskavah sem ugotovil, da je edino pravilno DEŽUJE.”
“Oprostite, kolega, vendar se motite, ustrezneje je DEŽ PADA”.
In tako naprej …
Dolgo so se prepirali, nihče ni hotel odstopiti od svojega stališča. Bilo je že pozno in zato so se odločili, da se vrnejo v svoje hotele, razpravo pa nadaljujejo naslednji dan.
Ko so stopili iz sejne dvorane in se napotili v svoje hotele, so opazili, da dežuje. Vsi v en glas so rekli: “Mater, kak ščije!”

:-)))))))))))))))

Filip&Jakop pozabila si, da so vse majhne, suhe in žleht. Ha, ha…
Pa šalo na stran, sem diplomirana slovenistka in zgodovinarka in lahko zagotovim, da nič od naštetega ne drži.

Po moje pa prej majhne, DEBELE in žleht. Haha! Tudi jaz sem slovenistka, pa nisem nič od naštetega!

Jaz sem slovenistka, mačk pa sploh ne maram.

Kaj pa od “neresnih”?

Zdaj sem pa res zaskrbljena. Imam samo eno od naštetih lastnosti, imam mačko. Ali potem ne spadam med sloveniste? Verjetno bom pustila fanta, sedela 10 ur dnevno pred računalnikom, da se mi pokvari vid in se zaobljubila določeni sekti. Uf, pa še par kilogramčkov bom morala odvreči. Danes je res težko priti do nazivov:))) Upam, da bo po moji diplomi bolje ( še kakšen mesec pa bo).

plesni tečaj :)))

New Report

Close