Koliko se kulturno udejstvujete?
Odvisno od produkcije…pa kok so kvalitetni pevci…enga tretjerazrednega brundača tud jest zlo
težko poslušam.
Men so recimo posamezne arije iz nekaterih oper zelo všeč….cele opere pa malo manj.
Torej si raje kupim CD in je.[/quote]
Ampak, kar se “kazanja” v novih cunjah v javnosti ( sploh na premierah ) tiče, je pa opera nr.1 za razne pozerje, to pa priznaj. Sem to skusil ( ker sem bil povabljen, sicer me tam ne bi bilo ), tako v Mariboru kot v Ljubljani. Eni tam enostavno ne smejo manjkati, pa čeprav jih nič ne zanima.
V Mariboru je bilo še dosti huje, kot v Ljubljani.[/quote]
Za Maribor ne vem, za Ljubljano pa definitivno.
Pozerji non plus ultra…..se ti obrača, ko jih gledaš. Obleke, nakit, nova žena…vse je treba pokazat 🙁
Še en razlog več, da ne grem….
Jaz grem samo:
– če je kakšna res dobra produkcija (kar je pri nas vse redkeje, ker denarja ni)
– če gostuje kakšen znan pevec (tudi redko)
– če je kakšna opera, ki mi je res všeč cela (takih je samo ene pet, šest)
Ampak, kar se “kazanja” v novih cunjah v javnosti ( sploh na premierah ) tiče, je pa opera nr.1 za razne pozerje, to pa priznaj. Sem to skusil ( ker sem bil povabljen, sicer me tam ne bi bilo ), tako v Mariboru kot v Ljubljani. Eni tam enostavno ne smejo manjkati, pa čeprav jih nič ne zanima.
V Mariboru je bilo še dosti huje, kot v Ljubljani.[/quote]
Pozerji non plus ultra…..se ti obrača, ko jih gledaš. Obleke, nakit, nova žena…vse je treba pokazat 🙁
Jaz grem samo:
– če je kakšna res dobra produkcija (kar je pri nas vse redkeje, ker denarja ni)
– če je kakšna opera, ki mi je res všeč cela (takih je samo ene pet, šest)[/quote]
Se boš pa glede na tvoje zahteve malo načakala.
Če boš zašla kdaj na Dunaj, lahko v Wiener Staatsoper lahko za dobesedno drobiž vidiš in seveda poslušaš kakšno svetovno operno zvezdo, če se sprijazniš s tem, da se zadovoljiš s stojišči . V Ljubljani ne dobiš tako poceni karte, verjemi.
Jaz grem samo:
– če je kakšna opera, ki mi je res všeč cela (takih je samo ene pet, šest)[/quote]
Če boš zašla kdaj na Dunaj, lahko v Wiener Staatsoper lahko za dobesedno drobiž vidiš in seveda poslušaš kakšno svetovno operno zvezdo, če se sprijazniš s tem, da se zadovoljiš s stojišči . V Ljubljani ne dobiš tako poceni karte, verjemi.[/quote]
Sem bla….v preteklosti. Pa ne na stojiščih.
Zdej pa ne gre…ne finančno (pot) ne časovno (živali doma)…
Če boš zašla kdaj na Dunaj, lahko v Wiener Staatsoper lahko za dobesedno drobiž vidiš in seveda poslušaš kakšno svetovno operno zvezdo, če se sprijazniš s tem, da se zadovoljiš s stojišči . V Ljubljani ne dobiš tako poceni karte, verjemi.[/quote]
Zdej pa ne gre…ne finančno (pot) ne časovno (živali doma)…[/quote]
Če se smem malo pohecati, si sicer klošarka, ki prenočuje v živalskem vrtu in ima rada umetnost ( glede na denar v kulturi, kaj takšnega v Sloveniji sploh ne bi bilo nemogoče).
Mi pa je, sam ne vem zakaj, takoj prišla na misel tista gospa iz filma “The Fisher King”, ki je v Central Parku v NY krmila golobe.
Pa brez zamere
Zdej pa ne gre…ne finančno (pot) ne časovno (živali doma)…[/quote]
Če se smem malo pohecati, si sicer klošarka, ki prenočuje v živalskem vrtu in ima rada umetnost ( glede na denar v kulturi, kaj takšnega v Sloveniji sploh ne bi bilo nemogoče).
Mi pa je, sam ne vem zakaj, takoj prišla na misel tista gospa iz filma “The Fisher King”, ki je v Central Parku v NY krmila golobe.
Pa brez zamere[/quote]
Ni zamere..tale pesemca mi je bla zmerej všeč…
Moram priznati, da sem glede kulturnosti daleč do skele. Nisem pa čisto na podnu.
Mi je pa zanimivo brati to kakšni tudi hodijo v opero.
Jaz osebno priznam, da literatura v stilu Tolstoj, Dostojevski, Joyce, Camus… nikakor ni po mojem okusu. Kulturna ali nekulturna, to sem brala le v SŠ. Drugače pa rada berem, samo čisto druge žanre.
Če bi partner hodil na take bolj kulturne zadeve pa ne vem, včasih bi že šla zraven. Drugače pa bi rekla, da naj gre sam. V gledališče bi me tu in tam lahko spravil, v opero pa mislim, da me ne bi prepričal. Amapk pustimo se presenetiti.
Hehe…jest sem enkrat daaavno, enga svojga prjatla “vlekla” s sabo….rekel je, da bi enkrat probal, pa
sva šla…na eno bolj simpl predstavo…se ne spomnim zdej…al je bla “Prodana nevesta” al nekej podobno
ljudskega. No, in se usedeva, orkerster odšpila uverturo….ko se je uvertura končala, ta moj prjatu olajšano
vstane in pravi “O. a je že konc? No pejva…”
LOL….
Hehe…jest sem enkrat daaavno, enga svojga prjatla “vlekla” s sabo….rekel je, da bi enkrat probal, pa
sva šla…na eno bolj simpl predstavo…se ne spomnim zdej…al je bla “Prodana nevesta” al nekej podobno
ljudskega. No, in se usedeva, orkerster odšpila uverturo….ko se je uvertura končala, ta moj prjatu olajšano
vstane in pravi “O. a je že konc? No pejva…”
LOL….[/quote]
Zelo verjetno tvoj prijatelj ni bil Gorenjc. Če bi bil, bi se najprej razburil, da je za tistih cca 10 minut absolutno predraga karta, pa bi šele potem sledilo še vse tisto, kar si navedla.
Ah, obstajajo tudi druge vrste zanimive kulture. Jaz obožujem Becketta, Kafko, Bernharda, Brechta, Čehova, Gogolja…V bistvu mi je branje klasike na samem najljubše kulturno udejstvovanje..
Ali pa ogled filma…Recimo italijanski neorealizem ( Fellini, Rossellini, De Sica, Visconti ), ali pa veliki Bergman…Lahko tudi žanrski film, vsekakor sem velik prištaš Hitchcocka, ali pa ricimo Fritza Langa…
Obstaja toliko zanimive kulture, ki se je lahko poslužiš sam, brez preserancije, brez družbe…
Jaz berem vse. No ja, skoraj vse. Od stripov do Dostojevskega…
Še študij sem imela tak, da sem brala svetovno klasiko – in ja, ni vse za vsakogar. Je pa fajn, če se vsaj
okvirno spoznaš na literaturo…da znaš povezati dobe z pisatelji in vedeti, zakaj so pisali tako, kot so…
Jaz imam nekaj najljubših knjig, h katerim se vračam vedno znova in mi je zanimivo, kako jih vedno berem
iz nove perspektive….je pa nekaj slavnih in velikih del, ki jih ne morem prebavljati, čeprav so drugim
oh in sploh…recimo Joyca ne morem brat…pa Brechta…pa še koga.
Šund je pa enkraten za “na plažo”, ko se ne morem skoncentrirati na kaj bolj zahtevnega….in čisto
paše…[/quote]
Kulturo človeka določa obnašanje in pisanje.
Izjemoma tudi opera zna biti zanimiva za poslušat:
https://www.youtube.com/watch?v=X6Jb-4Zo548
Pa kok velik nesramnih, prostaških, nesramnih, žaljivih besed v tem komadu :
https://www.youtube.com/watch?v=ciGN8nBWkRY
:S:S:S
Rada grem v gledališče – kakšna dobra drama z Novakom je super. Tudi kakšen klasičen balet je luštno za videt. Sicer pa obožujem koncerte – najrajši kakšni manjši in intimnejši. Bom skočila danes po karte za Massimo Savića. Razstave so super, žal se jih premalo udeležujem. Razveseljuje me vse kar je narejeno z žarom , ima neko zgodbo in te prisili v razmišljanje in nov pogled.
Forum je zaprt za komentiranje.