Koliko se bojo pocenila stanovanja ?
ja, sam eni neki slišjo in potem kr mislijo, da je to res. no, pa tut optimizem ni tako slab, dokler ne meji na naivnost.
leta 1993 so bila najcenejša stanovanja na fužinah okrog 1400 dem, pa danes? pa so govorili, da je to najvišja dosežena cena 🙂
ko sem kupovala novogradnjo sem plačala skoraj 3000 eur/m2, pa so mi rekli, da sem nora, no, zdaj gradijo zraven blok – skoraj 4000 je cena za m2 – toliko o pocenitvah v lepi naši sloveniji
Komu je v interesu da se stanovanja pocenijo?
1. Lastnikom stanovanj NE
(nihče noče da bi bilo njegovo stanovanje drugo leto manj vredno)
2. Državi (pobrala bo manj davka) NE
3. Investitorjem-graditeljem novih stanovanj NE
(dražja so stanovanja večja je njihova marža v absolutnem znesku)
4. Bankam NE
( dajejo hipoteke in nočejo da njihove hipoteke postanejo manj vredne)
5. Kupcem stanovanj DA
(ampak samo do nakupa potem so že proti pocenitvi)
Torej komu je v interesu pocenitev stanovanj?
Le manjšemu številu ljudi ki si tudi cenejšega stanovnja ne bi mogla privoščiti. Po mojem mnenju je to 5% populacije. Vprašajte sami sebe ali ste za pocenitev vaše nepremičnine za 20%.
Naj me kdo popravi če se motim.
Lastniška struktura nepremičnin v ZDA je popolnoma drugačna kot pri nas. V ZDA večina ljudi najame hipotekarni kredit v višini 100% nepremičnine za celo več kot 30let. Torej plačuje obroke ki so podobni najemnini.
Ko Američan izgubi službo ali pa ni več sposoben plačevati obrokov hipoteke enostavno vrže ključe v nabiralnik in se odseli v drugo mesto kjer dobi delo ali pa v cenejšo nepremičnino.
Banka pa potem prodaja to nepremičnino in ker se ji mudi da pride do denarja prodaja pod ceno. Če sploh pride do denarja (Banka Bear&Stearns je propadla zaradi tega ker je tu ogromno izgubila). Ker so ZDA v recesiji je veliko ljudi izgubilo delo in tudi standard je padel tako da je to potem verižna reakcija. Američanu je vseeno kje živi se ne obremenjuje tako kot pri nas ko se nihče noče niti na delo vozit več kot 30km .
Ker cene nepremičnin tako posledično zaradi povečane prodaje padejo se tudi neha graditi nove nepremičnine- to pa pomeni izgubo delovnih mest v gradbenih firmah – začaran krog. Ameriko trenutno rešujejo Kitajci ki na veliko kupujejo njihove nepremičnine.
Razlika je da pri nas se Slovenci težko ločijo od svojega doma zato pod ceno ne bodo prodajali pa tudi če bodo morali samo star kruh žvečit.V Ameriki menjava prebivališča postaja nuja vsakih pet let v povprečju!
V gradbenih firmah v SLO delajo v glavnem sezonski delavci ki niso lastniki nepremičnin zato je za trg vseeno če izgubijo službo.V ZDA pomeni izguba delovnega mesta nesposobnost odplačevanja hipoteke in posledično ključi v nabiralniku.
Banke pri nas so precej bolj zavarovane pri izdajanju hipotekarnih kreditov kot v ZDA. Pri nas težko dobiš 100%kredit na ceno nepremičnine. Vsaka banka želi zraven še vedeti ali imaš službo za nedoločen čas in kje. V Ameriki dajo hipotekarni kredit vsakemu ki ga je sploh pripravljen vzeti
Jaz raznim padcem cen stanovanj ne verjamem. Gotovo pa se bo povečala razlika med cenami starejših in novejših stanovanj. Cene starih so bile sedaj nenormalno blizu novim.
Glede raznih člankov o padcih cen pa: psi lajajo, karavana gre naprej :). Vsi so preveč pod vtisom padcev tečajev na borzi.
mp25 ima še kako prav. Slovenci smo zelo zelo navezani na svoje nepremičnine. Če bi slučajno cene padle, nihče ne bi panično prodajal. Nasprotno; vsi bi hoteli takoj kupit še dve stanovanji :).
Cene nepremičnin- stanovanj izven večjih mest bodo po moji presoji lahko padle. Kar se tiče Ljubljane, vsaj center in radij tja do 3 km pa prav gotovo ne.
Se pa bodo cene sigurno umirile, tako da ne bo take rasti cen.Mene pa bolj skrbijo zazidljive parcele, ker le teh zmanjkuje bodo cene prav gotovo še naraščale.
Forum je zaprt za komentiranje.