Koliko mnozin?
Zadnje case se mi pojavlja to vprasanje, pa si ga ne morem razlozit… Kolikor so mene ucili, imamo v sloveniji ednino, dvojino in mnozino. Toda zakaj imamo potem razlicne besede za 1 objekt, 2 objekta, 3/4 objekte in 5 objektov?
Na primer v zenskem spolu: 1 hisA, 2 hisI, 3/4 hisE, 5- his.?
Pri moskem: 1 lonec, 2 loncA, 3/4 loncI, 5- loncEV?
In tako dalje? A temu se vedno recemo mnozina? Ce nas nekdo vprasa kaj je mnozina od hisA, ali je to hisE ali his? Zadnjic sem poskusala razloziti dvojino enemu tujcu in se prisla do te ovire…
Ce ma kaksen slavist razlago, bom zelo vesela (sama nisem kaj prevec blesteca v slovnici) 🙂
HVALA, zanima me pa cist iz radovednosti!
Verjetno si hotel reči, da se zamenja sklon (ne spol). 🙂
Puncka, ne gre za to, da bi slovenščina imela več množin, ima pojem množino, tako kot dvojino in ednino. Zadeva je le v tem, kako se ta množina izraža, in tu pride do spremembe končnic besed.
Spremenjena končnica besede pove vse značilnosti besede.
In slovenščina je v tem pogledu prav zato tako težka za tujce, ker jim je težko osvojit, da se morajo skoraj za vsako rabo besede naučit “novo” besedo, ko pa so iz svojega jezika, npr. angleščine, nemščine, francoščine, vajeni, da se beseda skoraj ne spreminja. Če primerjamo angleški -s in redke besede, ki se povsem zamenjajo v množini (child – children, tooth – teeth, foot – feet…), je to res mala malca glede na zapletenost slovenščine.
Kadar jaz tujcu razlagam slovenščino oz. njene zapletene oblike besed, pač povem, tako je, to moraš osvojit. Saj nekaj stvari se da naučit po kopitu, vendar problem je v tem, da je to tako povsem novo za njih.
Hvala vsem…
Sicer je tudi meni tista razlaga o sklonu bila najblizja 🙂
Upam da ne tezim (vcasih moja radovednost nima konca), ampak ce je pet his rodilnik, kako je potem imenovalec? A potem za 5 in vec nimamo imenovalca?
Potemtakem je mnozina od besede Hisa kaj? 🙂 Hise? Ali His? – OK priznam, ze po sluhu se mi zdi da je pravilni prvi odgovor…
Ja, imaš prav: “hiš” je tudi 2. sklon dvojine, ne le množine.
Vendar sta v imenovalniku 2 hiši, 3 hiše in 4 hiše. Ko pa se pojavi št. 5 (6, 7, 8 …), je v imenovalniku 5 HIŠ, kar je le ista OBLIKA kot RODILNIK za dvojino in množino. Ni pa to še ena množina. Torej isto, kar ste že povedali, le pokazano s primerom.
Hm … Verjetno pa le še bolj zakomplicirano. 🙂
Pozdravček!