koliko hrane zmečete stran?
Pozdravljene!
Danes sem pospravljala kuhinjske omare in ugotovila koliko neporabljenih sestavin (s preteklim datumom uporabe) se mi je nabralo. Nato sem začela razmišljat, koliko hrane zmečem stran. Recimo jajca, ki jih kupim pri vsakem pravem nakupu, vendar le v izjemnih primerih porabim, ker itak ni časa za peko. Podobno je z maslom, suhimi salamami, jogurti, sladko smetano…Vas tudi peče slaba vest kot mene? Ali uspete bolj racionalno nabavljat in nato vse porabit dokler je še užitno. Jaz se ne morem navadit tako kuhat, ker vedno kuham tisto kar mi zapaše, ne pa tisto kar je treba porabit. Kako vam uspeva?!
lp. m
Pozdravljena muni!
Pri meni je pa tako,da hodim v trgovino samo enkrat na teden,največkrat dvakrat-drugič samo po sadje in zelenjavo,če je ni na vrtu.Naredim si spisek za cel teden,kaj se bo kuhalo,salame je v mojem hladilniku zelo malo-beri največkrat je ni.Jajca se definitivno vedno ponucajo,največkrat jih še zmanka-navali peke.Jogurte gledam,da imajo čim daljši rok,kruh pa pečem doma,tako,da redkogdaj kateri stvari preteče rok.No zdaj sem se pa razpisala,saj že nehujem!
LP
DoJa
Nakupujem dnevno, zato so tudi količine samo za sproti. Večjih zalog nimam kam pospraviti, ugotovila sem pa tudi (pri mami in pri tašči), da če si delaš zaloge, se veliko lažje kaka stvar izmuzne nadzoru in obleži v omari ali hladilniku, ko je rok že potekel.
Včasih se zgodi, da ostane nekaj rezin klobase ali košček sira, ampak tisto pa naš muc z veseljem poje. Kruh, kolikor ga ne porabim, ga posušim in dam znancem za pujse. Čeprav, pri kruhu se mi včasih zgodi, da se mi zdi še dovolj dober, pa ga pustim, naslednji dan je pa plesniv.
Je pa res, da se moji včasih jezijo, ker ni v hladilniku “nič pametnega”. Pa se ne pustim preveč motit. Če je kdo lačen, mu bo tudi pašteta dovolj dobra, ali pa marmelada.
Pri nas v hladilniku so samo tiste stvari, ki jih bomo zagotovo pojedli. Ker je hladilnik zelo zelo majhen, moram kar paziti, da se v njem ne nabirajo nepotrebne stvari. Kakšno malenkost sicer vržem tudi stran, ampak zelo redko.
Drugače pa je pri nas sistem podoben kot pri DoJi: tedenski “plan” kuhanja in temu ustrezno tudi nabavljanje živil. Če nam pa kdaj zapaše kaj posebnega, je pač treba v trgovino.
LP
Lahko rečem, da v življenju skoraj nisem vrgla nobene stvari proč. Tako kot DoJa, tudi jaz vedno planiram kaj bom kuhala in grem v trgovino največ dvakrat na teden, tako, da kupujem sveže stvari v primernih količinah. V veliko pomoč mi je skrinja v katero vložim tudi presežke kuhane hrane, ki jo po pravilih zamrznem in gledam, da jo potem najkrajšem času porabim.
Seveda mora biti malo zaloge v shrambi – sol, testenine, moka, sladkor, riž, kis olje, zdrob, čaj, kava, med ipd. pa kakšna margarina za peko…ampak ne v velikih količinah.
Pridružujem se Jožici, ki je prav pametno napisala, da je če kdo lačen mu bo tudi pašteta dovolj dobra ali marmelada. Moja mama je vedno rekla, ne skuhaj preveč, bolje, da zmanjka, kot da ostane. Če je še kdo lačen naj pa poje še kos kruha bo pa sit! – Hrano proč metati se mi zdi prav greh.
Lep pozdrav!
Joj, pri nas je pa tako kot pri tebi. In tudi jaz imam vedno slabo vest, ko mečem stran kašno hrano, ki ji je potekel rok. Rada imam doma zaloge (moj mož pravi, da sem hrček), ne pa da moram za vsako figo letati v trgovino.
Tudi sama sem že poskušala s tedenskim planom kosil in je super zadeva, ampak vseeno se še kar nekaj hrane zmeče stran, saj po navadi ostaja bolj tista za zajtrke, večerje in prigrizke (salame, siri, na pol pojedene paštete…). Veliko pa se zmeče tudi stran hrane, ki je kot dodatek jedem, ki jih ne kuhamo dosti. Ko pa jo skuhamo, moraš kupiti cel kozarec ali paket. Taka je npr. sojina omaka, omakice ob mehiški hrani…
Helena
Včasih smo več stvari metali stran, zdaj pa kar pazimo, da porabimo veliko večino kupljenega. Ponavadi se to zgodi ravno zaradi tega, kot je že nekdo omenil – kupiš nekaj, potem pa uporabiš samo 1x in kmalu poteče rok.
Poleti imamo domačo zelenjavo z vrta in ta res nikoli ne gre v smeti. Če izgleda, da bo kaj ostalo, se na hitro skuha kakšna omaka in potem zamrzne, če jo ne pojemo takoj.
Hrane praktično nikoli ne mečem stran. Salamo kupim nekajkrat na leto in takrat hitro izgine. Skuham raje preveč kot premalo. Če je še kdo lačen, si vedno lahko odreže še kos kruha. Nakupujem enkrat tedensko, osnovna živila imam na zalogi. Jedilnik pa sproti prilagajam vsebini hladilnika in rokom trajanja.
Nikoli hrane ne mečemo stran. Kar mi zmanjka oz. kar porabim si takoj napišem na listek in pri naslednjem nakupu kupim. Ko mi spet kaj zmanjka, spet letim do listka in napišem, tako se mi zaloga ne nabira in sproti porabljam stvari. Imamo pa tudi mi majhen hladilnik in sproti vse pojemo. Res je, da je na zalogi salama in sir, kakšen jogurt in zelenjava. Sadje kupujem sproti, ker se tako in tako v tem vremenu hitro nagnije.
Kupujem pa po potrebi, včasih na 2 dni, včasih 1x na teden, dovisno od porabe hrane.
Ob vikendih kuham za tri, čez teden pa sploh ne, zato so moje zaloge v shrambi, hladilniku in skrinji temu primerno majhne. Nakupujem enkrat tedensko, običajno konec tedna. Čez teden skočim edino po kruh ali zelenjavo. Tako da tudi zavržem malo hrane. Se zgodi, da poteče rok kaki napol porabljeni moki ali testeninam, kaki omakci, da splesni kak košček slanine, druga pa že ne. Kruh posušim in nesem mami za njene kokoške, če ostane od nedeljskega kosila kaj “užitnega”, dobijo njene muce. Vedno pa imamo v hladilniku kup raznoraznih jogurtov, zelenjavo (moj mož bi umrl brez paradajza) pa sadje in sir.
Tudi jaz mečem zelo malo hrane proč. Ko jajca postajajo stara, jih pač v trdo skuham in so potlej v solati. Maslo je dobro tudi, če je čez rok, lahko pa bi ga tudi imela v skrinji.. Če se zgodi, da kak sir splesni, ga očistim in porabim na pizzi, za burek ali podobno. Ostanke zelenjave porabim za mineštro. Če kaj kuhane hrane res ostaja pa jo dobijo muce, pes ali sosedove kokoši, kamor gre tudi star kruh. Precej je tudi dam v skrinjo in potem pride prav za kakšno posamično porcijo.
Imam pa tudi občasna “čiščenja hladilnika”. Vse ostanke sirov, salam in podobnega zmešam, dodam kako skuto in naredim žepke iz listnatega testa, kar potem spečem v pečici. V takih žepkih se lahko porabi tudi zelenjava.
Nakupujem nekako enkrat tedensko, kruh in kaj malega pa sproti. Ne delam nekih planov, razen glede mesa, ki je najraje sveže. Nekatere stvari (olje,sladkor, moko, pašto…) imam manjše zaloge, sicer pa jedilnik prilagajam vsebini hladilnika in trenutnim inspiracijam.
Ups, sem se razpisala.
Eh, stran hrane sploh ne vržem, saj jogurti in podobne stvari “čez rok” kar teknejo našim pujsem. Kar je mesnega, pa dobi naš 65 – kilogramski kosmatinec. Imamo pa sistem listka, ki je vedno na pultu in se dopisujejo manjkajoče zadeve v hladilniku. Tudi v skrinjo večkrat dam hrano, ki je je le za enega ali dva in potem imamo pestro kosilo – vsak svoje.
Ker smo “kruharji” in se nam to pozna, pojemo kruh do zadnje drobtinice (še za šnite ga ne ostane), potem pa ga vzamem iz skrinje, saj ga tašča peče v krušni peči na zalogo, jaz pa ga pečem v pečici in tudi na zalogo.
LP
Ne, hrane pa ne mečemo proč. Pri nakupih pazim, da kupujem le tisto, kar potrebujemo (nam je oz. bo v bližnji prihodnosti zmanjkalo). Pa to ne pomeni, da nimamo zaloge. Zaloga je, vendar jo konstantno pregledujem, predvsem rok trajanja. Če opazim, da česa svežega ne bom porabila potem konzerviram (sušenje, vkuhavanje, zamrzovanje). Kar se tiče samega nakupa oz. priprave pa sem mnenja, da nekaj gramov premalo hrane ne bo škodovalo, nekaj gramov preveč pa le polnjenje hladilnika, prestavljanje loncev s kuhano hrano… – pa to niti slučajno ne pomeni, da ostalim ne privoščim hrane ali da so (smo) lačni.
Nekateri menijo, da je metanje proč “stvar navade”, jaz pa menim, da pomanjkanje premišljenega in prevdarnega ravnanja.
Forum je zaprt za komentiranje.