Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Koliko električne energije….

Koliko električne energije….

porabi LCD monitor v primerjavi s klasičnim?

Za vsak odgovor bom vesela.

Po mojih izračunih in premlevanjih

LCD porabi cca. 130-180% manj energije od CRT-ja.
(izračun delan na obeh 17” monitorjih)

Ampak to je zelo groba kalkulacija, ker tudi karakteristike močno variirajo.

Hvala za odgovor,

lp

Ali to pomeni, da CRT porabi 1,3 do 1,8 krat toliko energije kot LCD, ali LCD energijo proizvaja?

20 colski LCD zaslon kuri komaj 36 W, medtem ko imajo klasični zasloni bistveno večjo porabo, skoraj toliko kot klasični televizorji. Kaj te pri tem bega Ariela? Misliš, da lažemo?

To že verjamem o porabi in tudi vem. Samo procente ste malo pošuštrali. Ne more biti poraba manjša za 130%! To bi pomenilo, da energijo proizvaja.

Oz. drugače, če zadevo pocenijo za 130%, bi pomenilo da ti morajo zraven še kaj dodati!

Nezanemarljiv podatek, tudi če nismo ekološko ozaveščeni, je tudi poraba energije električnih naprav. LCDji se po tej lastnosti odrežejo precej bolje od katodnikov. Napajalnik povprečnega LCDja namreč deluje z močjo do 50 W, medtem ko pri največjih katodnikih poraba lahko zraste tudi do 200 W in več.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

No, glavno, da veš, da je poraba bistveno manjša. 🙂 Procente pa si sama preračunaj na eurocalc

To pomeni tvojo prvo hipotezo;
res sem nerodno napisal, ker sem pač kalkulacije delal v procentih in in ne v večkratnikih… glavno, da veš za kaj se gre. 😉

Večkratniki, odstotki – je čisto vseeno! Pri obojem se pa moraš tako izraziti, da veš, kaj je osnova.

Predmet x ne more porabiti 180% manj energije kot predmet y, lahko pa porabi 25% energije predmeta y, kar pomeni, da predmet y porabi 4x več kot predmet x 🙂

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Eh brezzveze! Pozabte.

Ja ok zdaj pa hitro študirat naprej kater LCD pokuri čimmanj % oziroma -krat energije. 😀

Za to si pa ti strokovnjak…. Samo pri matematiki smo pomagali :)))

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Ha-ha! Lepo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close