koliko dopusta
Na sosednjem forumu me je šokiral podatek, da ima neka vzgojiteljica v vrtcu 39 delovnih dni dopusta.
V naši firmi, pa ne glede na to, ali imaš kolektivno za gospodarstvo oz. gradbeništvo ali individualno pogodbo, pa štiri otroke, pa 20 let delovne dobe, pa zahtevno delovno mesto, ne prilezeš čez 28 dni.
No, če imajo šolniki tako kolektivno, potem pa ni čudno, če jih celo poletje ni doma.
Evo, učiteljica tukaj. Bomo spet udarile en prepirček okrog foušije, češ, koliko smo doma.
Dopust sem začela 7. julija, v službo grem spet 18. avgusta, z vsemi spisanimi načrti in projekti. Če je kdaj bilo le copy/paste, so ti časi minili. S kolegi moramo do takrat skupno načrtovati do ure natančno vse medpredmetne povezave. Z nekaterimi se usklajujemo ravno v teh dneh, jemlje nam kar dosti časa. Če bi bili flegma, ne zanikam, da ne bi mogli tega malo “pošmuglati”. Ker smo odgovorni in se trudimo za kvaliteto, pa pač gre čas.
Dopusta imam 26 dni (18 let del. dobe, otroci). Doma sem, kot vidite, več, sploh, ker gre dopust najprej za čas počitnic med letom. Seveda ga potem zmanjka za poletje. Izračunajo nam točno, kolikšna je razlika med našimi prostimi dnevi in dopustom, ki nam pripada. Potem pa nam napišejo s čim lahko to razliko prinesemo noter. Sem NE spadajo popoldanske govorilne ure, roditeljski sestanki, konference izven delovnega časa, seminarji. Spada pa interesna dejavnost, ki jo imam proti večeru in mi je zato ne plačajo, spadajo priprave na prireditev (letos sem sama z učenci “delala” zahtevno prireditev 2 meseca – seveda v večernih urah), spada sobotno delo z nadarjenimi učenci…tega dela pač ne plačajo in gre za ta doprinos. Ko se je nabralo nekaj čez 100 takšnih pedagoških ur (za katere sem porabila še 2x toliko dela sama, da sem te ure pripravila, ker ne gre za prijetno druženje z učenci, ampak za zahtevno delo), so mi javili, da je moja obveznost opravljena in imam poleti prosto. Te ure obračunajo s posebnim količnikom in ni ena narejena ura po naše ena ura po njihovo.
Po končanih službenih obveznostih sem letos 2 tedna dobesedno prihajala k sebi. Res nisem več čisto najmlajša, pa vseeno sem bila osupla nad tem, kako me je izželo.
Septembra pa začnemo s prisotnostjo na delovnem mestu od 7h do 15h. Zame bo to nazadovanje, ker sem se odločila, da bom potem za službo delala samo še v tem času, ne pa več – kadarkoli – samo, da bo vse tipi top in takoj opravljeno. Če drugega ne, kontrolk učenci od mene zagotovo ne bodo več dobivali takoj naslednji dan, kot so jih do sedaj, ko sem začenjala ob 7.30 in končala ob 14h, pa mi potem ni bila pomembna količina večernega dela, samo, da vse opravim. Ko ti v službi začnejo nalagati preveč, moraš biti sam toliko pameten, da voziš slalom med zahtevami in zmožnosmi tako, da boš dočakal upokojitev kolikor toliko pri sebi.
Upam pa na dan, ko bom SMELA BITI v službi tudi kakšen teden julija in avgusta in si bom potem dopust za morske počitnice vzela lahko v SEPTEMBRU, ko mi ustreza vreme, polprazne destinacije in cene. Se bojim, da tega ne bom dočakala pred penzijo:))
Kak rekla kazala, če sem sama sestavljala preglednice:))))))
V JU je glup sistem oblikovanja dopusta. Vsak prdec doda kakšen dan. Pa sem bila del tega sistema in pljuvam po tem, tudi študirala.
Zdi se mi pač, da JU ne sme presegati v plačah in ostalih ugodnostih od gospodarstva, kar je normalno po celem svetu.
Saj to ni samo moja ideja, tudi Virant uči te zadeve na faksu;))))
Zdravo,
kot odgovor eni tršici. Dobro, to kar si napisala, ti čisto verjamem. Je pa moja najboljša prijateljica in soseda (obe pa živiva cca 100 metrov od šole) učiteljica 3 razreda devetletke. Na morje gre z tremi otroci vedno pred 7.7., ker jih na rojstnem dnevu hčere nikoli ni, ker so na morju. Domov pa pride vedno šele zadnji teden v avgustu. Vmes ne dela, niti se ne usklajuje, saj dokler sama nisem imela redne zaposlitve, sem celo poletje vedrila pri njej in vem, da nima v celem juliju in avgustu enega telefona vezano na šolo. V službo gre malo čez sedem zjutraj, najkasneje ob 13 je doma. Mislim, meni je njena služba zakon, in tudi sama priznava, da takšen tempo, kot ga imamo ostali, ki hodimo domov ob 16 in kasneje, sama že ne bi zdržala (pa tisti ki delamo v gospodarstvu, tudi zvečer, ko otroci zaspijo kaj delamo za službo, vendar se to nikamor ne šteje). Tako da meni je res iskreno žal, da nisem šla v te vode. Je pa moj brat, ki je mlajši od navdušenja, zaradi načina življenja šel prav na pedagoško, in zaenkrat (sicer dela le 1 leto) je zelo zadovoljen, plača zakon, pravi da letos je mogoče imel malo več dela, ko je prvo leto, za ostalo pa pravi da ni panike. Tako da, jaz verjamem, da obstajajo tudi takšni, kot jih vidimo in poznamo in zaradi tega menimo da ta služba, sploh če učiš malčke do nekje 5 razreda ni pretirano zahtevna.
Verjamem pa, da so tudi takšni, kot ena tršica. Tako da, tako kot eni v gospodarstvu delajo po 12 ur, nekateri pa še vedno spijo v službah, tako je najbrž tudi tu.
Delam v privat podjetju in imam 32 dni dopusta (20 let delovne dobe). Se mi zdi veliko, ker v prejšnjem podjetju sem imela 24 dni – te sem res točno splanirala kdaj bom imela dopust. Ob 32 dnevih pa se da odlično priti skozi leto.
Pa še o učiteljih. Imam dve zelo dobri prijateljici, obe učiteljici (na različnih šolah) na nižji stopnji. Od 1.7. dalje sta obe doma (pred tem oz. takoj po zaključku šole gredo še na izlet 2-3 dnevni, ki ga časti sindikat). Doma sta do 20.8., ko je treba nekaj dni nato do 1. septembra biti prisoten v šoli, pripraviti razred in podobno. Vsake počitnice sta doma.
Zato mi res dvigne pritisk, ko slišim jamranje učiteljev, kako koristijo dopust in seštevajo ure. Obe učiteljici, o katerih govorim, sta vsak dan ob 13 uri doma. Na teden pa delata doma za šolo še kako uro, največ dve. Pri tem pa ena od teh skoz jamra, če mora iti še na kak seminar in da ne more vzdržati takega tempa. Druga pa ima moža ki res dela dosti in pravi, da svoj denar zasluži na mnogo lažji način kot on …
Glede dela doma pa je takole: danes je malo služb takih, ko zaključiš točno ob uri, greš domov in je to to … jaz ponavadi naredim do 50 ur tedensko, kar pomeni, da skoraj vsak dan delam še doma. Na tečaje in seminarje hodim in to z veseljem, ker se tam kaj novega naučim in na splošno skoz sledim novostim na mojem področju. Zato res ne razumem, da se nekateri profili (ponavadi javni sektor) venomer pritožujejo.
Lp, Tejčika.
39 je pa malo preveliko. Resnično. To bi bilo treba preveriti pri enmu ki je zaposlen v šolstvu.
Jaz imam 28 dni.
Mene pa moti, ko potem kakšna učiteljica reče, da med letom pa ne more imeti dopusta. Je sicer res, da ga jaz lahko vzamem tudi med letom, ampak ga kljub temu, tako kot večina staršev jemljem med šolskimi počitnicami, ko so problemi glede varstva otrok.
Pa ga nimam toliko, da bi lahko bila jesenske, novoletne, zimske, prvomajske in še 3/4 poletnih doma.
Tako, da ga večina nas ostalih tudi ne jemlje med letom. Bolniško pa lahko ima tudi učiteljica ali učitelj.
Tudi v kakšni drugi službi je treba še kaj postoriti doma za službo, ostati dalj v službi, iti na kakšen seminarpa,…pa to ne gre v nobene ure, zaradi katerih bi bil potem lahko poleti 1,5 meseca doma.
Poznam učiteljico, ki je na začetku svoje delovne kariere delala v gospodarstvu, pa pravi, da ne bi šla več nazaj. Pa uči na predmetni stopnji.
Meni je to zelo velika ugodnost, biti več časa s svojimi otroki, ne iskati varstva zanje…
Mi je žal, da se nisem odločila za takšno poklicno smer, ki me poleg tega še veseli.
Najprej en lep pozdrav! Da nebo za vse tko hudo vam jaz povem tole moj sodelavec je letos maja dopolnil 50 let v firmi je sigurno že 10 let nevem točno ker se nisem okoli tega z njim nikoli pogovarjala pa ima samo 20 dni dopusta isto kot jaz ki sem v tej firmi zaposlena od 1.10.2007 to je 9 mesecev. Isto je z vodjo proizvodnje ki pa je star 43 let in je v firmi zaposlen že od 16. leta starosti potem se pa lahko zamislite.
Ha ha ha tudi učiteljica, dobro si jim to napisala vsem skupaj,tudi sama sem zaposlena v šolstvu in prebiram tele vaše komentarje ampak po pravici povem da sem se že naveličala razlagati ljudem ki ne oz.nočejo razumet kako je z dopustom v šolstvu.Rekla bom pa samo to, da ima tako gospodarstvo in negospodarstvo svoje prednosti in slabosti…pa ne bom zdej razglabljala o vsem tem,ampak prva ki mi je zdej padla na pamet je ta, da npr.že 17 let delam v šolstvu trinajste plače pa še nikol nisem videla :)…
A kdo od vas sploh ve od kje pride 13. plača, mislim, da kot šolniki bi pa to lahko vedeli.
S kom naj bi si pa vi zaslužili 13 plačo, a mogoče naredite v šolstvu čez leto kakšen dobiček, kot se dobiček ustvarja v gospodarstvu? Mislim, da ne. Ko bo leto imelo 13 mesecev, boste tudi vi imeli 13. plačo!
Tudi v gospodarstvu je v večini primerov ne vidijo. Marsikje žal 15.v mesecu ne vidijo niti plače, pa konkretno delajo. In ne vedo, če bodo naslednji mesec še v službi ali že na cesti.
Nikakor ne trdim, da je vam enostavno, vse ima prednosti in slabosti, kot sama praviš.A meni pa še vedno ob šolnikih pade na pamet; poletne počitnice… (precej sorodstva je v šolstvu, tako da poznam situacijo).
Forum je zaprt za komentiranje.