Koliko dopusta pripada v tem primeru/kadroviki, prosim nasvet
prosim za nasvet:
Delavca so zaposlili v podjetju v marcu tega leta, za nedoločen čas, s poskusno dobo 6-ih mesecev.
Ali mu v tem primeru priprada sorazmerni del letnega dopusta , to je 10/12 ali celotni del? Kaj pa regres-celotni ali delni?
Pri predhodnjem delodajalcu je bil zaposlen 3 tedne.
Podjetje se ravna po Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine.
Vnaprej hvala!
A ne glede na to, koliko dopusta (če sploh) se koristi v prejšnji firmi? Če npr. menjam službo s 1.majem, pa nisem v stari firmi koristila še nič dopusta, mi v novi službi (oziroma za celo leto) pripada samo 8/12 dopusta? Včasih smo ob menjavi službe dobili potrdilo, koliko dopusta smo tisto leto že porabili in v novi službi si pač koristil še preostanek.
Ma nisem lih sigurna samo se mi zdi,da če je delavec zaposlen v firmi vsaj šest mesecev in en (1) dan, da mu pripada cel regres!
Se pravi, če ga boste po šestih mesecih dali stran mu pripada sorazmerni del, če pa ostane pri vas mu pripada cel regres!
Kot sem že zgoraj napisala nisem sigurna zato me ne držat za besedo!
to je veljalo po starem zakonu, ki je bil letos spremenjen.
zdaj veljajo sorazmerni deleži
kar se pa tiče dopusta: vsak delodajalec ti je dolžan omogočiti izkoriščenje celotnega dopusta, ne vem zakaj bi moral novi delodajalec plačevat dopust delavcu, ki bi ga moral izkoristiti še v prejšnji firmi.
če menjaš službo 1. maja, pač v stari službi pokoristiš dopust, ki ti tam pripada, če ti delodajalec tega ne želi omogočit, ti ga pa izjemoma lahko tudi izplača.
Nič več…
69. člen ZDR 2007
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.
162. člen ZDR 2003
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.
Forum je zaprt za komentiranje.