Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Koliko dopusta mi pripada?

Koliko dopusta mi pripada?

Pozdravljeni,

za to leto sem dobila 20 dni plačanega dopusta, zaposlena sem za polovični delovni čas. Imam skoraj 6 let delovne dobe, 4 leta pri trenutnem delodajalcu. Nekje sem prebrala, da delavcu za 1-4 let delovne dobe pripada 1 dodaten dan, za 5-10 pa dodatna dva dneva. Ali to velja za vse ali samo v nekaterih primerih? Ali je pod delovno dobo mišljeno celotna delovna doba ali samo ta pri trenutnem delodajalcu?

V službi pravijo, da je odločba pravilna in mi pripada samo 20 dni, 21 bi mi pripadalo v primeru, če bi bila pri trenutnem delodajalcu zaposlena več kot 5 let. Mi je pa malce čudno, ker je sodelavka dobila odločbo za 21 dni, pa delam pri tej firmi jaz dlje kot ona (ampak ona za razliko od mene dela za polni delovni čas). Ne želim pa uporabiti tega podatka kot argument, raje bi izvedela, kako točno se to računa, ali je to odvisno od firme do firme ali je za vse zakonsko enako?

Pa še nekaj – delam tudi vsako drugo soboto, sicer za tri ure – pa vendar sem nekje prebrala, da se v primerih, ko je delovni teden daljši od 5 dni, teh osnovnih 20 dni podaljša.

Lep pozdrav

A mi lahko nekdo vsaj svetuje, kjer bi lahko to izvedela? Katere člene moram poiskati in prebrskati? 🙂

Panožna kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca in morebitna Podjetniška kolektivna pogodba.

Se pravi, konkretneje, osnova je v zakonu o delovnih razmerjih, minimalni dopust, potem so še dodatki v tem zakonu (na otroka, na invalidnost ..), ugodneje za delavca je lahko še v panožni kolektivni pogodbi (npr. za trgovino, za gradbeništvo, za obrt in podjetništvo, za zdavstvo???)oz. morebiti celo v vaši pogodbi o zaposlitvi, oz. v internih aktih podjetja (tu torej lahko le več in ne manj od zakona).

Poglejte pa na vašo pogodbo o zaposlitvi, na katero kolektivno pogodbo se sklicuje, če se sploh?

Morda ima kolegica otroka, morda ima zahtevnejše del. mesto??

Pozdravljeni,

mišljena je skupna delovna doba. Upoštevajo se še delovni pogoji, zahtevnost dela, število otrok…
V kateri dejavnosti pa ste prosim zaposleni ?

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close