Koliko dopusta mi pripada?
narobe, pri novem delodajalcu se bo ugotovil celoleten dopust po njihovih kriterijih in od tega odštel že porabljen dopust pri prejšnjem delodajalcu. tako ugotovljen dopust pa ne sme biti višji od sorazmernega deleža, ki ti pripada v novem podjetju.
kar je v primeru, da je bil prvi delodajalec bolj radodaren z dopustom… slabo.
narobe, pri novem delodajalcu se bo ugotovil celoleten dopust po njihovih kriterijih in od tega odštel že porabljen dopust pri prejšnjem delodajalcu. tako ugotovljen dopust pa ne sme biti višji od sorazmernega deleža, ki ti pripada v novem podjetju.
kar je v primeru, da je bil prvi delodajalec bolj radodaren z dopustom… slabo.[/quote]
69. člen ZDR 2007
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Vsak sorazmeren del po svojih kriterijih.
Barca (ali kdorkoli drugi),
kaj pa, če ti prejšnji delodajalec ni odobril izrabe sorazmernega dela dopusta, ker bi to ogrozilo delovni proces? Meni na primer ga ni odobril, ker sem morala v 30-dnevnem odpovednem roku uvajati novega delavca. Tako sem koristila samo 3 namesto 12 dni. Koliko dopusta “prenesem” k novemu delodajalcu? Mi tistih 9 dni propade?
Kako pa je z regresom za letni dopust? Mi ga bo prejšnji delodajalec izplačal le za 3 dni ali za 12 dni, kolikor je sorazmerni del glede na čas, ko sem delala pri njemu? Je v tem primeru sploh kakšna povezava med dnevi izkoriščenega dopusta in izplačilom regresa?
Hvala za odgovor.
Vsak delodajalec ti bo izplačal za vsak mesec dela pri njem po 1/12 letnega regresa (menjava službe npr.1.6. -> za 5 mesecev znese to 5/12).
Regres je vezan na pravico do dopusta in ne do dejanske izkoriščenosti le-tega.
Tudi dopust ti bo nov delodajalec določil sorazmeren, torej 1/12 letnega dopusta za vsak mesec (menjava službe npr.1.6.->za 7 mesecev to znese 7/12 dopusta, ki bi ti pripadal pri novem delodajalcu za celo leto).
Neizkoriščen dopust (sorazmeren del, ki ti pripada) pa naj ti star delodajalec izplača, ob prenehanju delovnega razmerja je dovoljeno izplačati odškodnino za to.
Barca, hvala še tukaj.
Bom pa še tukaj zastavila eno vprašanje (enako kot na forumu Delovno pravo in zaposlitev) – te prosim za odgovor tukaj ali tam, kjer boš pač prej:
Ali lahko od starega delodajalca terjam odškodnino tudi naknadno, ko je pogodba o zaposlitvi pri njemu že prekinjena? Ali bi se morala o tem z njim že prej dogovoriti? Upam, da mi ni že pretekel kak rok.
O super! Hvala.
Torej ne gre za nek sporazumni dogovor med mano in njim (s čimer se on seveda ne bi strinjal, saj špara povsod), ampak za njegovo obveznost do mene, da mi dopust izplača. Je višina odškodnine za 1 dan dopusta obvezno enaka znesku, ki ga dobim, kadar sem 1 dan na dopustu?
Potrdilo o tem, koliko dopusta sem izrabila, mi mora še dati.
Forum je zaprt za komentiranje.