Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev koliko dopusta mi pripada

koliko dopusta mi pripada

Pozdravljeni,

Imam vprašanje o dopustu za leto 2009. V letu 2008 sem bila na bolniški od 1.1.08 do 20.4.08. Od 21.4.08 do 22.7.09 pa sem bila na porodniški. Od 22.7.09 delam in sem zaposlena za nedoločen čas od leta 2005 pri istem delodajalcu. Zanima me koliko dopusta mi pripada za leto 2009 in do kdaj ga lahko koristim?
Prosim, če mi pojasnite tudi kaj točno pomeni 163. člen zakona o delovnih razmerjih (3. točka).

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Bety

Iz leta 2008 se ti je prenesel cel dopust minus 10 delovnih dni (če imate 40 urni delavnik), ampak bi ga morala pokoristiti do 30.6.2009. Torej ti je propadel.

Za leto 2009 ti pripada ves dopust.

Razlaga člena: ker si zaposlena že od leta 2005 za nedoločen čas pri istem delodajalcu se to smatra, da si ‘delala’ več kot pol leta. Ta beseda se ne nanaša na fizično prisotnost na delovnem mestu.

Še moj komentar: Ta beseda bi se morala nanašati na fizično prisotnos na delovnem mestu. Ker če delavca celo leto ni, se mi zdi nesmisleno, da mu mora delodajalec plačati regres in omogočiti izrabo dopustu. Saj delavec ni ustvaril nič, kasiral pa je. (pa ne leti to osebno na tebe, ampak na splošno).

Sem pozabla dodati, da moraš letošnji dopust porabiti do 30.6.2010.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close