koliko dopusta mi pripada! prosim pomagajte!
lep pozdrav!
lepo vas prosim za pomoč in sicer koliko dopusta mi pripada po zakonu!? delodajalko sprašujem že 2 meseca pa ni in ni odgovora!!!!
in sicer:
1 pogodba je bila sklenjena od 1.4.2008 do 30.9.2008
2 pogodba je bila sklenjena .. 1.10.2008 do 30.9.2009
ampak od tega sm delala samo od 1.4.2008 do sredine 8 meseca 2008, od 8 meseca dalje sem pa v komisijski bolniški zaradi rizične nosečnosti!
drug mesec 26.3.2009 nastopim porodniško in kej vem da se tam nek do 6 meseca lahka ponuca lanski dopust bi ga rada izkorista ,kr pol bi se pa nej zbrisal!!!??
ampak od delodajalke pa sploh ne dobim odgovora! zato vas lepo prosim če mi pomagate!
imam pa že enega otroka… pa kolikor vem ti pripada tudi na otroka 1 dan na leto!!??
v naprej se vam zahvaljujem!
lep pozdrav!
dopust… tako je navedeno v moji pogodbi!
delavki pripada pravica do minimalnega letnega dopusta v trajanju 4 tednov. delodajalec v začetku vsakega koledarskega leta odmeri konkretno dolžino letnega dopusta v skledu s kolektivno pogodbo dejavnosti gostinstva in turizma slovenije.
v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi po volji ali krivdi delavke ter v primeru sporazumne razveze pogodbe o zaposlitvi pripada delavki 1/12 letnega dopusta in regres za letni dopust za vsak mesec delovnega razmerja pri delodajalcu v tekočem koledarskem letu.
živjo,
pripada ti cel dopust za leto 2008 in cel za leto 2009, ker je bilo delovno razmerje sklenjeno za več kot 6 mesecev, prav tako ti pripada cel regres za lani in letos. Za leto 2008 si ga verjetno že dobila. Seveda za otroka ti pripada dodatni dan dopusta!
Po zakonu je tako, vsaj za trgovino, pa mislim, da je v gostinski ravno tako, da moraš 2 tedna izkoristiti v letu v katerm ti je dopust dodeljen, drugače ti ta dva tedna lahko vzamejo. Priporočam, da tako lanski kot tudi letošnji dopust izkoristiš v celoti, pred nastopom porodniškega dopusta, drugače ti bo res propadel.
LP,
ZA LETO 2008 TI PRIPADA CEL DOPUST, SAJ SI DELALA VEČ KOT 6 MES. POGLEJ ZDR 161 ČLEN. OZ OD 159 ČLENA DO 165. VSE PIŠE.
TUDI ZA LETO 2009 TI PRIPADA CEL DOPUST, KER SI V DELOV. RAZMERJU VEČ KOT 6 MESECEV. TUDI REGRES TI PRIPADA CELOTEN. SIGURNO!!! PAZI DA TI NE BODO DALI SORAZMERNEGA ZA 9 MESECEV. NE IN NE. ZADNJI ROK ZA IZPLAČILO JE 1.11. TEKOČE LETO ( TČ. 2009).
Osnova za dopust je 4 tedne.
To pomeni, če se dela 5 dni na teden, je to 20 dni, če pa se dela 6 dni, je to 24 dni.
159. člen Zakona o delovnih razmerjih
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
Odvisno, lahko cel dopust, lahko sorazmerni del, minimalna dolžina dopusta je določena v zakonu, glej 159. člen in sledeče v Zakonu o delovnih razmerjih, imaš ga na internetu, kaj več pa morda v kolektivni pogodbi, če je veljala za podjetje.
Se pravi, ali si bil od 1.1.2012 do 30.4.2012 zaposlen ali nezaposlen? In za katero podjetje se gre oz. kaj ima registrirano kot glavno dejavnost? Lahko tudi pogledaš v pogodbo o zaposlitvi, če so se sklicevali na kako kolektivno pogodbo.
1. Se pravi, pripada ti cel dopust in cel regres za leto 2012.
2. Zdej kolk dni dopusta točno, je pa odvisno od razno raznih okoliščin. Zagotovo pa najmanj štiri tedne, tj. 20 delovnih dni oz. 24, če si delal tudi ob sobotah.
3. Zagotovo ima podjetje na Ajpesu registrirano samo eno glavno dejavnost in po tisti gledaš za kolektivno pogodbo.
Forum je zaprt za komentiranje.