Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko časa živijo mačke?

Koliko časa živijo mačke?

Vprašanje v naslovu …

Moje mačke so vse živele do smrti ?

13, 14 let.

Nekatere do 15, 16, 17 let.

Imaš pa redke izjeme, ki umrejo stare čez dvajset let. Čeprav vsaj jaz osebno še nisem slišal od nikogar, ki bi mu mačka umrla pri 25 ali več letih.

15 let sigurno če nimajo kakšne bolezni, ena moja mucka je bila stara 23 let ko je umrla.

Odgovor na objavo uporabnika
Kokoši anonimno, 02.12.2023 ob 12:13

13, 14 let.

Nekatere do 15, 16, 17 let.

Imaš pa redke izjeme, ki umrejo stare čez dvajset let. Čeprav vsaj jaz osebno še nisem slišal od nikogar, ki bi mu mačka umrla pri 25 ali več letih.

Jaz  poznam primer, ko je mačka živela  26 let in poginila naravne smerti… sedaj veš.

Nasa dva sta zivela 17 in 18 let. Oba sta umrla zaradi odpovedi ledvic. Zdaj imamo eno, ki naj bi po veterinarjevo imela levkemijo in naj bi umrla pred 4 leti, a nic ne kaze, da ji kaj fali. Kmalu bo imela 8 let. Vsi trije notranji in zunanji macki, to je, grejo ven, kadar zelijo.

Samo zunanji macki poginejo veliko prej.

Naša prejšnja je blia 19,2 leti. Notranje zaunanja. Zadnjih 9mesecev je bila slepa, smo jo imeli oz. je bila samo noter.

Neki stranki je maček poginil sar čez 21 let.

odvisno od vec faktorjev, 02.12.2023 ob 12:25

Nasa dva sta zivela 17 in 18 let. Oba sta umrla zaradi odpovedi ledvic. Zdaj imamo eno, ki naj bi po veterinarjevo imela levkemijo in naj bi umrla pred 4 leti, a nic ne kaze, da ji kaj fali. Kmalu bo imela 8 let. Vsi trije notranji in zunanji macki, to je, grejo ven, kadar zelijo.

Samo zunanji macki poginejo veliko prej.

Sam večina mačkov v okolici kot vidim umre zaradi odpovedi ledvic. Zakaj to?

Peter pan, 02.12.2023 ob 12:19

Jaz  poznam primer, ko je mačka živela  26 let in poginila naravne smerti… sedaj veš.

Ta mačka bi bila potem na svetovni listi rekordov. Ker lista najstarejših mačk na svetu se konča pri 26 letih. Tako da strokovnjaki bi gotovo radi govorili z lastniki te mačke.

13 – 20 let.

Naša je odšla v gozd pri 17h… in je ni bilo več nazaj.

Moja je umrla ko sem imel 90 let.

Dobila, nabavila mačko pred pol leta. Sedaj ima mačka 1 leto. Še najmanj 12-13 let?  !!

Kokoši anonimno, 02.12.2023 ob 12:49

Macke so znane po tem, da premalo pijejo, zato tudi njihov urin ful smrdi. Druga stvar so beljakovine, ki so glavna macja hrana in obremenjujejo ledvice. Ce se stvar pravi cas odkrije, se da ublazit.

Macke je treba hranit z mokro hrano in jih dobesedno silit pit.

No, 17 let in odoved ledvic je vseeno dolga zivljenjska doba in bi lahko odpovedal tudi kak drug organ.

.

V veliki meri prehrana. Macke so izvorno puscavske, oziroma polpuscavske zivali, zato ne pijejo veliko. Vodo v naravi dobijo s hrano. Hisne macke po vecini jedo suho hrano, torej bi morale vec piti, a ne. Poleg tega je trgovinska hrana za macke precej slana, kar dodatno skodi ledvicam. Vsi nasi macki so (bili) iz druge roke (iz zavetisca, od slabih lastnikov in zadnja od neznano kje), zato je skoraj nemogoce spremeniti njihove prehrambene navade.

hči je nabavila, 02.12.2023 ob 13:18

Dobila, nabavila mačko pred pol leta. Sedaj ima mačka 1 leto. Še najmanj 12-13 let?  !!

Verjetno nekaj takega. Malo a ne? 🙁

rok-1, 02.12.2023 ob 13:05

13 – 20 let.

Naša je odšla v gozd pri 17h… in je ni bilo več nazaj.

“rok-1” kako si to prenesel? To negotovost, ko se ni dalo posloviti od nje? 🙁

P.S.:

Zahvaljujem se “premalo vode” in “odvisno od več faktorjev” za odgovora. Verjetno bosta komu koristila.

Danes se je poslovila, 17 let

Odpoved ledvic tudi zaradi wiskas in podobne hrane, eden gor sprašuje..

Kokoši anonimno, 02.12.2023 ob 13:25

“rok-1” kako si to prenesel? To negotovost, ko se ni dalo posloviti od nje? 🙁

P.S.:

Zahvaljujem se “premalo vode” in “odvisno od več faktorjev” za odgovora. Verjetno bosta komu koristila.

Slabo. Vsi domači. Smo jo še kar nekaj dni iskali, a je nikoli nismo našli čeprav smo vedeli kje v tistem gozdu je imela priljubljene kotičke.

Še vedno se spomnim in gledam okrog sebe če zavijem kdaj tja – pa je že precej let nazaj.

Mačji rekordi so blizu 40 let…

26 let je precej redka, vendar ne nemogoča starost. Večina mačk ne umre naravne smrti.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_cats#:~:text=Creme%20Puff%20(1967%E2%80%932005),2022%20at%20nearly%2027%20years.&text=Ref.&text=Age%20reported%20as%2026%20in,33%20at%20death%20in%201998.

rok-1, 02.12.2023 ob 15:35

Slabo. Vsi domači. Smo jo še kar nekaj dni iskali, a je nikoli nismo našli čeprav smo vedeli kje v tistem gozdu je imela priljubljene kotičke.

Še vedno se spomnim in gledam okrog sebe če zavijem kdaj tja – pa je že precej let nazaj.

Razumem.

Jah lej, saj veš kaj je najbolj verjeten razlog njene smrti. Nekam se je zavlekla, ko je prišel njen čas. Ni redko, da mačke to naredijo. Nekatere pridejo domov, ko umirajo, druge pa si poiščejo miren kraj za smrt. Verjetno se ji ni nič slabega zgodilo.

Njena duša, ali zavest, kakorkoli želiš reči je odšla in ji je odleglo. In jo boste spet videli, saj veš kdaj.

Peter Pan944, 02.12.2023 ob 15:43

Mačji rekordi so blizu 40 let…

26 let je precej redka, vendar ne nemogoča starost. Večina mačk ne umre naravne smrti.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_cats#:~:text=Creme%20Puff%20(1967%E2%80%932005),2022%20at%20nearly%2027%20years.&text=Ref.&text=Age%20reported%20as%2026%20in,33%20at%20death%20in%201998.

Vsekakor starost, ki bi zanimala strokovnjake. Saj 26 letnice pridejo na lestvico najstarejših mačk.

Najstarejša je imela 39 let. Pri psih takšnih starosti ne najdeš in niso mogoče.

Ker jejo samo brikete. Mačke želi malo pijejo, če jih ne hranimo z več mokre hrane nastradali prvo ledvica. Enako oz. Še huje je z zajčki

Kokoši anonimno, 02.12.2023 ob 16:16

Vsekakor starost, ki bi zanimala strokovnjake. Saj 26 letnice pridejo na lestvico najstarejših mačk.

Najstarejša je imela 39 let. Pri psih takšnih starosti ne najdeš in niso mogoče.

V španiji živi pes star 36 let. Bil najdenček.

Moje muce so umrle pri 19, 21 in zadnja 17. Trenutno imam2  13 letnika doma 🙂

Ravno zaradi pogostosti kronične odpovedi ledvic sem sama mačko vedno hranila deloma z mokro, deloma z briketi, s tem, da sem mokri hrani vedno dodala malo mlačne vode, ma je spila vsaj malo, vsak dan, pazila, da je dobivala kvalitetno hrano, ne raznih Whiskas in podobnega preslanega in presladkega pofla (jim je pa všeč, ja, ravno zaradi okusa)…

No, na koncu je odšla po 12-ih letih zaradi raka na jetrih… ?

Predvidevam, da so mešanci bolj zdravi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close