Koliko časa so školjke užitne ?
V nedeljo imava z možem povabljene prijatelje, skupaj bomo pripravljali školjke na buzaro. Školjke – dagnje sva dobila od znancev s Primorske, malo nepričakovano, že včeraj (2 kg jih je bilo nabranih v sredo, 2 kg pa v četrtek). Zdaj pa se nama postavlja vprašanje ali bodo v nedeljo te školjke sploh še užitne ? Trenutno jih imava spravljene v hladilniku. Ali bi bilo bolje da jih dava v zmrzovalno skrinjo ?
Najlepša hvala vsem že vnaprej za odgovore. Z možem naju namreč skrbi da se naše nedeljsko srečanje ne bo zaključilo s kakšno zastrupitvijo.
Jem samo od istega dne nabrane. S skoljkami in ribami ni, da bi vzel na lahko.
Kako lahko se mogoce stvar resis? Ce so se zaprte, jih danes daj v lonec in pojejta nekaj buzare vidva. Kkar se ne odpre, vrzi stran. Ostalo izlusci in poskusi zamrzniti takoj.
Potem jih imas lahko za kaksno rizoto ali omako za testenine.
Pa se to si skoraj ne bi upala. Mogoce sem malo panicna…se vedno bolje, kot da bi bilo kaj hujsega.
V vseh letih svojega gospodinjstva pri nas se ni bilo nobene okuzbe s hrano
in sem kar vesela.
Lep pozdrav Babi
Se pridružujem mnenju ostalih. Še s “svežimi” imaš lahko probleme.
Jaz jih ne bi delala – še danes ne več! Školjke začnejo proizvajat ene vrste strup, ko so dalj časa na suhem. Nisem strokovnjak, zato ne znam razložit kakšnega, a tako so meni povedali.
Moj mož je ribič in točno vem, da je riba, ki jo prinese 300% sveža (sladkovodna ali morska). A največ kar počaka v hladilniku je preko noči
Forum je zaprt za komentiranje.