Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Koliko časa so školjke užitne ?

Koliko časa so školjke užitne ?

V nedeljo imava z možem povabljene prijatelje, skupaj bomo pripravljali školjke na buzaro. Školjke – dagnje sva dobila od znancev s Primorske, malo nepričakovano, že včeraj (2 kg jih je bilo nabranih v sredo, 2 kg pa v četrtek). Zdaj pa se nama postavlja vprašanje ali bodo v nedeljo te školjke sploh še užitne ? Trenutno jih imava spravljene v hladilniku. Ali bi bilo bolje da jih dava v zmrzovalno skrinjo ?

Najlepša hvala vsem že vnaprej za odgovore. Z možem naju namreč skrbi da se naše nedeljsko srečanje ne bo zaključilo s kakšno zastrupitvijo.

Uh, školjke se mi zdijo precej delikatna zadeva. Jaz osebno jih po petih dneh ne bi jedla, še manj pa ponujala gostom. Z zamrzovanjem školjk pa nimam izkušenj. Jih imam sicer zelo rada, poznam pa dva grda primera zastrupitev in sem zelo previdna z njimi.

meni se zdi predolgo!! dan-dva maksimalno,ce so res sveze-t.j.se zaprte…
ne vem, jaz ne bi reskirala!! lp petra

Školjke jemo samo na morju – zjutraj gre “žrtev”v nabavo in za kosilo so na mizi. Tako delikatne zadeve jaz ne bi hranila več kot dan dva. Pravzaprav še to ne.

Vprašanje je tudi, kdaj so bile školjke sploh nabrane…lahko jih je že prijatelj imel 2 dni doma.
Školjke se lahko zamrznejo samo čisto sveže in to s ŠOK KOMORO ne z tvojim navadnim zamrzovalnikom.
Ni za reskirat.

Jem samo od istega dne nabrane. S skoljkami in ribami ni, da bi vzel na lahko.

Kako lahko se mogoce stvar resis? Ce so se zaprte, jih danes daj v lonec in pojejta nekaj buzare vidva. Kkar se ne odpre, vrzi stran. Ostalo izlusci in poskusi zamrzniti takoj.
Potem jih imas lahko za kaksno rizoto ali omako za testenine.
Pa se to si skoraj ne bi upala. Mogoce sem malo panicna…se vedno bolje, kot da bi bilo kaj hujsega.

V vseh letih svojega gospodinjstva pri nas se ni bilo nobene okuzbe s hrano
in sem kar vesela.

Lep pozdrav Babi

Zastrupitev s školjkami ni nič kaj prijetna zadeva.
Toplo odsvetujem.
Raje zavrzite, vaše zdravje je dosti bolj pomembno, školjk bo še!

Se pridružujem mnenju ostalih. Še s “svežimi” imaš lahko probleme.

Jaz jih ne bi delala – še danes ne več! Školjke začnejo proizvajat ene vrste strup, ko so dalj časa na suhem. Nisem strokovnjak, zato ne znam razložit kakšnega, a tako so meni povedali.

Moj mož je ribič in točno vem, da je riba, ki jo prinese 300% sveža (sladkovodna ali morska). A največ kar počaka v hladilniku je preko noči

… ups, narobe prisnila:))))))) ….

nadaljujem…

… preko noči. Najkasneje zjutraj gre riba v skrinjo (se je navadil, pa jo spuca že na vodi), a ponavadi se “žrtvujem” tudi ob poznih urah in vstanem da zrihtam.

u četrtek sem dobu dagnje direktno iz morja od prijatelja ribiča in jih dal v skrinjo neočiščene približno 10 kg tu ni panike ne če jih dons nardim prosim za odgovor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close