koleraba
Nareži jo na kocke ali na tanke lističe, pokuhaj v slani vodi, potem v drugem loncu na malo maščobce daj drobtine, potem gor vrzi ocejeno kolerabo, zalij s malo mleka in malo vode od kuhanja, soli in popraj in priloga k mesu ali krompirju je tu…….lahko dodaš malo kisle ali sladke smetane, če se ti ravno valja po hladilniku…..je še bolj okus…..
No obljubila sem, da bom, ko se vrnem, napisala recept za kavro – notranjsko jed iz kolerabe in krompirja. V originalu se da še fižol, vendar pri nas ga nektari ne marajo, zato ga ne dajem.
Količinsko ne bom pisala, ker vedno delam po občutku. Približno 3-4 kolerabe (lahko tako podzemne kot nadzemne, lahko oboje, še bolje), 2-3 korenje (lahko tudi rumenega), sol, poper, jaz dam bio zelenjavno kocko, vode pribl. 1,5 l (raje manj, ker se jo potem lahko doda). Če imam, včasih dodam tudi olupljene bučke. Bom pa enkrat poskusila tudi z rdečo peso, ki jo slučajno imam. To damo kuhat in kuhamo do mehkega. Med kuhanjem dam tudi čebulo in česen – nalahko prepražena, včasih pa kar surova. Hkrati damo posebej kuhati krompir, ki ga narežemo na koščke in skuhamo kot običajno (niti ga ni potrebno soliti).
Ko sta koleraba in korenje skuhana, lonec odstavimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Sama dodam nato še par žlic paradižnikove mezge, da dobi takšno bolj rdeče-rjavo barvo. Krompirju odlijemo vodo in ga vržemo v lonec s kolerabo, dodamo lovor in še kakih 10 minut kuhamo in mešamo. Masa mora biti gosta kot golaž. Čisto na koncu dam jaz še koruzo v zrnu (iz konzerve), poskusim, če je zadosti slano, dam žlico petršilja ali zelene. In kavra je narejena.
Torej bistvo kavre je, da je to gosta jed. Kolerabo in korenje zmiksamo, krompir pa ostane cel!
Pa dober tek!
O nadzemni kolerabi:
najraje jo imam v kockah, malo sesekljane čebuke poprazim – zelo rahlo in dodam kolerabo in tudi na kocke narezan korenček. To pokrito na mali toploti dušim, toliko da je ravno prav za pregrizniti, dodam malo masla in sesekljan petršilj. Za moje je to najboljša priloga k mesu.
Ali boš poskusila ? LP E.
P.S. tej kolerabi lahko dodaš tudi narezano papriko, zelje, olupljen paradižni (tega bolj proti koncu dušenja) itd. Za oreh, ali malo več na koncu dodanega masla izredno izboljša okus.
O nadzemni kolerabi:
najraje jo imam v kockah, malo sesekljane čebuke poprazim – zelo rahlo in dodam kolerabo in tudi na kocke narezan korenček. To pokrito na mali toploti dušim, toliko da je ravno prav za pregrizniti, dodam malo masla in sesekljan petršilj. Za moje je to najboljša priloga k mesu.
Ali boš poskusila ? LP E.
P.S. tej kolerabi lahko dodaš tudi narezano papriko, zelje, olupljen paradižni (tega bolj proti koncu dušenja) itd. Za oreh, ali malo več na koncu dodanega masla izredno izboljša okus.
Mi iz nje delamo šaro ( nevem če je že katera napisala, nisem brala odgovorov)
Na kocke narezano kolerabo , krompir in korenje dam kuhat v ekonom lonec z že prej malo pokuhanimi svinjskimi parklji( vodo zliješ stran) kuhaš kot govejo juho ( da ene 15 minut piska ekonom) In jed je gotova.
Parklje mi ponavadi še malo zapečemo na ponvi šaro pa pojemo kot juho.
LP
Moj recept za jed s kavro pa je tak, da na maščobi prepražim čebulo, dodam na kocke narezano kavro /kolerabo/ , nato na kocke narezan krompir, korenje, fižol v zrnju, dodam tudi česenj v kosu, nato peteršilj, malo luštreka, sol, poper in še nekaj svinjskega – prekajena rebrca, ali kranjsko klobaso, malce popra, pa če je potrebno tudi malo vegete. Vse skupaj vržem v ekonom in kuham. Po vsem tem pa odprem lonec in notri je prečudovita jed. Dober tek!!!
Forum je zaprt za komentiranje.