Kolac iz jabolk in marcipana
V petek sem v casopisu Dagens Nyheter (Dnevne novice, kot nase Delo) nasla recept za jabolcni kolac z marcipanom, ki se mi je zdel zelo simpl in sem ga sla v soboto takoj spect. Rezultat je bil TAKO dober, da to nujno morate sprobat :))). In sicer gre stvar takole:
Kolac iz jabolk in marcipana
1 plosca listnatega testa
4-5 jabolk
100 g marcipana
50 g mandeljnov, narezanih na listice
1 jajce
malo sladkorja
Listnato testo razvaljamo malo vecje kot pekac (tako da imamo malo roba), nanj nadrobimo marcipan in cez to nalozimo jabolka, narezana na tanke krhlje. Ce so jabolka kisla, cez posujemo kaksno zlico sladkorja, na vrh pa narezane mandeljne. Robove testa namazemo s razzvrkljanim jajcem. Pecemo 15-20 min na 200 C.
Pa se slikca:
Dajte probat, res je MEGA, kako se okusa jabolk in marcipana dopolnjujeta.
Ja Babi, morm povedat, da mi je marcipan res krasno uspel. delala sem ga po tvojem receptu, le da sem dala na 130 g mandljev 90 g sladkorja-mletega. jaj, in še nekaj kaplic esence vanilija+maslo. Mandlje sem pred mletjem popražila, da so porjaveli in je prijetno dišalo po Božiču. NAslednjič tega ne bom delala ker res ni potrebno, vendra mi vseeno ni žal zaradi omamnega vonja.
Vsi, res vsi so bili navdušeni nad marcipanom – bil je pa zato bolj rjavkaste barve, ker sem mandlje pražila.
Punce, res vam povem – poskusite ta marcipan! Ne bo vam žal…..
Sem slišala, da je menda obupno drag v trgovini, tako da se vam res splača ga naredit doma, pa še točno veste kaj boste dale noter.
Aja, marcipanove kroglice, na vrhu navzkrižno zarezane (izgledale so kot mini mini bombetke), sem postregla skupaj s pečenimi in nadevanimi jabolki, vanilijevo omako (samo 1 rumenjak – tako, za barvo) in cimetom.
Nadev sem naredila kar tako po okusu, kar mi je prišlo pod roke.
Če koga zanima, lahko napišem recept. Glede na to, da je bila celotna sladica pripravljena brez skoraj čisto maščobe, je bila “obupno fantastična”.
LP
Zala
Hej,Zala! Cestitam!
Bili so casi,ko nismo imeli sadovnjaka in marcipan je bil meni nekaj tako dobrega in carobnega kot se samo ingver.To dvoje se mi je usedlo v glavo ze nekje pri 10 letih iz raznih knjig. Pa kardamom je tudi nekaj idsecega!
Potem sem za 15. rojstni dan dobila majhno bonboniero od sosolke,ki je zivela v Trstu.V Kopru je bila v dijaskem domu.Takrat se nismo mogli hoditi cez mejo. Ne bos verjela,to plocevinasto skatlo imam se danes za razne sukance.Ko jo odprem,se mi zdi,da se vedno disi .Notri so bili razni plodovi iz marcipana.
Kasneje sem vedno pred prazniki v Trstu narocila ze narejen svez marcipan,res pravi in cuvala to krasno maso do uporabe.
Ko smo dobili sadovnjak,smo na mojo zeljo najprej zasadili mandljevce in na sreco so to drevesa,ki hitro rodijo.Prvi plodovi so se spremenili v marcipan. Moz v sali rece,da nimam miru,dokler se zadnji manedeljn ni v kosari.Pa ni tako lahko obirati,oziroma klestiti! Ni res:nekaj pustim za vevericke,tiste z mehko lupino,pa pojejo ptice,ko so se mlecni in nismo se uspeli nobenega pokusiti. Vse lepo visi na vejah in ko odtrgas plod,je v lupini majhna luknjica in vse prazno. Mi smo pa nalasc eno drevo zasadili tako,da bomo kar s prsti strli lupino. Figo!!
Zato sem pred srecanjem takoj zagrabila,ko je ena od bralk napisala Primozu,da bi raje naredila rolado z marcipanom kot suhe piskotke.
Ze beseda Marcipan je nekaj tako lepega in sploh vse,kar je z mandeljni
poroceno.
V Toscani imajo krasna mandljeva peciva.
Zdaj se meni pecejo Ursina jabolka z marcipanom. Disi!!! Sem pa res hecna babi. Lepo se imej!
Bom porocala,ce bo kaj ostalo. Lep vecer Babi
Zala, to se tako fino slisi, da bi jaz definitivno prosila za recept.
Kar se pa marcipana tice, morata pa obe z Babi enkrat priti sem: Svedi so nori na marcipan. Skoraj ne poznajo peciva, ki ga ne bi vsebovalo (ok, razen cimetovih struck, pa poleti raznih tortic iz jagodicja :).
A veste, da zdajle rahlo snezi? :))) Prvic letos. Saj ne, da bi se kaj prijelo in tudi je samo delno oblacno, pa imamo hkrati malo soncka in malo snegca.
Hej,Ursa! Vceraj so bila jabolka z marcipanom;veselje je bilo gledati,kako so in smo popapali.Imam se malo za sestro.
Saj v knjigah severnjakov je vedno omenjen marcipan,od tod moje predstave o tej dobroti iz otroskih let.
Polenovka-posusena! Seveda, tega Svedi ne rabijo.Jug Evrope se je pa znasel in to posusil v pravo trdo poleno.Zdaj v Italiji prodajajo tudi nasoljeno lepo ocisceno polenovko.Je pa meni boljsa tista suha,ki jo moras malo potolci in namakati in kuhati in ocistiti in potem narediti na razne nacine.
Pri nas se dolgo ne bo snega,ce sploh bo za vzorec,kot cudez.
Lep pozdrav na sever Babi
Joj,Tinkara! Je to tista potica,katere testo z nadevom moramo prerezati od sredine proti obodu v obliki kriza in obod ostane cel,potem jo pa umetelno zavijamo in polozimo v model,da kar vrtis eno klobaso na drugo?(ne znam drugace povedati-imam opis v Hanerjevi Oh ta dobra kuha)
Vsako leto si obljubim,da bom poskusila,pa mi zmanjka poguma!
Bi nam tvoja tascica lahko razkrila to dobroto za veliko zahvalo?
Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.