Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kokice – slavisti

kokice – slavisti

danes sem nekaj brkljala po netu in se mi je porodilo vprašanje ali obstaja slovenska beseda za kokice?….saj veste, tista napihnjena koruza, ki jo grizljamo pred tv-jem?

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Pokovka naj bi bil slovenski izraz, čeprav v sskj ni not.

torej nimamo besede za ekspandirano koruzo?

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Pa ekspandirana koruza! Evo! 🙂

V trgovini: “Eno zavoj ekspandirane koruze, prosim.”

Hahaha…

mah……ekspandirana koruza je kar nekaj……….

Zamisli si…..otroci bi nekaj grizlajli in jaz jim rečem: Srčki, a bi jedli ekspandirano koruzo?……..

Hecno….

🙂

Resno me zanima…ali obstaja slovenska besda za EKSPANDIRANO KORUZO oz. kokice (v ne vem katerem jeziku)?

V slovarjih na najdi.si je pokovka = popcorn.

mene zanima če se jo da najti SSKJ?….torej med slovenskimi besedami?

Joj, svašta. Ženska, sej ti je ena odgovorila, da ne. Pa kaj je zdej to problem? Za milijon stvari ni prevodov, v čem je fora?

V slovenskem pravopisu je pokovka, SSKJ pa je malo starejšega letnika, zato verjetno izraza ni notri.

Kot je rekla ug, v najbolj merodajnem od vseh:
http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression=pokovka&hs=1

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

V bistvu ni fore….me pač zanima, jaz nisem slavistka, nekateri/e, ti pa si očitno naspidirana…..ne beri tem, ki te ne zanimajo, ne beri avtorjev, ki te iritirajo……..

Kot je rekla ug, v najbolj merodajnem od vseh:
http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression=pokovka&hs=1%5B/quote%5D

hvala, čeprav enačenje pokovke in koruze men ne potegne….namreč ne moreš iz vsake koruze narediti kokic…….ampak vseeno hvala……

Koruzne razpočke.

:))))

Ni enačena. Če pogledaš link, je pravilen izraz “koruza pokovka”.

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Slovar pravopisa najverjetneje v prvi vrsti ni zastavljen kot razlagalni, ampak normativen.

zanimivo….ok, od danes naprej ne jem kokic, ampak koruzo pokovko:)))))))

p.s.: koruza pokovka je vrsta koruze ali ekspandiran izdelek in tele koruze?

wildwind…ti se kar besede “kokice” drži in ne bo nobenih slovničih zapletov 😛

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

vem, ampak vsake toliko je treba forumskim slavistom kakšno zapleteno vprašanje postavit:)))))))))))

griskam kokice in tipkam:)

Knjižni izraz je pokovka oz. koruza pokovka.

V SSKJ je ni, ker je prestar. Pravopis je novejši, ampak njegova funkcija je drugačna, zato notri tudi ni vsega. Modrenega slovarja slovenskega knjižnega jezika nimamo, kaj šele slovenskega jezika (torej tudi neknjižnega).

Ostane ti še korpus slovenskega jezika tam notri je pa vse sorte, samo ni razvrščeno po zvrstnosti (torej, ali je knjižno ali pogovorno ali vulgarno ali kaj drugega). Ampak če samo rabiš slovensko besedo, potem poglej v korpus. Bi šla pa skoraj stavit, da boš tam imela več zadetkov za kokice kot za pokovko. Kot zasilen korpus deluje tudi google (njegova prednost je, da ne rabiš gesla :-)).

halo trnovka….na simpl vprašanje mi odgovoriš z labirintom….mene samo zanima, če za ekspandirano koruzo obstaja slovenski izraz.

Obstaja?

vem, ampak vsake toliko je treba forumskim slavistom kakšno zapleteno vprašanje postavit:)))))))))))

griskam kokice in tipkam:)[/quote]

ja to pa drži…vendar pazi…nekateri komaj čakajo, da odprejo temo “nov monizem”…torej se le drži besed, ki so v sskj 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

griskam kokice in tipkam:)[/quote]

ja to pa drži…vendar pazi…nekateri komaj čakajo, da odprejo temo “nov monizem”…torej se le drži besed, ki so v sskj :)[/quote]

In kaj potem če odprejo nov MON-izem…….tole je bilo vprašanje zgolj iz firbca in ne iz razloga provokacije……

New Report

Close