Ko ste zadnjič spraševale glede neprofitnih stanovanj MOL
No, sem se pogovarjala par dni nazaj z eno ‘srečno dobitnico’ neprofitnega stanovanja na zadnjem razpisu. Gre pač za to, da je punca Ljubljančanka, odselila se je od staršev v najemniško garsonjero, imela v tej garsonjeri tudi prijavljeno bivališče, in tako živela par let. Na razpisu se je prijavila, izpolnjevala vse pogoje in dobila dovolj točk, da je dobila v uporabo eno manjše stanovanje. No, pa saj je zaenkrat dama, večjega niti ne potrebuje.
Očitno se včasih splača imeti zadeve poštimane: nič solastništva na nekih zasedenih ali za mirno bivanje neuporabnih nepremičninah nekje izven kraja bivanja, ki jih nikakor ne smeš in ne moreš prodati, urejeno svoje gospodinjstvo stran do staršev in uradno prijavljeno bivališče v tem svojem gospodinjstvu. Pa čeprav nekaj let plačuješ drago najemnino.
Jaz ji privoščim. Napisala pa sem tole zaradi tega, ker je zadnjič ena grdo namigovala, da je do neprofitnih stanovanj težko priti, če nimaš priimka na ‘ić’.
Jaz poznam dva, ki sta dobila takšno stanovanje. In vam lahko povem, da imata oba povsem nov avto, ki je vreden najmanj 25.000 evrov. Kriteriji za bruh. Osebno se me ne tiče, ker nisem niti zaprosila za stanovanje, ga ne potrebujem. Ampak mislim – če imaš takšen avto, imaš tudi za profitno najemnino. Iči s tem nimajo nič.
Neprofitni najem ni samo socialna kategorija.
Tudi jaz bi si lahko kupil tak avto, kot ga omenjaš, pa mi ni. Ni mi tudi do tega, da b se na mrtvo zapufal za kakšno luknjo, samo zato, da bi bila moja.
Torej, zakaj pa bi MOL imel veselje do tega, da živim v neprofitnem stanovanju? Zato, da se ne odselim v Kamnik, Grosuplje,… ampak da živim v Ljubljani in V LJUBLJANI PLAČUJEM DOHODNINO. Ljubljana potrebuje tudi srednji sloj (sicer bo postala naselje starejših in revežev), in če je dobil neprofitno stanovanje, bog požegni, je že izpolnjeval pogoje.
Neprofitnih stanovanj bo še več, če tako pravi Janković, bo že kako zmutil.
Začnite študirat pogoje in se pripravite na razpise. No ja, če pa vam je lastnina bolj pomembna (ali pa morebiti status – jaz že ne bom živel v “socialnem” stanovanju) – tudi prav, vsak je svoje sreče kovač in ima drugačne življenjske poglede.
Modri dirkač, to niso socialna stanovanja, ampak neprofitna.
Občina si mora zagotoviti, da tisti, ki je dobil stanovenje v najem, da bo zmogel plačevati najemnino in vse ostale stroške. Ne pa da imajo z najemniki same probleme, to ni več socialna država, tako, da jih zanima samo, če je vse plačano. Za to pa moraš k vlogi tudi višino plače prikazati in sigurno je, da tisti z višjimi dohodki dobijo več točk na razpisu.
Mislim, da tole pa ne bo držalo, da če ima višjo plačo, več šans. Zakaj jih pa ima pol več kot polovica subvencije za stanarine. Ker so tako dobro mat. stoječi. Ja ja, to so čist obična soc. stanovanja, sam lepše se jim reče.Modri dirkač ne razumem, kaj si hotel povedati s tem so nenadzorovano prišli, kdo? ker men pismo še začasno ne da, pa sem brala, da se sam prijaviš začasno, pol pa pridejo pogledat da pač tam živiš, pa dobiš za stalno. Ne vem pa kaj se tolk bojijo stalnega, saj jim s tem čist nič ne vzamem in oni meni nič ne dajo. Ljudje si napak tole predstavljajo.Tak je bil nasvet pravnikov na forumu, ker brez bivališča pač ne moreš biti.Al se motim veliko?
Nekaj dejstev:
– “socialnih” stanovanj ni več, sedaj so vsa neprofitna, zato pa sem dal izraz v navednice. Ko se pogovarjam z ljudmi, mi najprej omenijo, da socialna stanovanja pa so ja za reveže. Ni res, malo sem jaz napisal, malo pa amadeus01 (pa že večkrat smo se o tem razpisali).
– tudi zaradi mojega skromnega truda pa sedaj vsaj v Ljubljani obstajata dve kategoriji, bodoči najemniki brez soudeležbe in z soudeležbo. Kategoriji se delita glede na dohodke, kar je edino pravično. Ko sem jaz vlagal prošnjo, si moral obkrožit, da daš soudeležbo, sicer nisi zbral dovolj točk. In to je povzročalo n problemov, zlasti tistim z nizkimi dohodki.
Aja, pa še obisk: iz JSS MOL so prišli na nenapovedano kontrolo dejstev iz vloge (ko sem jo oddal), se opravičujem,sem slabo napisal. Mogoče nasvet: mogoče se lahko prijavite v Ljubljani pri prijateljih? Če so pravi prijatelji… jaz sem v vlogo okrito napisal, da nisem prijavljen, kjer živim, ker je s tem problem, in me niso mrcvarili zaradi tega. Prišli pa so na naslov, ki sem ga napisal v spremnem dopisu, ne na uradni naslov.
Omenjali ste, da je težko priti do stalnega bivališča v Ljubljani. Potrebujete samo najemno pogodbo, nato pa vam ga bodo uredili na Tobačni. Seveda pa je problem, če ni pogodbe …
Mi smo stanovanje dobili, in sicer kot najemniki s stalnim bivališčem in invalidom. Rešilo nas je, da imamo dohodke tako visoke (mejo smo presegli za 30 evrov!), da smo prišli na listo B – s plačilom soudeležbe -, saj smo potrebovali manj točk kot na listi A.
Deloma res drži, da višji dohodki zvišujejo možnost uspeha na razpisu, vendar le do višine, ki je predpisana (max. dohodek/osebo)…
Zakaj je tako? Slabi dohodki ti ne prinesejo nobenih dodatnih točk, dobri dohodki ti pa ne grejo v škodo. Lahko pa ti koristijo. Pravzaprav je tako, da je bolje imeti presežen limit za listo A in se uvrstiti na listo B, ker imaš potem večje možnosti za uspeh na razpisu, saj je na listi B potrebnih manj točk, da si izbran. Tudi posamezne kategorije so na listi B točkovane z več točkami kot na listi A – npr. mlade družine na listi A dobijo 100 točk, na listi B pa 150 točk. Ker je bilo za listo B potrebno zbrati okoli 400 točk, je teh 50 točk že ena osmina do uspeha. Na listi A pa z 400 točkami nisi imel šans…
Glede avtov za 25.000 EUR…štejejo le dohodki, ki so izkazani v dohodninski napovedi. Če delaš na črno, si pa brez problema kupiš še avto zraven, medtem ko dohodek ni nikjer izkazan. Ampak vsekakor bi moral potem avto navesti kot lastno premoženje v vlogi. To dejstvo pa vpliva na izbiro na razpisu le v primeru, da avto preseže 40% vrednosti primernega stanovanja. Če ga pa vzameš na lizing, potem pa nisi ti lastnik, tako da ti ga sploh ni treba navajati v vlogi.
Glede priimkov “-ičić”… poglejte prednostni seznam in videli boste, daprednjačijo na listi A. Na listi B so pa precej v manjšini.
Trenutno prosilci čakajo še na rezultate zadnjega (13.) razpisa, podatke o novem pa najdete na spletni strani http://jssmol.si/stanovanja.asp?tekst=razpisi.inc, seveda pa jih lahko tudi pokličete. Veliko sreče!
Forum je zaprt za komentiranje.