Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Ko prideš v meno ali se telo umiri?

Ko prideš v meno ali se telo umiri?

Vprašanje za ženske v meni: ali se hormoni v meni umirijo? Ni več teh PMS simptomov, vroče hladno, prenajedanje in jokavosti? Pa napihnjenost, občutljive prsi?

Ko nimaš več menze vsaj eno leto ali hormoni še nihajo?

Pravijo, da te nevšečnosti trajajo kakšni 2 leti. Imam 45 pa zaenkrat še ni znakov.

Jaz sem v 42 letu opažam, napihnjenost in zatekanje pred menstruacijo. Težje vzdržujem normalne kg in če pozno jem imam občutek, da telo več ne more predelat normalno hrane.  Dnevi med ciklusi se krajšajo. Koža se mi je spremenila, je postala zelo suha – predvsem obraz.

Mama je bila v 45 letu že v koncu mene in ji je zdravnica povedala, da bi morala jemati hormonske tablete, da ne bi prišla tako hitro v meno in da je baje ‘pogojeno’ da bo tudi hčerka hitreje prišla v meno….

Jaz nisem bila že vsaj pet let pri ginekologinji, tako da ne vem če je mena, staranje, zima, skupek vsega…opažam pa spremembe na telesu.

Stara 55, menstruacije nimam dve leti. Počutje ? Vsak dan PMS. Dobesedno. Najhujša so razpoloženjska nihanja. Oblivov sicer nimam, dojke boleče, nič ne spim, križ boli, volje nobene, koncentracija na nuli, spomin peša… Upam, da bo kdaj konec. Mama ima pri 75 še vedno oblive.

Hahahaahaa stare babe – kok ste smešne. Že dugo nobene koristi od vas. Samo penziju vlečete bez veze.

Raje kot hormonov, se poslužuj kreme, ki je  minimalno hormonska in ki poskrbi, da v podvozju vse štima.

Kako pa si pomagate, ko imate nihanja razpoloženja in slabši spomin? Hvala.

Odgovor na objavo uporabnika
Rožica665, 08.02.2022 ob 23:45

Kako pa si pomagate, ko imate nihanja razpoloženja in slabši spomin? Hvala.

Dvignit si moreš nivo 4 hormonov sreče – najlažje je to z rekreacijo, ne s hrano – torej, hoja aktivno ( vsaj 30-60 minut, toliko, da se prešvicaš), kolesarjenje, kak drug šport, ki ga lahko opravljaš.  Ob športanju se sproščajo v kri:

dopamin, serotonin, oksitocin in endorfin

kljub meni pri ženskah  so ti hormoni še vedno prisotni (!) in ključni za nadzor nihanja razpoloženja.

Seksat vsak dan pa bo vse super šlo skozi, ne govorim kar v tri dni pač pa iz mojih izkušenj! Pa seveda tudi aktivnost in prehrana veliko pomenita.

nobenih znakov, brez menstruacije sem že od 45, zdaj sem 48, kot da ni nič..na prehodu je bilo mogoče malo bolečin v sklepih, nekje pol leta, to je bilo vse, nikoli nobenih oblivanj, tečnobe, kakršnihkoli drugih znakov..tudi zdaj ne, niti zredila se nisem.

hormoni sreče morajo priti v kri, 09.02.2022 ob 08:33

Dvignit si moreš nivo 4 hormonov sreče – najlažje je to z rekreacijo, ne s hrano – torej, hoja aktivno ( vsaj 30-60 minut, toliko, da se prešvicaš), kolesarjenje, kak drug šport, ki ga lahko opravljaš.  Ob športanju se sproščajo v kri:

dopamin, serotonin, oksitocin in endorfin

kljub meni pri ženskah  so ti hormoni še vedno prisotni (!) in ključni za nadzor nihanja razpoloženja.

Hvala za odgovor! 🙂

Se pravi da se nihanje razpoloženja v meni konča?

Ko poslušam sodelavke v teh letih, se mi zdi, da je pri vsaki malo drugače. Nekatere imajo oblive tudi po 10 let. Jaz sem jih imela cca 2 leti. Tudi nihanje razpoloženja. Kar jokala sem brezveze. Solze so kar tekle v potokih in ko je minilo, sem bila sama sebi smešna, ker sploh nisem vedela zakaj sem jokala kot dež. Če ste pod 50, vsekakor nadomestna hormonska terapija. Ker se brez nje telo hitreje stara (kosti, ožilje…).

Rozika419, 10.02.2022 ob 06:01

Ko poslušam sodelavke v teh letih, se mi zdi, da je pri vsaki malo drugače. Nekatere imajo oblive tudi po 10 let. Jaz sem jih imela cca 2 leti. Tudi nihanje razpoloženja. Kar jokala sem brezveze. Solze so kar tekle v potokih in ko je minilo, sem bila sama sebi smešna, ker sploh nisem vedela zakaj sem jokala kot dež. Če ste pod 50, vsekakor nadomestna hormonska terapija. Ker se brez nje telo hitreje stara (kosti, ožilje…).

Saj tudi je pri vsaki drugače, različno dolgo traja itd. Nekatere pa niti ne zaznajo nekih večjih sprememb. Kdo bi sploh verjel, da je pri vsaki enako?

Vsak organizem je svoj svet zase, to imejte vedno v mislih.

Jaaaa, čas bo za “vsak dan k maši hodit”.

Nihanja, 09.02.2022 ob 22:19

Se pravi da se nihanje razpoloženja v meni konča?

Meni se je takrat spotenciralo do obupa.

Kdaj pa se priblizno zacne mena?

Hvala za odg…..

Ne vem, od kod ideja, da se v meni telo umiri … Takrat se šele začne! Meni je grozno. Stara sem 54 let, oblivi ponoči (se je sicer malo umirilo), brez M sem skoraj 3 leta, motnje hranjenja – požrešnost, rejenje, trudim se migati, hoja še gre, ostalo se mi ne ljubi, razpoloženje niha za znoret … kar naprej me nekaj boli, špika, kar naprej panika, da ni kaj hudega (npr. zdaj me špika ena dojka in sem jasno v paniki) itd. itd. … da ne razlagam naprej. Tako da uživaj, dokler lahko 🙂

Bioidentični hormoni.

Kako zgledajo ti oblivi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close