Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ko otrok ne spi več čez dan, v vrtcu pa …

Ko otrok ne spi več čez dan, v vrtcu pa …

🙂
Sem tudi sama nekaj časa delala v vrtcu in poznam pravila vrtcev. Vem pa tudi, da v enih vrtcih (enih vzg.) se da marsikaj, v nekaterih vrtcih pa nič.
In v enih vrtcih nekateri otroci spijo, drugi pa se v kotičku umirjeno igrajo. In ne boš verjela. Nikjer nobene anarhije. Aja, govorim pa za javni vrtec.

In ne, ne plačujem 50€.
[/quote]

Ti si že ena od tistih zoprnih in tečnih mam, ki delajo red najprej v vrtcu, potem pa tudi naprej v šoli na roditeljskih sestankih.In takih mam so vsi do grla siti! Vzgojiteljice, učiteljice, pa še drugi starši, ki morajo poslušati njeno blebetanje.
Pa še to : zavedaj se, da imajo tečne mame tudi najbolj tečne otroke.
In ti si delala v vrtcu : sram naj te bo, da pišeš take .Svojega otroka izpiši iz javnega vrtca in ga vpiši v privaten vrtec.Tam se bodo že mogoče klanjali tebi in tvojemu prestolonasledniku.
Vzemi se v roke, pa nehaj tečnariti.Tvojega otroka ne bo pobralo, če bo pol ure ležal na ležalniku.
Ah, saj nisi normalna, res ne! Tudi moji so bili v vrtcu, eni spali, drugi samo počivali in glej -vsi so zrastli brez težav.

Otroci potrebujejo počitek.

Spanja res da ne več vsi. Menda ločiš to dvoje.

In nič ni narobe, če je otroku nekaj minut dolgčas. Ima med počitkom čas za razmišljanje, urejanje misli, navaja se na mirno preživljanje časa, ko se nič zanimivega dogaja okoli nje. Glede na to, da dandanes otroke animiramo na vsakem koraku, da se sami s sabo sploh več ne znajo ukvarjati, je to zelo dobra zadeva. Ji bo zelo prav prišla v šoli, ko bo dolgočasnih situacij verjetno precej več.

Če ima vrtec pravilo počitka za vse, sama verjetno ne boš dosegla sprememb. Če je takšnih otrok nekaj, boste morda uspeli najti kakšen kompromis, kako organizirati kakšne tihe dejavnosti za nespeče otroke.

Samo, glede na to, da tvoja hči čez nekaj časa vseeno zaspi, ji očitno spanec vseeno paše in ni tako nespečna, kot imaš ti predstavo o njej.

No, jaz ziher ne bi zaspala po 20 minutah ležanja na ležalniku, pa moje punce tudi ne, mož pa verjetno že po 2 minutah. Tako da, če tvoj otrok zaspi, spanec potrebuje in mu ga ne odrekaj. Če pa ne zaspi, si je pa vsaj malo telo spočil. Res ne vem v če je fora, da pa tvoj otrok ne sme čez dan pol ure zaspati. A je kakšna posebna kasta, kakšna večvredna vrsta?

Ja, tako se začne!
Moj je ubošček. Mora delat kar vzgojiteljice ukažejo. Kako trpi! Kako so butaste, ko ga pa ne razumejo. Za bruhat! In potem pametujejo vsem v šoli. Vse vedo boljše od učiteljev, saj so vendarle tudi same pred 30 imi leti hodile v šolo. In ta pa ta učitelj je slab, ker sončku ne da petice, ko si jo je zagotovo zaslužil in ta izvaja nasilje nad mojim otrokom, saj mu je rekel, da naj že končno neha vse ure motiti pouk in naj se malo več uči. In tako naprej in tako naprej.
In policija ga tudi ne mara. Moj pa že ni kradel, razpečeval mamil, pretepal vrstnikov, pošiljal posnetke po FB,… Moj pa že ne.

Nekdo zgoraj je pripomnil, da se je dolgočasil med počitkom, ker ni spal. Kaj pa je narobe s tem, če se otrok dolgočasi? Zakaj se ne bi smel dolgočasiti?

To je tema, ki ji resujes na pogovorni uri z vzg.
Otrok mora biti naspan in spocit. To je tvoja dolznost in naloga.
Ce zaspi po 20 min, potem bi rekla, sa se rabi pocitek. Ce se svaljka po lezalniku 45 min, potem bi premislila o prosnji, da otroku po dolocenem casu dovolijo umirjeno dejavnost.
Otrok in ti z njim, sta del skupine. Vsak ima svoje zelje in potrebe in ce se ne znas/zna v osnovah, bo tezko vsem. V soli, v sluzbi. Nekoc.

Kaj pa lahko naredite sami?
Kaj pa če bi vi malo spremenili rutino? Z enim otrokom je lažje.
Spat naj gre pol ure, ali pa eno uro kasneje, zbudite jo 15 minut prej, tako bo imela primanjklja in bo v vrtcu nadoknadila.
Res pa je lažje, če rutino spreminjajo drugi in jim ti samo poveš naj jo.

Veš kakšen je bil rezultat tvoje teorije v naši praksi pri našem najmlajšem. Zadnji dve leti ni več potreboval popoldanskega počitka, ampak je moral v vrtcu na ležalnik in kadar je zaspal (bilo je pogosto), doma ni mogel zaspati tudi do polnoči. Nobeno prosjačenje ni pomagalo. Z odhodom v šolo se je spanje postavilo na pravo mesto. Vrtca pa prav zaradi tega ni maral. Le neko krajše obdobje (nadomeščanje vzgojiteljice) mu je bilo dovoljeno (vsem, ki so želeli), da je v času počitka na hodniku risal, gledal knjige……
Poskusite se dogovorit z vzgojiteljico, ji povedat, da so si otroci glede vsega (tudi potrebe po spanju) različni. V tolažbo pa, da bo z odhodom v šolo tega konec.

Vedno neko odgovornost in prilagajanje prelagate na druge. Tvoji ja hči hodi spat ob 20 uri, da imaš ti in tvoj dragi mir pred njo. Tvoja hči spi 11-12 ur v kosu se pravi, da spanec še kako potrebuje. Da bi hči hodila spat eno uro kasneje in tisto uro nadoknadila v vrtcu to pa ne. Mi bomo delali po naše, celotni vrtec pa se naj prilagaja nam.
Dej ne uniči otroka. Navadi se naj, da se je potrebno prilagajati. V vrtcu se gre po kosilu pičivat pika. Popoldne pa namesto, da doma preležite pred tv celo popoldne, bodite vsaj uro ali dve aktivni in bo tamala zvečer padla v posteljo.

Pa nečak je bil, a ne? A tale nečak pri tebi živi, da vse veš. Babe smotane. vse veste in še več! Mamam. ki imajo otroke, ki ne morejo spati v vrtcu svetujem,da naj otroka po kosilu poberejo in ga imajo doma. Čist simpl, saj spanje jim ne paše, one pa bodo več časa z njim. In če bi ti videla, pa očitno ne vidiš, ker še nimaš svojih otrok. Nečak namreč ni tvoj otrok!
In nebi se piše narazen! Začni pri tem, potem pa urejaj svet in domovino!

Tudi naša ni spala v vrtcu. Pravzaprav je težko zaspala tudi doma, kje drugje ali v avtu in vozičku pa ni zaspala niti enkrat. V vrtcu je šla na ležalnik tako kot vsi, ampak, ker ni mogla zaspati se je na ležalniku obračala in s tem motila druge. Ker vzgojiteljica ni vedela kaj naj z njo (risat ali gledati knjig ni smela), sem predlagala naj ji da v roke kakšno majhno plišasto igračo in od takrat je bil mir. Moja hči je imela bujno domišljijo in tudi če bi ji dal kuhinjsko žlico bi se z njo igrala tisto uro in pol. Tako, da avtorica poskusi, če otroku dovolijo kakšno igračo.

a daj ne serji, no… Kaj ga boš z gajlo prisilila, da bo ležal in “spal”?

Imam dva, ki nista spala od 3. in 4. leta nič čez dan , je pa res , da smo spali cele noči. Pa nobene odločbe za “posenost”, da ne bo pomote….. Zdrava
že kot malčka, zelo malo odsotna zaradi bolezni, nikoli tečna, hiperaktivna zaradi neprespanosti. Sedaj sta najstnika, pridna, zdrava. Je pa res, da tudi sedaj spita v kosu vsaj 8 ur na dan-torej ponoči.
V vrtcu so bile vzgojiteljice tako humane, da so ju dale na hodnik, pa so imeli urico angleščine naprimer , ko so ostali drnjohali 🙂
Zlate vzgojiteljice so bile, jih ni motilo, da so morale v času, ko je glavnina spala, naprimer 3-4 otroke imet pokonci in se z njimi ukvarjat -so svojo “kavico”, ki jo večinoma pijejo, ko vsi otroci spijo in imajo urco frej, lahko spile kasneje 🙂

Podobno pri nas. Ker se je obračal, je vzgojiteljica prepovedala tudi to. Kot so se vlegli, tako so morali nepremično ostati. Žal sem izvedela sele cez dve leti, ko je zamenjal vzgojiteljico in ves srečen razlagal, da sedaj se pa lahko med počitkom tudi obrne! Prej pa se je zabaval s prstki in si izmisljeval igrice. Ker gledati v luft, se bi mu zmesalo. Pri novi vzgojiteljici je tudi lahko bral knjige, najprej pred spanjem sovrtickarjem, nato pa v tisini sebi.

Ženske, ve imate taka pričakovanja od subsidiranega državnega vrtca, kot da vaši otroci obiskujejo elitni privatni vrtec za 3 000 € na mesec ali pa da imate visoko kvalificirano live-in-nanny za 40 000 € na leto.

Kaj jim pa delajo da morajo spat, jih vežejo z rjuhami in pokrivajo z jogiji…..joj kako neumno in nezaslišano!

Potreben je kompromis, če otrok ne more spat, ga ne silit!!!

Odgovor na objavo uporabnika
ena vrtčevska, 06.09.2017 ob 13:59

Sej jaz nimam problemov (pa hčerka tud ne 😉 s tem, da bi morala biti na miru. Mi je popolnoma logično, da dela nekaj umirjenega, v tišini (bere, riše itd).
Problem je, ker MORA ležati na ležalniku in gledati v zrak. S tem se pa ne strinjam.

V šoli, to bo čez kako leto, dve ali tri, bo MORALA sedet, počakat, poslušat, …, pa če se bo mami strinjala ali ne. Tudi pri zobozdravniku MORA odpret usta, pa pri fotografu MORA bit pri miru, pa včasih MORA počakat na vrsto na toboganu. Pa v službi bo MORALA biti 8 ur (ok, ne me zdaj zabiti s polovičnim delovnikom in podobnim). Včasih je enostavno TREBA UPOŠTEVAT pravila in navodila. Pika. Mama, križanke v roke in nehat o tem razmišljat.

In še osebna izkušnja. Se mi je tudi zdelo trapasto posiljevanje s spanjem a kaj, ko so moji otroci tako radi spali. In jaz naj bi bila proti?

ena vrtčevska, 06.09.2017 ob 13:49

Zanimajo me izkušnje mamic (ali očkov), katerih otroci so zelo hitro nehali spati čez dan, v vrtcu pa so bili v skupini, kjer so vsi otroci oz. večina še šli spat.

Se je dalo z vzgojiteljicami dogovoriti, da vaš ni šel spat? Ali so ga vseeno dale počivat?

Hčerka je imela že lani precejšnje probleme, ker je morala spati v vrtcu, ampak ona ni bila zaspana. Tako je večinoma se 40 minut premetavala po ležalniku in potem 30 minut spala. Že takrat se mi je zdelo neumno, da jo sploh tako dolgo držijo na ležalniku, a se ni dalo dogovoriti. Pa sem rekla, ajd je v tamali skupini. Ko bo v večji bo bolje.

Letos pa je v večji in ko sem vzg. prosila, da je ne bi dajale spat, je njen odgovor bil, da počivat morajo vsi otroci, če pa v tem času otrok zaspi, pa ona ne more kaj.
Ampak kolikor vidim, počivanje pomeni 20 minut ležanja na ležalniku. V tem času bi še jaz zaspala od dolgega časa.

Kako ste to uredili vi?

Pahor ?????? Posiljevanje v smeri spanja je klinc. Mene kot otroka, ma mami je dala sam enkrat spati podnevi, zakaj, ker je sonce ????? Mislim, dajte se zbrisati, pa otroke peljite na igrišča, ne da imaš cel caj nabijanje fuzbala v steno. Joj ženske

Vprašam, 27.07.2021 ob 00:48

Pahor ?????? Posiljevanje v smeri spanja je klinc. Mene kot otroka, ma mami je dala sam enkrat spati podnevi, zakaj, ker je sonce ????? Mislim, dajte se zbrisati, pa otroke peljite na igrišča, ne da imaš cel caj nabijanje fuzbala v steno. Joj ženske

Autocorrect Ni Pahor.

Mamica Tina, 26.07.2021 ob 22:38

V šoli, to bo čez kako leto, dve ali tri, bo MORALA sedet, počakat, poslušat, …, pa če se bo mami strinjala ali ne. Tudi pri zobozdravniku MORA odpret usta, pa pri fotografu MORA bit pri miru, pa včasih MORA počakat na vrsto na toboganu. Pa v službi bo MORALA biti 8 ur (ok, ne me zdaj zabiti s polovičnim delovnikom in podobnim). Včasih je enostavno TREBA UPOŠTEVAT pravila in navodila. Pika. Mama, križanke v roke in nehat o tem razmišljat.

In še osebna izkušnja. Se mi je tudi zdelo trapasto posiljevanje s spanjem a kaj, ko so moji otroci tako radi spali. In jaz naj bi bila proti?

Zakaj povsod ta gozen glagol morati?

V življenju je pogovorno treba le dvoje umreti in plačevati davke. Sicer za drugo nisem prepričan, a pustimo to.

Primeri so precej zgrešeni, še najbolj razumljiv je tisti z vrsto na toboganu. Povsod pa se skriva zadaj pozabljeni ČE.

Pri zobozdravniku bo, kot je zapisano, morala odpreti usta, če bo želela, da ji pregleda zobe… Seveda so redni obiski stomatologa, v primeru želje imeti lepe, bele, čvrste zobe, skorajda nujni, obvezni. Podobno je s fotografom, ampak tu gre bolj za enkraten, relativno kratek dogodek, ljudje tja navadno zahajajo po fotografije za dokumente (na koliko let že?). Pa tudi skupinska slikanja tekom šolanja verjetno ne trajajo vsega skupaj več kot 5 – 10 minut na slikanje. Pa, ko je že ravno govora o šoli, ustanovi, ki že vrsto let skrbi za kastracijo mladih sanj. Otroke vzgaja v smer poslušnosti, da ne rečem kar tercialskosti. Za konec pa še služba. Danes obstaja veliko opcij, od influenserk (dokaj naporen poklic, čeprav na prvi pogled ne izgleda), prijateljic noči (kot že ime pove, delo v nočni izmeni), Onlyfans deklet (pri teh je fotograf malce pogosteje prisoten), pa vse do podjetnic, menedžerk, ki delajo tudi po 12+ ur dnevno…

Čudi me le, da se kakšna cvetka še ni oglasila z idejami kot so poročiti se bo MORALA, pa imeti otroke in podobno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close