Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ko otrok ne spi več čez dan, v vrtcu pa …

Ko otrok ne spi več čez dan, v vrtcu pa …

Zanimajo me izkušnje mamic (ali očkov), katerih otroci so zelo hitro nehali spati čez dan, v vrtcu pa so bili v skupini, kjer so vsi otroci oz. večina še šli spat.

Se je dalo z vzgojiteljicami dogovoriti, da vaš ni šel spat? Ali so ga vseeno dale počivat?

Hčerka je imela že lani precejšnje probleme, ker je morala spati v vrtcu, ampak ona ni bila zaspana. Tako je večinoma se 40 minut premetavala po ležalniku in potem 30 minut spala. Že takrat se mi je zdelo neumno, da jo sploh tako dolgo držijo na ležalniku, a se ni dalo dogovoriti. Pa sem rekla, ajd je v tamali skupini. Ko bo v večji bo bolje.

Letos pa je v večji in ko sem vzg. prosila, da je ne bi dajale spat, je njen odgovor bil, da počivat morajo vsi otroci, če pa v tem času otrok zaspi, pa ona ne more kaj.
Ampak kolikor vidim, počivanje pomeni 20 minut ležanja na ležalniku. V tem času bi še jaz zaspala od dolgega časa.

Kako ste to uredili vi?

Otroci do petega leta morajo spati in konec! Kako, da se te vzgoje niste držali doma? Zveni mi vsaj neodgovorno, če ne že kaj drugega!

naj ta čas dela kakšno usmerjeno dejavnost, gleda knjige, morda riše…………
biti 20 minut na miru je za normalne otroke čisto sprejemljivo.

Sej jaz nimam problemov (pa hčerka tud ne 😉 s tem, da bi morala biti na miru. Mi je popolnoma logično, da dela nekaj umirjenega, v tišini (bere, riše itd).
Problem je, ker MORA ležati na ležalniku in gledati v zrak. S tem se pa ne strinjam.

Mi včasih spimo po kosilu vsi, od malega sem videla, da to otrokom dobro dene. Tisti, ki veliko tekajo naokrog , imajo navadno posledično zelo nemirne otroke, ki ne spijo drugje, kot v avtu in potem so zvečer otroci že čisto nori od utrujenosti. Morda se zdi ekstrem, a tudi osnovnošolcem prav paše, da gredo včasih v soboto po kosilu še malo spat. sicer smo zelo aktivna družina, ampak red pri hrani in spanju se je pri mojih treh otrocih izkazal za “zlata vrednega”. Tudi 30 minut po kosilu je za majhnega otroka pomembnih, ne le telo, tudi možgani se morajo odpočiti, predelati dogodke dopoldneva, se resetirati..
Tudi nečaki, ki spijo pri meni vedno gredo po kosilu spat, čeprav njihovi starši pravijo, da doma ne spijo že od treh let dalje.. pri starših tako, v vrtcu in tetah drugače. Vsak ima svoj sistem..

Po mojem mnenju so otroci v osnovi zelo enostavna bitjeca: potrebujejo hrano, spanje, ljubečo in prisotno mamo ter vsaj malo avtoritativnega očeta.
Pa srečno!

Če bo zaspana, bo spala, drugače bo pač počivala na ležalniku. Kaj je narobe s tem?

Kako pa pravzaprav veš, da se tvoj otrok 40 minut premetava po ležalniku in potem 30 minut spi? Zraven te, kolikor jaz vem, ni. Tvoja hči menda še ne pozna ure, da bi ti tako natančno poročala.

Hahaha … jao no. In to meni pišeš, ki zelo rada spim in bi bila najsrečnejše bitje na svetu, če bi lahko šla vsak dan po kosilu spat poleg hčerke.
Dejstvo je, da hčerka že od malega spi zeloooo malo čez dan. Npr. ko je bila stara 4 mesece je spala 6x na dan po 15 minut. Ampak … je pa ponoči zato spala cele noči.

In ne, zato, ker čez dan ne spi, zvečer ni koma utrujena. Res pa je, da gre zato 2 uri prej spat (prej smo hodili spat ob 22.00 (spala je vse do 7.30, zdaj pač hodi spat ob 20.00 in prav tako spi do 7.30,).

In ja, načeloma ni panike če zaspi v vrtcu. Ampak to pač pomeni, da potem zaspi ob 22.00 ali 22.30 (tudi če jo dam npr. spat ob. 20.00)

res je … ni me v vrtcu poleg hčerke, da bi vedela kako in kaj. Imam pa jezik, da vprašam. In če gredo otroci po kosilu spat (to je pri nas ob 13.00) in mi vzg. 14.30 reče, da dete spi cca. 30 minut, menda ja znam izračunat koliko časa se je premetavala po ležalniku, preden je končno zaspala?

Nasa v vrtcu spi, doma pa ze dolgo ne vec, starost 2 leti

Pri nas je bilo takole, vsi so šli na ležalnike, vzgojiteljica jim je prebrala pravljico. Kdor po pravljici ni zaspal, je lahko vstal, če je želel in delal nekaj mirnega – gledanje knjigic, barvanje …

Naša večinoma ni spala, mogoče enkrat v celem tednu. In tudi pri nas je bila potem zvečer štala, ker zlepa ni zaspala.

Zdaj boš pa ti v vrtcu komandirala? Ni čudno da je pamžovje blesavo od malega.
Red je tak kot je, če ne spi,naj pa u luft gleda in naj da mir tist čas.

Če ti kaj ne paše imej pamža doma,ampak najbrž plačuješ vrtec 50 € pa je cenej,kot da bi bil doma.

Tudi če bo samo ležala in v luft gledala ji ne bo škodilo. Zakaj otroci danes ne smejo nič v luft gledat?

Jaz se pa se zdaj spomnim tega doooolgcasa iz vrtca, pa sem 40. Ko sem morala lezat in gledat u luft in cakat da mine tista ura in pol. Se mi je vleeeklooo za umret ampak zaspala pa nisem. Tako da tvojo hci zelo razumem.

Bila sem varuhinja v vrtcu. Vzgojiteljica je odsla, ko se je zacelo kosilo. Potem so bili otroci samo moji. 4-letniki. Eni bi spali, drugi bi se igrali, tretji bi noreli. Jasno, da je bila norisnica. Politika vrtca je bila, da morajo spati, in kot varuhinja pri tem nisem imela izbire. Potem sem jim rekla, da morajo vsi lezati na lezalniku, a spati jim ni treba, samo tiho naj bodo, da ne bodo motili otrok, ki spijo, jaz jim bom pa brala pravljice. V 10 do 15 minutah so vsi spali. In to vsak dan. Nikoli vec nobenega odpora proti spanju.

Mama, ce bodo tvojemu otoku dovolili, da se igra, medtem ko drugi pocivajo, bo v nekaj dneh prislo do anarhije. Vecina otrok bo hotela biti pokonci kot tvoj izbranec. In vsaka druga mama bo pritekla v vrtec s svojimi zahtevami. Vsaki posamezni mami se lahko ustreze le tako, da ima vsak otrok svojo varusko. Bos placevala toliko visjo ceno vrtca, da bo to izvedljivo? Mocno dvomim. Lahko pa otroka vzames iz vrtca in najames zasebno varusko, ki bo svoje delo popolnoma prilagajala tvojim zeljam.

🙂
Sem tudi sama nekaj časa delala v vrtcu in poznam pravila vrtcev. Vem pa tudi, da v enih vrtcih (enih vzg.) se da marsikaj, v nekaterih vrtcih pa nič.
In v enih vrtcih nekateri otroci spijo, drugi pa se v kotičku umirjeno igrajo. In ne boš verjela. Nikjer nobene anarhije. Aja, govorim pa za javni vrtec.

In ne, ne plačujem 50€.

O groza kako kompliciraš! Kaj je tvoje bitje drugačno od drugih?? Pravila vrtca so pravila. Če ti niso všeč, otroka izpiši iz vrtca in daj možnost drugemu otroku! Ker tvoj izbranec ne bi spal, boš zdaj ti določala, da ne bo ležal na ležalki! Pa glih BO ležal na ležalki! Zakaj pa ne bi? A jo boli hrbet?!

Tudi sin je imel težave s spanjem po kosilu. Pri eni varuhinji, ki ga je očitno silila v spanje, je pričel ponovno močiti posteljico in to samo v vrtcu, doma je bil celo noč suh. Je trajalo kar nekaj mesecev, da je težava izzvenela. Naslednje leto je dobil drugo, s katero se je odlično ujel in mu je dovolila, da se mirno igra, če ni mogel zaspati. Razlika v njegoven vedenju je bila očitna.

3 do 5-letniki potrebujejo 10 do 12 ali 13 ur spanja na dan. Kdaj jih dobijo, če ne spijo čez dan?

Hči je šla kot vsi drugi otroci počivat na ležalnik, toliko, da je poslušala pravljico, potem pa je lahko vstala in se v kotičku mirno igrala.
Nikoli nobenih težav, res pa je bila hči miren otrok.

Eni oroci pac ponoci spujo, ne bos verjela. Od 20.00 do 7.15 je cist dost spanja celo za 3-letnika.

Takole je bilo v vrtcu skoraj 50 let nazaj.

Če so starši vedeli da njihov otrok ne spi več opoldan, so napisali izjavo in otroci so se je v tem času (ko so drugi spali) igrali v drugi igralnici.

Vsi otroci ne potrebujejo enako spanja!

Meni gre pa to vkalupljanje otrok prav res na živce. Ja, red mora bit, ampak tudi odrasli ne rabimo vsi enako spanja. Pa spite tisti ki rabite 6ur manj spanja toliko kot se priporoča in je “normalno”, torej ,8ur če lahko!?
Jaz imam nečaka, isti problem in danes je danes v osnovni šoli in še vedno rabi malo spanja oz dosti manj kot jaz. Imeli so strašne težave, vzgojiteljicam se ni dalo dopovedati, označile so ga za hiperaktivnega itd. Šel na vse preglede, nobene hiperaktivnosti, tudi danes je čisto normalen otrok in oseba. Nekje sem pred časom zasledila, da ni toliko malo takih primerov in so na ministrstvu dali vrtcem navodilo, da ne smejo spat več 5let stari otroci, pol so se pritožili eni starši,da njihovi otroci zaspani hodijo domov, pa so spet spremenili mnenje, skratka ni več obvezno spanje po 5letu. Če bi sama videla da moj otrok ni zaspan,torej da nima težav čez dan, bi vztrajala da se ga drugače aktivira ta čas ko drugi spijo, navsezadnje sta dve-vzgojiteljica in pomočnica, naj gre ena z njim v drug prostor, če me ravnateljica nebi slišala bi šla pa magari do ministrstva ali tja kjer bi dobila posluh. Ljudje nismo povprečje, večina nas pade v “povprečje” vendar to ne pomeni da je druge, ti ne padejo v povprečje, treba izločiti ali prisiliti da so povprečje.

Tako bi tudi jaz. Na srečo, imamo vzgojiteljico, ki je razumna in jih da vse za 20 minut na ležalnik, potem pa gredo budni lahko brat knjige ali risat.
Ne pa da so še odrasli travmatizirani zaradi terorja spanja po kosilu.

Zakaj bi moral otrok do petega leta spati popoldne? Moj je pri dveh letih nehal. In ne brez razloga. Če je podnevi šel spati, pa tudi če samo za eno uro, ni mogel do polnoči zaspati. Katastrofa. Smo ukinili popoldanski spanec in je normalno zaspal ob osmih in spal do osmih zjutraj. Zakaj bi potem dajala otroka popoldne spat? Da potem ne bi mogel do polnoči zaspati?

Popolnoma se strinjam ! Zelo zelo dobro napisano!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close