Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo knjiženje dobropisa – enostavno knjig.

knjiženje dobropisa – enostavno knjig.

Bom še tukaj vprašala, ker vse veste:

Soseda je s.p. posrednica za določene izdelke. Nisem računovodja, zato so težave.
Pomagam ji sestavljati davčni obračun oz. ji tudi vse poknjižim (ročno) v knjigo Prih. in odhodkov.

Ona prodaja izdelke za neko podjetje in le temu tudi zaračuna provizijo za svojo storitev. To podjetje ji nakazuje provizijo (zmanjšano-kompenzacija za del materialnih stroškov, ki jih uporablja pri storitvi (kreme)…te pogoje o zaračunavanju dela stroškov imajo v pogodbi). Za te materialne stroške prejema tudi račune, ki so podlaga za knjiženje stroškov.
Do tukaj vse ok.
zdaj pa med vsemi računi najdem tudi prejeti dobropis za določene izdelke….in kaj naj zdaj z njim. Soseda nima pojma o papirjih in ne ve, zakaj je bilo to izdano….
A imate kakšen nasvet, ali moram to poknjižit v knjigo Prih.in odhodkov…in če….kaj to njej predstavlja??? Prihodek ali kaj?

Hvala.

Kaj piše na dobropisu?

A ste dobropis potrdili (se pravi podpisali, požigoasali, vpisali datum) in en izvod vrnili tisti stranki?
Knjižiš v knjigo prihodkov in odhodov v storno, se pravi minus. To njej predstavlja prihodek.
Če sem narobe napisala, me naj katera popravi.

Izdajatelj je pač tisto xx podjetje, prejemnik (kupec) je s.p. (posrednica), dokument je dobropis št.112233,

in nato v nadaljevanju našteti izdelki.
Dobropis je bil potrjen s strani kupca (posrednice

potem ja ve, kaj je potrdila. Poknjiži pač, kot ti svetuje triss,kontra računu.

Hvala za odgovore.

Ne, podjetnica ne ve, ker jim vse dokumente (vključno z izdanimi računi) pripravlja to matično podjetje in ona naredi, kar ji oni rečejo, da je treba.

Vendar sem še vedno nevedna, kako poknjižit ročno v knjigo.???? Ali napišem kot strošek materiala s predznakom minus in potem v končnem seštevku to pomeni toliko manj stroškov??

Vneseš popolnoma enako kot pa račun za material, s tem, da vnašaš z minusem. In ja, to ji zmanjša stroške.

Dobropis je finančni instrument. Zato se nič ne knjiži na materialni strani. To je prihodek. Tako, kot provizija. Protikonto je terjatev do tega, ki dobropis izda. Kontov za material (R3) se ne spreminja.- Tako je pri dvostavnem knjigovodstvu.

jaz pa tebi svetujem da se ne podpisuj na knjiženje in ne sprejemaj nobene dgovornosti za to kar delaš, sploh pa ne pisno, da ne boš imela težav, sploh ker vidim da tudi tebi ni jasno kaj je kaj in da si pri tem ista kot latnica sama, le z to razliko da se ti knjiženja ne bojiš.

Dobropis, kjer je naštet material oz.izdelki, ki so bili očitno ali vrnjeni ali pa na prejšnjih računih preveč zaračunani, NI finančni dobropis. Spreminja se ali R3 ali pa R6, odvisno ali je material ali trg.blago.

In dobropis ima protikonto zmanjšanje obveznosti do dobavitelja.

Se pa popolnoma strinjam s srečo1.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close